Provincie Utrecht

Conferentie Utrechtse Jeugd Centraal groot succes!

12-10-2009 -

Vrijdag 9 oktober is in Fort Voordorp de eerste conferentie Utrechtse Jeugd Centraal gehouden, Met een totaal van zo'n 350 deelnemers uit alle sectoren van de Utrechtse jeugdzorg én een gevarieerd en interactief programma, was het een zeer geslaagd evenement. Naast het vieren van de successen was iedereen bij elkaar om gezamenlijk de koers te bepalen voor de toekomst van het programma en de Utrechtse jeugdsector.

De cliënt centraal
Via een gezamenlijke aanpak werkt Utrechtse Jeugd Centraal, de vernieuwingsagenda van samenwerkende jeugdzorgorganisaties in de provincie Utrecht, aan een toegankelijke jeugdzorg, die aansluit bij de hulpvraag van kind en opvoeder. Thema van deze eerste UJC-conferentie was:
`De cliënt centraal, hoe kan dat nog meer?'. Tijdens de conferentie konden jeugdzorgpartners uit de provincie Utrecht met elkaar spreken over de successen die afgelopen jaar zijn behaald én over welke mijlpalen zij in de toekomst willen bereiken om de cliënt nog beter en sneller te kunnen helpen.

Successen
De realisatie van het programma krijgt overal in de provincie gestalte. Langs meer dan 35 projecten, pilots en activiteiten, waar nog een groter aantal interventies achter schuil gaat, werken we aan een onomkeerbare vernieuwing van de Utrechtse jeugdzorg. Voorbeelden van successen zijn het loket voor integrale indicaties `indiceerwijzer', de Utrechtse samenwerking rond de realisatie van de Centra voor Jeugd en Gezin, de realisatie van het team spoedeisende zorg bij Bureau Jeugdzorg en de start van de pilots Wrap Around Care in Utrecht en Amersfoort.

Geslaagd
Gedeputeerde Haak is zeer te spreken over de conferentie: `Zowel alle professionals op de werkvloer als de bestuurders hebben afgelopen tijd blijk gegeven dat het programma Utrechtse Jeugd Centraal leeft. Dit blijkt uit de enorme opkomst van zo'n 350 mensen uit de Utrechtse jeugdsector op de conferentie en de successen die we afgelopen tijd met elkaar hebben geboekt. Ik hoop dat we op deze voet verder gaan en dat betekent dat we alles in het werk stellen om het kind thuis te kunnen laten opgroeien. En dat we waar nodig de hulp om het gezin heen organiseren."

Samenwerking
Tijdens de conferentie was vooral aandacht voor het aspect samenwerking: hoe kunnen werkers in de jeugdzorg en het lokale veld samenwerken en hoe zorgen zij er samen voor dat de hulpverlening aan de cliënt efficiënt en optimaal verloopt?

Een goed en succesvol voorbeeld hiervan is het project Wrap Around Care. Dit project richt zich op de het verbeteren van de hulpverlening aan multi-probleemgezinnen. Deze gezinnen krijgen te maken met veel verschillende gezichten van diverse instellingen die niet altijd even goed op elkaar zijn ingespeeld en soms ook met verschillende protocollen werken. Wrap Around Care houdt in dat een coördinerende hulpverlener samen met de cliënt nagaat wat het gewenste einddoel is en welke personen en instellingen er nodig zijn om dit doel te bereiken. Samen vormen zij een team dat als het ware `om het gezin heen gaat staan' en gezamenlijk werkt aan het verbeteren van de situatie van het gezin. Hiermee kunnen multi-probleemgezinnen efficiënter en op meerdere gebieden tegelijk geholpen worden.

Afbeelding: Conferentie UJC

Meer informatie: Femke Bakker, telefoon 030 - 258 2434