Gemeente Loenen aan de Vecht


Rapportage Inwonersraadpleging gemeentelijke herindeling gemeente Loenen

In opdracht van de raad van de gemeente Loenen heeft Tangram Advies & Onderzoek een inwonersraadpleging gehouden over de voorliggende herindelingsvarianten. In de rapportage kunt u de resultaten van de enquête lezen. Via deze weg bedankt de raad de inwoners die aan de enquête hebben deelgenomen voor hun inbreng.
* Rapportage Inwonersraadpleging gemeente Loenen.pdf (onderaan)

Rapportage

Inwonersraadpleging gemeentelijke herindeling

gemeente Loenen

Auteurs:
Bas de Kleijn
Willem van Leerdam

Projectnummer 2009066
9 oktober 2009

Bestemd voor:
Gemeenteraad Loenen
Dr. s' Jacoblaan 26, 3707 VK Zeist ­ T: 030­6919171 ­ E: info@tangramonderzoek.nl ­ I: www.tangramonderzoek.nl

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Inhoudsopgave

1. Inleiding ...................................................................................................................
1
2. Resultaten ................................................................................................................
2 2.1 Samengaan Loenen met Breukelen meest genoemde optie
---
2 2.2 Voorkeur per dorp ................................................................................................. 2 2.3 Betrokkenheid bij herindeling

---
4 2.4 Betrokkenheid bij eigen dorp .................................................................................. 5 2.5 Verbondenheid met omliggende gemeenten .............................................................. 6
3. Onderzoeks- en responsverantwoording ........................................................................ 7 3.1 Steekproefkader ................................................................................................... 7 3.2 Bepalen netto en bruto steekproefomvang ................................................................ 7 3.3 Respons en representativiteit

---
8 Bijlage 1: Begeleidende brief en vragenlijst .......................................................................... 9 Bijlage 2: Toelichtingen van respondenten
.......................................................................... 12

Inwonersraadpleging gemeente Loenen


1. Inleiding
In opdracht van de gemeenteraad van Loenen heeft Tangram Advies & Onderzoek tussen zaterdag 19 september en zondag 4 oktober 2009 een inwonersraadpleging gehouden in deze gemeente. Het belangrijkste onderwerp van deze inwonersraadpleging is de mening van de inwoners over vijf opties voor gemeentelijke herindeling.

De vijf opties zijn:
Loenen dat samengaat met Breukelen
Loenen dat samengaat met Breukelen en Abcoude Loenen dat samengaat met Breukelen, Abcoude en De Ronde Venen Loenen dat samengaat met Breukelen en een samenwerking met Maarssen Loenen dat samengaat met Breukelen en Maarssen

In totaal zijn 1.067 inwoners van de gemeente uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen. Uiteindelijk hebben 6611 personen meegedaan. Dit komt neer op een respons van 62%. In deze rapportage vindt u de resultaten van de inwonersraadpleging en een beschrijving van de onderzoeksmethodiek met een statistische verantwoording. In de bijlage is de gebruikte vragenlijst opgenomen.
Waar er over verschillen tussen de kernen, geslacht of leeftijd wordt gesproken gaat het om statistisch significante verschillen.


1 Van 22 personen is een vragenlijst ontvangen na sluiting van veldwerkperiode. Deze vragenlijsten zijn niet meegenomen in de resultaten maar worden wel tot respons gerekend. Eventuele toelichtingen van deze personen zijn opgenomen in bijlage 2.


1

Inwonersraadpleging gemeente Loenen


2. Resultaten


2.1 Samengaan Loenen met Breukelen meest genoemde optie Van de vijf opties voor een gemeentelijke herindeling kan het samengaan van Loenen met Breukelen op de meeste steun van de bevolking rekenen. Deze optie heeft de voorkeur van 38% van de inwoners van de gemeente Loenen.
Het samengaan van Loenen met Breukelen en Maarssen is in de ogen van de bevolking de minst voor de hand liggende optie. Slechts 8% van de inwoners heeft hier een voorkeur voor. Negen procent van de inwoners van Loenen heeft geen voorkeur voor een van de vijf opties.


