Gemeente Assen


Gemeente Assen Afdeling Communicatie Noordersingel 33 Postbus 30018 9400 RA Assen

PERSBERICHT

Assen, 7 oktober 2009

Sloop Witterstraat 35 en 37 volgens onderzoek verantwoord

Het college van burgemeester en wethouders houdt vast aan de sloop van de panden Witterstraat 35 en 37. Uit aanvullend onderzoek dat in opdracht van de gemeente is gedaan blijkt dat er nauwelijks sprake is van architectonische en cultuurhistorische waarde van de twee panden. De gemeente wil op 8 oktober starten met de verwijdering van asbest uit Witterstraat 37. De sloop van het pand kan dan de dag erna plaatsvinden. Sloop van het pand Witterstraat 35 gebeurt in november of december.

Mede naar aanleiding van vragen van raadsleden en de Asser Historische Vereniging heeft de gemeente aanvullend onderzoek laten doen naar de waarde van de panden Witterstraat 35 en 37. Onderzoeker en architectuurhistoricus Bé Lamberts concludeert dat geen van de beide huizen representatief zijn voor een bepaald woningtype of bouwstijl. Ook zijn ze niet van de hand van een bekende architect. Bovendien hebben de binnen- en buitenkant van de panden inmiddels zo veel wijzigingen ondergaan dat er nauwelijks sprake is van esthetische waarde van de panden.

De beide panden zijn gedekt met 19e eeuwse pannen. De gemeente wil deze behouden zodat ze beschikbaar blijven voor de restauratie van historische panden.

De Asser Historische Vereniging en de leden van de gemeenteraad zijn op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek en het besluit van het college om over te gaan tot sloop van de beide panden.

pagina 1