Gemeente Nijmegen

Gemeente Nijmegen introduceert Vandalismemeter


09/10/2009

Vandalisme aan eigendommen van de gemeente kost de Nijmeegse samenleving veel geld. Vanaf 12 oktober kan iedereen zien hoog die kosten precies zijn. De gemeente Nijmegen publiceert op www.nijmegen.nl een Vandalismemeter die de financiële schade in beeld brengt. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de schade EUR 91.741.

Vandalisme is een grote ergernis voor Nijmegenaren. Vanuit de gemeenteraad is daarom de vraag gekomen om een Vandalismemeter te ontwikkelen. Burgemeester De Graaf hoopt dat het bekend maken van de vandalismecijfers bijdraagt aan de oplettendheid en betrokkenheid van Nijmegenaren bij het probleem waardoor vandalisme vermindert. Ook moet het publiceren van de kosten Nijmegenaren aansporen om melding te maken van vandalisme en dit waar mogelijk tegen te gaan.

De Vandalismemeter is op de gemeentelijke website via www.nijmegen.nl/wonen/veiligheid/veilig_wonen/vandalismemeter te raadplegen. De cijfers worden ieder half jaar bijgewerkt.

De kosten van vernielingen rond de jaarwisseling blijft de gemeente afzonderlijk bekend maken. De schade rond oud&nieuw is niet aan één jaar toe te schrijven en het gaat om een specifiek probleem waar de gemeente apart aandacht aan wil besteden. In 2008/2009 werd rond de jaarwisseling voor ruim 72.000 euro aan gemeentelijke eigendommen vernield.