Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 9 oktober 2009

Kenmerk 234

Geen vergunning meer voor Direct Wonen
Grootste woningbemiddelaar van Nederland aangepakt

De gemeente Amsterdam heeft de vergunning van woningbemiddelaar Direct Wonen ingetrokken. Het bedrijf overtreedt stelselmatig de regels die de gemeente heeft gesteld. Direct Wonen is het grootste woning- en kamerbemiddelingsbureau van Nederland.

Wethouder Hans Gerson (Volkshuisvesting): "Goedkope woonruimte is schaars in deze stad. Woningbemiddeling is daarom aan strenge regels gebonden. Direct Wonen lapt veel van die regels aan zijn laars. Zelfs sociale huurwoningen worden met forse winsten doorverhuurd. Mensen moeten al lang genoeg op een woning wachten in Amsterdam, daar dragen dit soort situaties alleen maar verder aan bij. Genoeg reden om nu een duidelijke grens te trekken. Bovendien is Direct Wonen hier al diverse keren voor op z'n vingers getikt. Ze waren gewaarschuwd. Nu treden we op."

Direct Wonen overtreedt de Amsterdamse Verordening op de woning- en kamerbemiddelingsbureaus op diverse manieren:

- Geen toestemming van de eigenaar
Direct Wonen biedt woningen aan zonder schriftelijke toestemming van de eigenaars (corporaties en particuliere verhuurders). Die toestemming is een duidelijke voorwaarde uit de verordening, die illegale onderhuur moet tegengaan. - Veel te hoge huren
Goedkope huurwoningen hebben een huur die wordt vastgesteld op basis van een puntenstelsel. De kale huurprijs die gevraagd wordt moet daarmee in overeenstemming zijn. Direct Wonen bemiddelt in woningen die soms voor een veelvoud van de maximale huur worden aangeboden.
- Geen controle op huisvestingsvergunning
Woningen tot 121 punten (bijbehorende huur: 548) zijn bestemd voor mensen uit de lagere inkomensgroepen. Je hebt hiervoor een huisvestingsvergunning nodig. Direct Wonen moet checken of er een huisvestingsvergunning voor de woning nodig is en of de woningzoekende recht op een dergelijke vergunning heeft. Direct Wonen ziet daar te weinig op toe.

De gemeente zal de dwangsom inzetten als Direct Wonen weigert zijn werkzaamheden te staken. Deze dwangsom kan oplopen tot 40.000 per geconstateerde overtreding. De gemeente adviseert woningzoekenden geen zaken meer met het bureau te doen. Het bedrijf wordt geschrapt van de lijst van ruim honderd bureaus met een vergunning. De actuele lijst staat op de website van Dienst Wonen: www.wonen.amsterdam.nl.

Amsterdam is een van de weinige steden in Nederland met een Verordening op woning- en kamerbemiddelingsbureaus. Daarmee wordt opgetreden tegen malafide bureaus die gebruik maken van de krapte op de woningmarkt.

.




Gemeente Amsterdam