Boekpresentatie 'Turks Theater Bestaat Niet'

07/10/2009 11:12

Kunstfactor

Persbericht/uitnodiging

Boekpresentatie 'Turks Theater Bestaat Niet'

Met een dynamische boekpresentatie op de thuisbasis van de Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland, het HTIB, reflecteert de jonge generatie Turkse theatermakers van nu op het boek 'Turks Theater Bestaat Niet'. In dit boek interviews met Turkse theatermakers en anderen. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Ali Ceftici.

Het boek

Het boek 'Turks Theater Bestaat Niet' geeft een beeld van de mogelijkheden, hobbels en valkuilen die nieuwkomers in Nederland tegenkomen op hun weg naar het podium. Aan de hand van interviews met Turkse theatermakers en archiefmateriaal is voor het eerst theater van mensen met een Turkse culturele achtergrond in Nederland, vanaf de jaren 80, in beeld gebracht.

De geschiedenis van deze groepen en makers was nog niet gedetailleerd beschreven. De pioniers van toen komen aan het woord over hun verhouding tot het reguliere Nederlandse cultuurlandschap, hun meningsverschillen en succesvolle en minder succesvolle pogingen om een publiek te bereiken. Het boek is te bestellen via www.kunstfactor.nl, bij publicaties.

Het onderzoek

Het onderzoek is een initiatief van Ramazan Tun(cc), voormalig voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging HTIB, en is uitgevoerd in opdracht van Kunstfactor in samenwerking met het TIN (Theater Instituut Nederland) en het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis).

De presentatie

Voor de presentatie is gekozen voor de thuisbasis van de Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland, het HTIB. In een sferische setting van muziek, mediterrane hapjes en Turkse thee blikt theatermaker Jörgen Tjon A Fong met korte interviews terug op het historische perspectief van het boek. Met bijdragen van ondermeer actrice en zangeres Meral Polat, regisseur Tarkan Köroglu en theatermaker Sadettin Kirmiziyüz.

Boekpresentatie 'Turks Theater Bestaat Niet'

Maandag 12 oktober 2009, 19.00 - 21.30 uur

bij HTIB, 1e Weteringplantsoen 2 c, 1017 SJ Amsterdam





http://www.kunstfactor.nl