Rijksuniversiteit Groningen

Maintaining balance in elderly fallers. Novel aspects of postural balance measures in elderly

Datum: 12 oktober 2009

Promotie: J. Swanenburg, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Maintaining balance in elderly fallers. Novel aspects of postural balance measures in elderly

Promotor(s): prof.dr. T. Mulder

Faculteit: Medische Wetenschappen

Voorspellen van de kans op valincidenten

Valincidenten zijn een ernstig probleem bij ouderen. Zeker met het oog op de vergrijzing is het van belang goed in te kunnen schatten wanneer ouderen verhoogde kans hebben om te vallen. Jaap Swanenburg onderzocht welke factoren de kans op valincidenten mogelijk voorspellen.

Het blijkt dat het testen van posturale controle in combinatie met andere motorische en cognitieve opgaven moet plaatsvinden. Metingen met een krachtenplatform toonden aan dat de specifieke houdingsbalansvariabele root-mean-square-amplitude het valrisico in de toekomst voorspelt bij vrouwen die al meerdere malen gevallen zijn en die medicatie gebruiken waardoor een risico op vallen ontstaat, of die meerdere geneesmiddelen gebruiken.

Jaap Swanenburg (Zwitserland, 1969) studeerde fysiotherapie te Leuven. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Reumatologie van het Universiteitsziekenhuis Zürich, waar hij werkt als onderzoeker en fysiotherapeut, en de afdeling Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door SanofiAventis Pharma Switzerland, Novartis Switzerland, Nycomed Switzerland en de Albert Böni Foundation.

Laatst gewijzigd: 25 september 2009 10:06