Waardering competentiegericht onderwijs groeit

06/10/2009 16:28

Colo en het procesmanagement MBO 2010

CompetentCity 2009 meldt stand van zaken 'op weg naar de finale'

Op 12 oktober vindt in Ede voor de derde keer CompetentCity plaats, het grootste evenement over de vernieuwing in het mbo. De mbo-sector toont zich dan in volle breedte op nationaal niveau. Het is een presentatie met een trotse blik. Het mbo heeft inmiddels een stevig fundament gelegd voor de invoering van het competentiegericht onderwijs. De waardering voor cgo neemt toe, wat onder meer blijkt uit de tijdens CompetentCity gepresenteerde cgo-monitor. Ook in de politiek is het draagvlak breed.

Op 1 augustus 2010 starten alle mbo'ers in de nieuwe kwalificatiedossiers. Mbo-instellingen en het bedrijfsleven hebben dus nog minder dan een jaar om de laatste puntjes op de i te zetten. Het wordt een spannende periode waarin de focus met name ligt op het doorontwikkelen van eerder ingezette trajecten.

Pittig debat

Spannend wordt ook het debat met Tweede Kamerleden dat tijdens CompetentCity gehouden wordt. Onder leiding van dagvoorzitter Tom van 't Hek komen dan vier Kamerleden naar Ede toe om daar te discussiëren over de invoering van cgo. Het belooft, ondanks het brede draagvlak in de Kamer, toch een pittig debat te worden. Zo stelt Staf Depla (PvdA) dat de invoering van competentiegericht onderwijs door moet gaan, maar scholen moeten dan wel meer tijd en geld krijgen. Ineke Dezentjé Hamming van de VVD vindt dat er vastgehouden moet worden aan de invoering van de nieuwe kwalificatiedossiers, maar de regie en ondersteuning van staatssecretaris Van Bijsterveldt mag steviger. Ook Kamerlid Jack Biskop (CDA) neemt deel aan het debat. Hij vertelde in Trouw dat de resultaten van het onderzoek dat de Tweede Kamer in het voorjaar liet uitvoeren naar cgo 'positiever zijn dan ik had durven dromen'. Biskop ziet ook enkele knelpunten, maar beschouwt 2010 als een 'keiharde datum'. Vierde debater is Jasper van Dijk van de SP. Hij liet in het septembernummer van de MBO krant weten dat zijn partij tegen de verplichte invoering van cgo blijft.

ECBO-monitor

Een nog concretere vingerwijzing dat de invoering van het competentiegericht onderwijs op een steeds breder draagvlak mag rekenen, is het rapport Beroepsonderwijs in verandering: op weg naar competentiegericht onderwijs. Dit rapport wordt tijdens CompetentCity gepresenteerd, waarna een discussie volgt tussen de onderzoekers en mensen uit het veld. Het rapport geeft de resultaten weer van de vierde monitor naar de effecten van de invoering van de (competentiegerichte) kwalificatiedossiers. Het uitputtende onderzoek toont aan dat de waardering voor cgo bij docenten gegroeid is. De leerbedrijven blijven, ook nu ze langer met experimentele opleidingen te maken hebben, een positieve grondhouding ten opzichte van cgo houden. Verder blijkt dat voortijdige uitval en tussentijds wisselen van opleiding bij de experimentele opleidingen minder voorkomt. De waardering van de leerlingen in de experimentele opleidingen is vergelijkbaar met de wijze waarop leerlingen uit niet-experimentele opleidingen tegen hun opleiding aankijken. De onderzoekers constateren overigens ook dat het noodzakelijk is om het competentiegericht opleiden meer vorm te geven, want niet alle doelen van het cgo worden gehaald. Reden te meer voor de betrokken professionals bij de vernieuwing om een bezoek te brengen aan CompetentCity.

Wat en waar?

CompetentCity 2009 vindt plaats in De Reehorst in Ede, op steenworp afstand van station Ede-Wageningen. Tijdens het evenement nemen bezoekers deel aan talloze workshops en presentaties, ondergebracht in de Academy. Naast het Lagerhuisdebat en de presentatie van het ECBO-onderzoek zijn er bijna 100 andere bijdragen. Daarnaast kunnen deelnemers een interessante beurs en spannende belevenissen bezoeken. Keynote-speaker is René van der Gijp. Tom van 't Hek is voor de tweede keer dagvoorzitter. Ook staatssecretaris Van Bijsterveldt bezoekt CompetentCity - onderdeel van de 6-Daagse Beroepsonderwijs.