Gemeente Bussum

Bodemsanering gasfabrieksterrein

Bodemsanering gasfabriekterrein Slochterenlaan van start

In opdracht van de gemeente Bussum wordt op maandag 12 oktober gestart met de sanering van het terrein van de oude gasfabriek. Het gaat om een complexe operatie, uitgevoerd door specialisten. Bij de sanering, die tot eind december gaat duren, staat de veiligheid en zorgvuldigheid voorop. Voor belangstellenden en betrokken heeft de gemeente de feiten en de belangrijkste vragen en antwoorden omtrent de sanering op een rijtje gezet. Die treft U hieronder aan.

Waar ligt het gasfabrieksterrein?

De gasfabriek is gelegen aan de Slochterenlaan in Bussum. Ten noorden grenst het gebied aan de Zwarteweg, ten zuiden ligt de Laan van Suchtelen v/d Haare. Op het kaart 1 is de exacte ligging weergegeven.

Â

Waarom wordt het terrein gesaneerd?Â

Het terrein is in het verleden vervuild door de winning van steenkoolgas. Door verhitting werd gas uit steenkool gewonnen. Daarbij werd veel afval geproduceerd zoals steenkoolteer, cyanide, benzeen en naftaleen. Met die stoffen is de bodem van het gasfabrieksterrein verontreinigd. Willen wij het terrein in de toekomst opnieuw inrichten, dan moeten deze stoffen uit de bodem worden gehaald.

Â
Om welke verontreinigingen gaat het en waar bevinden deze zich?

De verontreinigingen bevinden zich zowel in de grond als het grondwater. De grond bevat voor-namelijk pakverbindingen en cyanideverbindingen. Het grondwater is verontreinigd met cyanide, pakverbindingen en aromaten.

Â

Grond:

De pak- en cyanideverbindingen zitten met name in de eerste 2 meter van de grond, zie kaart 2. De rode vlekken op de kaart geven aan waar deze verontreinigingen zich bevinden.

Â

Deellocaties:Â

A: Koningin Emmaschool. Dit terrein is in 2001 gesaneerd.

B1: Oude ondergrondse teerput.

B2: Werkplaats garage teerput.

B3: Overig Pen-terrein (parkeerterrein).

C: Rotonde.

D1: Bejaardenwoningen.

D2: Terrein van gemeentewerken (gasbedrijf).

D3: Oude dienstwoning.

E: Openbare weg waaronder, Laan van Suchtelen v/d Haare, Zwarteweg, Parallelweg, Slochterenlaan en het Gaslaantje.

F: Terrein van de NS.

Â

Â

Grondwater:

Het grondwater is ook verontreinigd met ongeveer dezelfde stoffen. Het kaartje hieronder laat de contouren van de sterke pakverontreiniging zien. Het volgende kaartje (kaart 4) geeft de omvang van de sterke grondwaterverontreiniging weer met aromaten.

Â

Kaart 3: contouren pakverontreiniging in het grondwater

Â

Kaart 4: contouren aromaten in het grondwater

Â

Vindt verspreiding van de verontreiniging via het grondwater plaats?

Ja, er is sprake van verspreiding via het grondwater. Die verspreiding verloopt zowel horizontaal als verticaal. Een bron van de grondwaterverontreiniging is de teerput bij deellocatie B1. Daarom is het zo belangrijk om deze teerput te verwijderen zodat het grondwater niet langer wordt vervuild.

Â

Heeft de grondwaterverontreiniging gevolgen voor de gezondheid van mensen die in Naarden wonen?

Nee, de grondwaterverontreiniging geeft geen risicoâs voor de gezondheid van mensen die in Naarden wonen. Dit komt omdat onder normale omstandigheden geen contact met de verontreiniging kan worden gemaakt en omdat de verontreiniging voorkomt in het diepere grondwater.

Â

Wat zit er nog meer in de grond?

Naast de grond- en grondwaterverontreiniging liggen nog diverse leidingen in de grond, bijvoorbeeld een hoge druk gasleiding. Ter hoogte van deze gasleiding moet de gemeente ook grond ontgraven. Om dit veilig te kunnen doen heeft Bussum samen met de netbeheerder, Liander besloten om gasafsluiters te plaatsen. Door deze afsluiters kan de hoge druk gasleiding op de te saneren locatie worden afgesloten. De leiding is dan drukloos zodat de saneerder veilig kan werken en de risicoâs voor omwonenden tot een minimum worden beperkt.

Â
Hoe wordt gesaneerd?

Het gasfabrieksterrein wordt in delen gesaneerd. We beginnen met de delen B1 (teerput), D2 en D3. Binnen die delen maken we allen de grond schoon. Het grondwater wordt in een later stadium aangepakt. De saneringsmethode is traditioneel, namelijk ontgraven. De vervuilde grond wordt afgevoed naar een verwerker en weer gereinigd. De ontgravingsdiepte varieert. De minimale diepte is 1 meter vanaf het maaiveld. De maximale diepte bedraagt 3,5 meter vanaf het maaiveld. In kaart 5 zijn de diepten weergegeven.

Â
Waarom wordt grondwater onttrokken?
Daar waar tot 3,5 meter wordt ontgraven bevindt zich een teerput (locatie B1). Om al het teer te kunnen verwijderen moet de put worden drooggelegd (ontdaan van het grondwater). Daarvoor plaatsen we een tijdelijke onttrekking. We gaan voor een periode van ongeveer 3 dagen grondwater oppompen. Dit water is zeker niet schoon. Daarom wordt het water op de locatie gezuiverd. Hiervoor is een speciale zuivering ingehuurd. Na zuivering is het water wel schoon en kan het zonder problemen weer terug in de bodem worden gebracht.Â

Â

Kaart 5: ontgravingsdiepten

Â
Is er gevaar voor de volksgezondheid (nu en bij sanering)?

