Provincie Utrecht

Trajectum wint Stimuleringsprijsvraag diversiteit

12-10-2009 -

Op de conferentie Utrechtse Jeugd Centraal is aan het eind van de middag de winnaar bekend gemaakt van de Stimuleringsprijsvraag diversiteit. Dit is het team van Trajectum geworden. Zij hebben de hoofdprijs ter waarde van EUR 40.000 euro gewonnen. Met dit bedrag kan Trajectum haar plan om de jeugdzorg toegankelijker te maken voor jongeren van buitenlandse afkomst daadwerkelijk uitvoeren.

Utrechtse Jeugd Centraal
Met het programma Utrechtse Jeugd Centraal (UJC) werken jeugdzorgorganisaties in de provincie Utrecht gezamenlijk aan het verbeteren van het vangnet voor kinderen en jongeren in de jeugdzorg. Eén van de programmalijnen van Utrechtse Jeugd Centraal is diversiteit: het toegankelijker maken van de jeugdzorg voor kinderen van buitenlandse afkomst.

Stimuleringsprijsvraag diversiteit
Het lokale jeugdbeleid en de provinciale jeugdzorg is er voor àlle bevolkingsgroepen van de provincie Utrecht. Maar niet alle kinderen worden op dit moment tijdig en adequaat bereikt, bijvoorbeeld jongeren van buitenlandse afkomst. Hoe kunnen zij beter bereikt worden? De stimuleringsprijsvraag diversiteit beloont jeugdzorginstellingen binnen het programma Utrechtse Jeugd Centraal met het beste idee.

Vanaf oktober 2008 konden instellingen hun ideeën indienen. Uit alle inzendingen zijn drie teams geselecteerd, te weten Reinaerde, Trajectum en Zandbergen. Zij hebben onder begeleiding van adviesbureau Change Kitchen (Yellow Point) hun ideeën omgezet in volwaardige implementatieplannen.

Tijdens de conferentie hebben de drie teams hun plannen gepresenteerd. Een jury bestaande uit cliënten, een expert uit de jeugdzorg en een diversiteitexpert hebben deze plannen beoordeeld en riepen Trajectum uit tot de winnaar.

Het winnende plan
Trajectum heeft een plan ontworpen voor een intercultureel communicatiepakket, genaamd Tum Tom. Hiermee kunnen zij cliënten met een buitenlandse achtergrond beter bereiken en vinden deze jongeren ook sneller de weg naar juiste en effectieve zorg. Uitgangspunten bij deze middelen zijn het schrijven van een korte tekst, aansluiting vinden bij de beleving van deze doelgroep (cultuur en taalbegrip), beeldend materiaal en een interactieve aanpak. Tineke Bos, projectleider team Tum Tom, licht dit toe: "We zijn van mening dat we met een intercultureel communicatiepakket goed kunnen `inzoomen' op de cliënt en het primaire hulpverleningsproces. Het effect voor de cliënt zal heel direct zichtbaar zijn en het zal bijdragen aan het verlagen van de drempel om hulp te vragen."

Mevrouw Bos is ontzettend blij met de prijs: "Wij zijn trots en blij dat ons plan heeft gewonnen. En wij hopen bij het uitvoeren ervan veel collega's uit onze branche tegen te komen, zowel instellingen als signaleerders en verwijzers, bij het uitzetten van de diverse wegwijzers naar de geïndiceerde jeugdzorg." Wat Trajectum allemaal wil gaan doen met de gewonnen prijs staat beschreven in het advies- en implementatieplan. Een samenvatting hiervan is binnenkort te raadplegen via www.trajectum.nl

Tweede en derde prijs
De tweede prijs is gegaan naar Zandbergen. Zij ontvingen EUR 20.000 voor hun plan om Moeders Op Avontuur. Samen met IKS, Stichting Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang in Amersfoort, bieden zij tienermoeders van buitenlandse afkomst een intensief leer- en ondersteuningstraject van vijf maanden aan. Reinaerde heeft de derde prijs, een bedrag van EUR 7.500, gewonnen. Hiermee gaan zij in samenwerking met netwerkpartners ouders trainen en coachen in de opvoeding, het maatschappelijk verkeer en de contacten met Bureau Jeugdzorg.

Afbeelding: Winnaars stimuleringsprijsvraag

Meer informatie: Femke Bakker, telefoon 030 - 258 2434