Gemeente Lingewaal


Blijft Lingewaal een âoase van rust en ruimteâ?

Kom 12 oktober naar de infoavond over het Manifest van Lingewaal!

Bent u nieuwsgierig naar de visie op de toekomst van Lingewaal tot 2030? Kom dan op maandag 12 oktober van 20.00 tot 22.00 uur naar de informatieavond in Hotel De Schildkamp, Leerdamseweg 44 in Asperen. Daar kunt u horen wat het resultaat is van het leefbaarheidsonderzoek. U, als inwoner, hebt op vele manieren uw mening kunnen geven. Tijdens de bijeenkomst van 12 oktober, hoort u wat we daarmee gedaan hebben. U bent van harte welkom.

Â

De StructuurvisiePlus, met als titel âHet Manifest van Lingewaalâ geeft belangrijke uitgangspunten voor de toekomst. We noemen er een paar:

* Inwoners hechten veel waarde aan de rust en ruimte in het gebied. Dit is een belangrijk uitgangspunt naar de toekomst. In dat landschap is de landbouw beeldbepalend en blijft ze een belangrijke economische factor. Het toerisme wordt versterkt zolang dit niet in strijd is met de rust en de ruimte.
* Lingewaal is een eenheid in verscheidenheid. Het bestuur gaat op zoek naar een goede balans tussen de belangen van de gemeente als geheel en de belangen van de verschillende kernen.
* Door de inwoners zijn veel wensen ingediend, zoals de aanpak van verkeer en parkeren in Asperen, extra voetbalvelden, aanpak van overlast door jongeren en het verbeteren van de voorzieningen voor jongeren, meer woningen voor jongeren en senioren en het opknappen van het dorpshart van Vuren. Een belangrijke keuze in de visie is dat de gemeente voor alle kernen een basisniveau aan voorzieningen garandeert. Dit zijn voorzieningen voor de jeugd tot 12 jaar (waar mogelijk in een brede school), een ontmoetingsruimte en een zorgvoorziening, passend bij de schaal van de kern. Willen de inwoners méér, dan ligt een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid bij de gemeenschap zelf. De gemeente is partner, maar de inwoners zijn ook zelf aan zet.
* Er is meer mogelijk door slimme combinaties van voorzieningen te maken. Voorzieningen op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn worden bij voorkeur geclusterd in multifunctionele gebouwen. Dit niet meteen morgen al, maar als de gelegenheid zich voordoet.
* Bij bouwen gaat het vooral om herstructurering en kwaliteitsverbetering van de drie dorpen en de twee stadjes.

Tijdens de debatten in de kernen, de schouwen en de kaartenactie e.d. kwamen ook kleinere aandachtspunten naar voren zoals zwerfvuil, kapotte borden e.d. Deze zijn zoveel mogelijk direct aangepakt.

Â

Hoe verder?

Vanaf 1 oktober ligt het ontwerp van de StructuurvisiePlus âHet Manifest van Lingewaalâ gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis in Asperen. U kunt het ook hier downloaden. Hier kunt u ook de officiële inspraakprocedure nalezen. De gemeente zal na afloop van de inspraakperiode de reacties verwerken. Daarna volgt in januari 2010 een besluit van de gemeenteraad