In het verleden was het gasfabrieksterrein in zijn geheel verhard. Contactmogelijkheden met de grond- en grondwaterverontreinigingen waren niet aanwezig. Van gezondheidsrisicoâs was geen sprake. Nu de verharding van de locatie is verwijderd is het risico op aanraking groter. Vandaar dat onbevoegden de locatie niet mogen betreden en het verboden is om kinderen op het terrein te laten spelen. Â

Â

Ontgraving

Tijdens de sanering (ontgraving) kunnen risicoâs ontstaan door bijvoorbeeld uitdamping van vluchtige stoffen. Om die risicoâs te beperken is gekozen om de sanering in het najaar uit te voeren. De temperaturen liggen dan lager waardoor minder kans is op uitdamping en stankoverlast.

Een andere maatregel is het saneren in banen. De verontreiniging komt dan niet geheel bloot te liggen.

Desalniettemin is uitdamping van stoffen is niet helemaal te voorkomen. Daarom meten we dagelijks in het veld de luchtconcentraties van verschillende stoffen. Die metingen worden verricht door speciaal daarvoor opgeleide veiligheidskundigen. De metingen vinden plaats in de directe omgeving van de ontgraving en aan de grenzen van de saneringslocatie. Door direct in de buurt van de ontgraving te meten kunnen onveilige situaties in het veld vlug worden vastgesteld. Er kunnen dan snel maatregelen worden genomen.

Voor de veldmetingen gebruikt met een zogenaamde PID-meter. Dit apparaat meet onder andere cyanide en verschillende PAK s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).

Â

Wanneer tijdens de ontgraving verhoogde waarden in de lucht worden gemeten, wil dat nog niet zeggen dat diezelfde stoffen ook aan de grens van de saneringslocatie worden gemeten. Om daar zeker van te zijn plaatsen we vaste meetstations aan de randen van de saneringslocatie. Deze meetstations zijn uitgerust met telemeterie. Telemeterie maakt het mogelijk dat wij van afstand, via telefoon of internet, de metingen kunnen aflezen. Wanneer een meetstation een te hoge concentratie meet, wordt automatische een sms-bericht naar de saneerder en de gemeente Bussum gestuurd. We kunnen dan tijdig actie kan ondernemen.

Â

Welke maatregelen zijn denkbaar wanneer in de lucht te hoge concentraties aan verontreinigende stoffen worden gevonden?

Ten eerste verwachten wij niet dat deze situatie zich voor zal doen. Desalniettemin is set aan maatregelen vastgesteld. Dit zijn: Â


- Het ontgravingfront verkleinen (hoe minder grondoppervlak aan de lucht blootgesteld


- wordt, hoe minder de uitdamping).


- Tijdens droge periodes kan de grond op bepaalde plekken worden natgehouden. Dit


- vermindert de uitdamping van PAK s.


- Verdere beperking van de handeling met verontreinigde grond, bijvoorbeeld sterk


- verontreinigde grond direct afvoeren in gesloten containers.


- Beperken of staken van de werkzaamheden bij ongunstig weer (hogere temperatuur,


- weinig wind en ongunstige windrichting).


- In het uiterste geval, de werkzaamheden tijdelijk staken.

Â

Hoe lang gaat de sanering duren?

De voorbereidingen op de sanering zijn al vanaf 21 september jongsleden gaande. Op 12 oktober plaatst de saneerder bij deellocatie B1 enkele damwanden. Daarna wordt de bemaling aangebracht. Medio week 43 (19 t/m 23 oktober) wordt aangevangen met de daadwerkelijke ontgraving. Nadat de teerput is gesaneerd maken we de stap naar deellocaties D2 en D3. Volgens planning starten we hier in week 45. Eind december moet de sanering zijn afgerond. Na de sanering wordt het terrein aangevuld met schoon zand en ingezaaid met gras. Op die plaatsen waar enkele bomen en heesters moesten wijken voor de sanering, worden nieuwe geplant.

Â

Gaan er zware vrachtwagens rijden?

Ja, er gaan zware vrachtwagens rijden om de vervuilde grond af te voeren. De route van die vrachtwagens loopt langs de Zwarteweg, over het spoor naar de Lambertus Hortensialaan en vervolgens richting de A1. Met de saneerder zijn afspraken gemaakt om het vrachtverkeer te minimaliseren op het moment dat er veel kinderen op straat lopen. Deze situatie doet zich voor tussen 8.15 uur en 9.45 uur en tussen 15.00 uur en 15.30 (start Koningin Emmaschool en einde school).

Â

Kunnen we hinder verwachten?

Ja, tijdens de sanering kunt u hinder ondervinden. Wij verwachten dat het dan vooral om geluidsoverlast gaat. Wanneer teerput B1 wordt gesaneerd zal ook sprake zijn van geurhinder. De gemeente Bussum en de saneerder doen er alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken.

Â

Wat gebeurt er na de sanering met het terrein?

Vooralsnog is niet bekend welke bestemming het terrein in de toekomst krijgt.

Â

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Stolk of de heer Roeten, tel: 035-692868 of 869.

Â

Â