Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 22 september 2009

Henkjan Honing in `De stelling van': We zijn allemaal muzikale dieren

Gepubliceerd op 22 september 2009

Tijdens de eerstvolgende editie van de voordrachtenreeks De stelling van ... is het woord aan Henkjan Honing, universitair hoofddocent op het terrein van Muziekcognitie. Hij gaat op maandag 12 oktober in op de stelling `We zijn allemaal muzikale dieren'.

Over muzikaliteit bestaan veel misverstanden. Mensen die zichzelf amuzikaal vinden, zeggen dat ze geen ritmegevoel hebben of niet zuiver kunnen zingen. Een zingende vogel of een op de maat dansende kaketoe vinden ze echter al snel `muzikaal'. Maar kunnen dieren wel muzikaal zijn en wat is muzikaliteit eigenlijk?

Of een diersoort in staat is om muziek te maken en te ervaren, kun je pas beoordelen als je een definitie van muziek hebt. Maar er zijn nogal wat definities mogelijk: van muziek als geordend geluid tot alles wat je `als muziek in de oren klinkt'. Honing stelt dat muziek in feite alles is waarvan wij vinden dat het muziek is, of beter: alles waar wij muziek in horen (music is in the mind of the beholder). Terwijl vogelzang door ons al snel als muziek wordt gehoord, wil dat nog niet zeggen dat het voor vogels ook muziek is. Hetzelfde geldt voor walvissen, dolfijnen en andere dieren die geluid maken dat we graag als muziek betitelen. En daarmee is de grens van wat wel en geen muziek is, wel heel flexibel geworden, betoogt Honing. Het lijkt zinvoller om een onderscheid te maken tussen de begrippen muzikaliteit en muziek. Muzikaliteit als een natuurlijke, op onze biologie gebaseerde eigenschap, en muziek als een cultureel bepaald fenomeen op basis van die biologie. Zonder muzikaliteit geen muziek.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van ... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun werk. Het gaat om actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van ... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden via spui25@uva.nl. U ontvangt géén bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting