Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Bakens van Beverwaard geopend

Een postkantoor voor verhalen en beeld

Op donderdag 8 oktober opende Johan Grijzen, portefeuillehouder Kunst en Cultuur van de deelgemeente de deuren van Bakens van Beverwaard, het Postkantoor voor Verhalen en Beeld. Bakens van Beverwaard is gevestigd in een winkelpand aan de Oude Watering 273 / 275.

Bakens van Beverwaard is een project dat wordt uitgevoerd door gelegenheidsformatie Kunst in de Straat (creatief met bewoners) en RNW Conceptdesign
(Omgeving & Beleving). Zijn zijn gehuisvest in een nieuwe winkel, een nieuw type postkantoor voor de buurt, waar bewoners van Beverwaard hun verhalen en beelden kunnen deponeren en uitwisselen. In dit postkantoor wordt het komende half jaar gewerkt aan het opbouwen van een collectief Beverwaards geheugen. Hiermee wordt onderzocht wat er speelt, leeft en sluimert in de Beverwaard; waar de wortels van de Beverwaardse trots liggen en groeien. We kijken uit naar de gezamenlijke ervaringen, activiteiten en verhalen die we de komende maanden tegemoet gaan.

De weken voor de opening is het projectteam druk bezig geweest met het opknappen en geschikt maken van het winkelpand voor de wijkstudie en
-activiteiten. Tegelijkertijd zijn er contacten gelegd met bewoners. Bewoners zijn geĂŻnteresseerd, nieuwsgierig en raken enthousiast.

In de winkel wordt een archief opgebouwd van de verhalen van Beverwaard. Naar analogie van het postkantoor vragen de initiatiefnemers de bezoeker een verhaal te deponeren. Dit kan door het te vertellen, door het zelf op te schrijven of door een foto, krantenknipsel of iets anders mee te nemen. Ieder die in de winkel komt krijgt een eigen map waarin zijn of haar verhaal gearchiveerd wordt. Vervolgens wordt gevraagd het verhaal symbolisch in de droommaquette te plaatsen, zodat de bezoekers bijdragen aan het geheugen van Beverwaard.