VU medisch centrum

Michaela Diamant in Rode Hoed-Wetenschapscafé

12 oktober 2009 | Bijeenkomst

Diabetes wordt epidemisch

Door leefstijlveranderingen neemt het aantal mensen met overgewicht en diabetes mellitus type 2 wereldwijd sterk toe. Het aantal mensen dat lijdt aan de invaliderende, bij diabetes behorende complicaties van hart en bloedvaten stijgt eveneens, net als het aantal kinderen met diabetes. De ziekte bekort de levensverwachting.

Verzekeraars en overheid zien de epidemie op zich af komen en proberen tijdig maatregelen te nemen. Zorgverleners trachten de diabeteszorg zo efficiënt mogelijk in te richten; dit bevordert geneeskunde gebaseerd op protocollen, en bedreigt een persoonlijke behandeling. Met de groeiende kosten voor de maatschappij worden vragen actueel over eigen verantwoordelijkheid voor eet- en beweeggedrag: is gedrag wel of niet een uiting van de ziekte? Kunnen wij er zelf iets aan doen, of moeten we ons genetisch materiaal de schuld geven? Op dit moment kan de wetenschap deze vragen niet eenduidig beantwoorden. Dus duurt ook de discussie voort.

Michaela Diamant is hoogleraar Diabetologie aan het Diabetescentrum/VUmc.

Moderator: Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist Elsevier).

Cafébezoekers krijgen ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het Wetenschapscafé is een initiatief van De Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure, VU medisch centrum-Vuconnected, en wordt mede mogelijk gemaakt door GlaxoSmithKline, AMC-UvA, Leids Universitair Medisch Centrum, Centre for Society and Genomics, Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ, Merck Sharp & Dohme, Schering-Plough, .
Datum : 12 oktober 2009
Tijd : 20:00 tot 22:00
Locatie : De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam Kosten : EUR 3,- online, EUR 4,- zaal
Telefoon : (020) 638 56 06
Website : www.rodehoed.nl
Bijzonderheden : Bij binnenkomst gratis kopje koffie of thee op vertoon van uw kaartje.