Tabel 1. De gemeente Loenen zal in de nabije toekomst samengaan met één of meerdere gemeenten. Op dit moment zijn er nog vijf opties mogelijk. Welk van deze vijf opties heeft uw voorkeur? Samengaan met ... Loenen Loener- Nieuwer- Nigtevecht Vreeland Gemeente a/d Vecht sloot sluis Loenen Breukelen 42% 36% 36% 31% 34% 38% Breukelen, Abcoude en De Ronde Venen 14% 15% 14% 15% 19% 15% Breukelen en Abcoude 10% 31% 10% 21% 12% 14% Breukelen en samenwerking met Maarssen 18% 10% 20% 6% 15% 15% Breukelen en Maarssen 9% 3% 15% 4% 9% 8% Ik heb geen voorkeur 5% 5% 4% 21% 10% 9% Niet ingevuld 2% 1% 2% 2% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% Totaal n 268 88 80 95 108 639

In elk van de vijf kernen die Loenen telt, wordt samengaan in een nieuwe gemeente met Breukelen het meest genoemd. Er zijn echter per kern wel verschillen. De verschillende opvattingen per kern bespreken we in paragraaf 2.2. Inwoners van de gemeente Loenen van 18 tot en met 30 jaar verkiezen de variant samengaan met Breukelen, Abcoude en Ronde Venen (28%) boven de optie samengaan met alleen Breukelen (23%).
Verder valt op dat de leeftijdsgroep 18 tot en met 30 jaar relatief vaak (11%) aangeeft geen voorkeur voor een van de vijf optie te hebben. Hetzelfde geldt voor inwoners van 61 jaar of ouder. Van hen heeft 12% geen voorkeur.


2.2 Voorkeur per dorp
De verschillen in voorkeur tussen de vijf dorpen worden voor een groot deel veroorzaakt door de afstand van het dorp tot de gemeenten in de verschillende opties. Gemiddeld heeft één op drie respondenten gebruik gemaakt van de mogelijk om de voorkeur toe te lichten. In deze paragraaf worden ter illustratie enkele van deze opmerkingen weergegeven.


2

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Loenen aan de Vecht
Inwoners van Loenen aan de Vecht hebben relatief vaak (42% van de inwoners) een voorkeur voor samengaan met Breukelen. Inwoners van deze kern zijn vergeleken met de andere dorpen wat vaker (18%) voorstander van de optie samengaan met Breukelen en een samenwerkings- verband met Maarssen. Vijf procent van de inwoners van Loenen aan de Vecht heeft geen voorkeur voor een van de vijf opties.

"Een herindeling met alleen Breukelen zou ik persoonlijk ook prima vinden, doch ik denk dat die keuze niet voldoende zal zijn voor een optimale bestuurskracht." "Het liefst blijven we zelfstandig als gemeente Loenen, als het moet dan ga ik voor samengaan met Breukelen."
"Ik vind dat het dorp gewoon hetzelfde moet blijven en geen andere gemeentes erbij en als het dan toch moet dan alleen met Breukelen en hoop dan dat er verder niets veranderd."

Nieuwersluis
In Nieuwersluis heeft 36% van de inwoners een voorkeur voor samengaan met Breukelen. Vergeleken met de andere kernen zijn in Nieuwersluis de meeste voorstanders te vinden voor de twee opties met Maarssen. Samengaan met Breukelen en een samenwerkingsverband met Maarssen heeft de voorkeur van 20% en het volledig samengaan met Breukelen en Maarssen 15%.

"Ik ben voor een Vechtgemeente, met dorpen langs de Vecht. Die hebben (historisch) landschappelijk en toeristisch gezien dezelfde belangen." "Maarssen kan beter samengaan met Utrecht en Weesp met Amsterdam. Deze gemeenten liggen wel erg ver van Loenen af."
"Ze moeten niet te lang twijfelen, maar gewoon met Breukelen samengaan."

Loenersloot
Ook in Loenersloot heeft samengaan met Breukelen de meeste steun van de inwoners (36%). Ook de optie samengaan met Breukelen en Abcoude wordt in Loenersloot met 31% relatief goed ontvangen. Inwoners van dit dorp vinden samengaan of samenwerken met Maarssen minder voor de hand liggen.

"Mocht samengaan met Breukelen niet doorgaan (te weinig inwoners) dan samengaan met Breukelen en een samenwerking met Maarssen." "Indien het een combinatie zou worden met Maarssen dan vind ik de optie 'samenwerking' uit den boze; als we een betere kwaliteit van bestuur nastreven dan is 'samenwerking' een te vrijblijvende optie; dat heeft de gemeentepolitiek de afgelopen jaren duidelijk gedemonstreerd."


3

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Nigtevecht
Net als in Loenersloot is ook in Nigtevecht de optie samengaan met Breukelen en Abcoude relatief populair (21%). De optie samengaan met Breukelen krijgt vergeleken met de rest van Loenen de minste stemmen maar heeft met 31% nog steeds de voorkeur. Opvallend is dat een op de vijf (21%) inwoners aangeeft geen voorkeur te hebben voor een van de vijf opties.

