NCRV

NCRV Dokument Fan

Hoe ver ga je in de liefde voor je idool?

Maandag 12 oktober 2009

Nederland 2, 22.50 uur

In het leven van de Hengelose tiener Nienke Eijsink draait alles om de Australische doktersserie The Flying Doctors, die midden jaren tachtig met veel succes over de hele wereld wordt uitgezonden. Haar idool is Chris Randall, een rol van actrice Liz Burch, die zich als vrouwelijke arts moet bewijzen in het door mannen gedomineerd dorpsleven in de outback van Australië. Nienke laat haar haar precies zo knippen als dr. Randall, plakt haar tienerkamer vol met foto's en posters van haar idool en schrijft talloze brieven. Op een dag neemt ze het besluit om in Australië op zoek te gaan naar de actrice. Ze wil haar laten weten hoe belangrijk zij voor haar is. Maar zit de actrice wel te wachten op de liefdesverklaring van de fan?

Al vanaf haar vroegste jeugd voelt Nienke verwantschap met dokter Chris. Het opwindende televisieleven in de Australische outback staat in schril contrast met het leven in de Achterhoek. In gedachten is Nienke in Coopers Crossing, de thuisbasis van de vliegende dokters. Nienke wenst zich een moeder als Chris Randall, ze droomt van intieme avonden in de stamkroeg in de serie. Haar tieneradoratie slaat om in verliefdheid, via haar idool ontdekt ze ontluikende lesbische gevoelens.

In 2002 reist ze naar Australië. Ze wil de vrouw die haar leven heeft bepaald in het echt ontmoeten. Maar Liz Burch begrijpt niet wat zij van haar wil en weigert haar te ontmoeten. Nienke blijft het proberen en uiteindelijk lukt het haar om een afspraak te maken. Op een ochtend staat ze trillend op de stoep. Hoe zal Liz Burch reageren? Zal Nienke haar kunnen overtuigen van het belang van haar bezoek?

Fan is een vrolijk, fascinerend en vlijmscherp egoportret vol zelfspot. De filmmaakster geeft een intieme kijk in haar bestaan en deinst niet terug voor gênante ontboezemingen. Met het maken van de documentaire rekent Nienke af met de belevingswereld van de puber uit Hengelo, en zet een belangrijke stap richting volwassenheid.

NCRV Dokument Fan is een coproductie van MEMPHIS FILM & TELEVISION en NCRV.