Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Jeugdambassadeurs lanceren plannen bij deelraad IJsselmonde

Jong zijn ze, de jeugdambassadeurs van IJsselmonde, maar het politieke debat hebben ze in een mum van tijd onder de knie. Dat bleek donderdagavond 8 oktober in de Raadzaal van IJsselmonde, waar jeugdambassadeurs de deelraad hadden uitgenodigd om twee van hun nieuwste plannen te kunnen presenteren.

Rik Sio (11) en Shereen Macnack (11) legden namens de Jeugdambassadeurs Lombardijen hun plan uit voor een recycle-dag. Doel: scholieren massaal laten meedoen aan het verzamelen en helpen recyclen van straatafval. Om ze ervan bewust te maken, dat het anders en schoner kan. Wie het meeste afval binnenhaalt, krijgt een prijs, aldus Rik. De deelraad is positief, al moet goed gekeken worden naar de uitvoering.

Het andere plan, voor een leegstaande flat aan het Prinsenplein, werd gepresenteerd door Huub Wittenbols (10) en Jordan Flanders (11) namens de Jeugdambassadeurs Middengebied Noord. Het idee: laat scholieren muurschilderingen maken rond het thema kinderrechten. Goed idee, vindt de deelraad. Maar van wie is die flat eigenlijk? En is hier wel vergunning voor?
Er ontstaan opnieuw levendige discussies tussen jeugdambassadeurs en deelraadsleden. De ideeën worden aangevuld met goede suggesties.

Dagelijks bestuurder Bram van Hemmen belooft zijn steun aan de plannen. Na afloop van de vergadering is hij zichtbaar in zijn nopjes: Het debatniveau was echt hoog. Het leuke is: dit vergeten ze hun hele leven nooit meer. Dit vórmt ze. Hier zitten de politici van morgen. Daarom steken we in IJsselmonde graag energie in het democratisch besef van kinderen.