"Breukelen, Abcoude, De Ronde Venen. Ik hoop dat het tot stand komt." "Het lijkt me qua structuur handig om met Weesp samen te gaan, omdat het dichter bij ligt. Nigtevecht ligt meer georiënteerd op Weesp dan op Loenen." "Keuze voor combinatie Breukelen/Abcoude: Breukelen vanwege ligging in de Vechtstreek, Abcoude vanwege de oriëntatie op Amsterdam. Nigtevecht is provincie Utrecht, maar is erg gericht op Noord Holland c.q. (Weesp) en Amsterdam."

Vreeland
In Vreeland is de voorkeur voor de optie samengaan met Breukelen, Abcoude en De Ronde Venen met 19% relatief groot. Samengaan met Breukelen ziet 34% als de beste keuze. Een op de tien inwoners van Vreeland heeft geen voorkeur voor een van de vijf opties.

"De gemeente Loenen aan de Vecht is zeer karakteristiek; bijzondere cultuur & landschap, het is een vechtgemeente met een rijke geschiedenis en een betrokken dorpskern. Loenen komt het meest overeen met Breukelen en samen vormen zij ook al een gemeente van ruim 20.000 inwoners."
"Duidelijke voorkeur voor één grote(re) Vechtgemeente. Wellicht geeft dit echter in de nabije toekomst weer problemen m.b.t. het draagvlak (aantal inwoners te gering). Dan zou Abcoude er bij moeten."

2.3 Betrokkenheid bij herindeling
De overgrote meerderheid (91%) van de inwoners van de gemeente Loenen had voor deze inwonersraadpleging al iets gehoord of gelezen over de discussie rondom de herindeling van de gemeente Loenen. Onder jongeren (18 jaar t/m 30 jaar) is dit percentage met 74% beduidend lager.

Tabel 2. Had u voor u de brief ontving iets gehoord of gelezen over de discussie rondom de herindeling van de gemeente Loenen?
30 jaar 31 - 45 46 - 60 61 jaar of Gemeente of jonger jaar jaar ouder Loenen Ja 74% 91% 95% 92% 91% Nee 26% 9% 5% 8% 9% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% Totaal n 64 144 198 233 639

Iets meer dan de helft van de inwoners (55%) voelt zich betrokken tot zeer betrokken bij deze discussie. Deze betrokkenheid is met 76% het grootst in Nieuwersluis. In Nigtevecht en Vreeland voelen inwoners zich het minst betrokken bij de herindelingsdiscussie.
4

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Er zijn meer mannen die zich betrokken voelen bij de gemeentelijke herindeling (60%) dan vrouwen (51%).

Tabel 3. In hoeverre voelt u zich betrokken bij de discussie over de toekomst van de gemeente Loenen? Loenen Loener- Nieuwer- Nigtevecht Vreeland Gemeente a/d Vecht sloot sluis Loenen Zeer betrokken 13% 20% 34% 13% 8% 14% Betrokken 44% 36% 42% 36% 43% 41% Nauwelijks betrokken 29% 26% 21% 31% 35% 30% Niet betrokken 8% 12% 3% 9% 8% 8% Helemaal niet betrokken 4% 6% 7% 4% 5% Weet niet, geen mening 1% 1% 2% 1% 1% Niet ingevuld 1% 2% 1% 1% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% Totaal n 239 86 76 88 98 581

2.4 Betrokkenheid bij eigen dorp
Bijna negen op de tien ondervraagden (86%) voelt zich betrokken tot zeer betrokken bij het eigen dorp. Dit is voor alle vijf de kernen het geval (er is geen significant verschil).

Tabel 4. In hoeverre voelt u zich betrokken bij het dorp waar u woont? Loenen Loener- Nieuwer- Nigtevecht Vreeland Gemeente a/d Vecht sloot sluis Loenen Zeer betrokken 30% 24% 38% 28% 27% 29% Betrokken 57% 52% 47% 61% 57% 57% Nauwelijks betrokken 10% 15% 12% 7% 14% 11% Niet betrokken 1% 5% 1% 1% 1% Helemaal niet betrokken 2% 2% 1% 1% Weet niet, geen mening 1% 0% Niet ingevuld 1% 2% 1% 1% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% Totaal n 239 86 76 88 98 581


5

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

2.5 Verbondenheid met omliggende gemeenten
Nabijheid en fysieke barrières als het Amsterdam-Rijnkanaal bepalen voor een belangrijk gedeelte de verbondenheid die men voelt bij omliggende gemeenten.

Tabel 5. Met welk van de volgende gemeenten voelt u zich het meest verbonden? Loenen Loener- Nieuwer- Nigtevecht Vreeland Gemeente a/d Vecht sloot sluis Loenen Breukelen 77% 65% 86% 18% 69% 64% Abcoude 3% 19% 3% 3% 2% 4% Wijdemeren 5% 2% 4% 1% 12% 6% De Ronde Venen 5% 9% 3% 5% 6% 6% Maarssen 1% 1% 1% 1% Weesp 1% 64% 2% 13% Niet ingevuld 7% 3% 4% 9% 8% 7% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% Totaal n 239 86 76 88 98 581

Het overgrote deel van de inwoners van Loenen aan de Vecht en Nieuwersluis voelt zich het meest verbonden met het nabij gelegen Breukelen (respectievelijk 77% en 86%). Ook in Loenersloot en Vreeland voelt de meerderheid zicht het meest verbonden met Breukelen (respectievelijk 65% en 69%). Maar daarnaast kiest een substantieel deel van de inwoners in Loenersloot voor Abcoude (19%) en in Vreeland voor Wijdemeren (12%).
Inwoners van Nigtevecht hebben duidelijk een andere focus. Bijna tweederde (64%) voelt zich het meest verbonden met Weesp. Slechts 18% noemt in dat geval Breukelen. Maarsen wordt door vrijwel niemand genoemd als gemeente waarmee men zich erg verbonden voelt.

Tabel 6. Met welk van de volgende gemeenten voelt u zich het minst verbonden? Loenen Loener- Nieuwer- Nigtevecht Vreeland Gemeente a/d Vecht sloot sluis Loenen Breukelen 2% 8% 3% 3% Abcoude 10% 12% 16% 11% 12% 11% Wijdemeren 7% 13% 7% 13% 4% 8% De Ronde Venen 23% 8% 36% 16% 17% 20% Maarssen 19% 23% 9% 34% 20% 22% Weesp 25% 34% 21% 2% 33% 23% Niet ingevuld 14% 10% 12% 16% 10% 13% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% Totaal n 239 86 76 88 98 581

Inwoners van de gemeente Loenen voelen zich het minst verbonden met Weesp, Maarssen en De Ronde Venen. Dit geldt tevens voor de dorpen Loenen aan de Vecht en Vreeland. In Loenersloot voelt men zicht het minst verbonden met Weesp en Maarssen. In Nieuwersluis is dat De Ronde Venen en Weesp. Inwoners uit Nigtevecht voelen zich duidelijk het minst verbonden met Maarssen.

6

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

3. Onderzoeks- en responsverantwoording

3.1 Steekproefkader
De te onderzoeken populatie is gedefinieerd als: alle inwoners van 18 jaar en ouder uit de gemeente Loenen. Als steekproefkader diende de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van de gemeente. Op 27 augustus 2009 telde de gemeente Loenen 6.550 personen van 18 jaar en ouder. 3.2 Bepalen netto en bruto steekproefomvang2 Bij het bepalen van de netto steekproefomvang is uitgegaan van de eis dat de onderzoeks- resultaten voor de gemeente Loenen als geheel een betrouwbaarheid moeten hebben van 95% en een nauwkeurigheid van maximaal 5% (de gevonden uitkomst heeft een maximale afwijking van 5%). Daarnaast moet de netto steekproefomvang per kern voldoende groot zijn om een nauwkeurigheid van maximaal 10% te garanderen.
Dit heeft geleid tot keuze voor een gewenste aselecte steekproef in de gemeente Loenen van 500 (een nauwkeurigheid van 4,2%) waarbij voor de twee kleinste kernen (Loenersloot en Nieuwersluis) de steekproef is opgehoogd tot 80 waarnemingen (i.v.m. een nauwkeurigheid van maximaal 10%). De gewenste netto steekproef komt in dat geval op 602 waarnemingen. Op basis van de gewenste netto steekproef is uitgerekend hoeveel personen in dat geval benaderd moesten worden (bruto steekproef) rekening houdend met weigeringen, onbereikbaarheid, overlijden of verhuizen tussen het moment van steekproeftrekking en veldwerk.

Tabel 7. Bepalen bruto steekproefomvang
Bevolking 18+ Loenen Gewenste netto steekproef Bruto steekproef per kern minimaal n=80 abs. % n marge n Loenen a/d Vecht 3247 49,6% 248 6,0% 438 Loenersloot 411 6,3% 80 9,9% 143 Nieuwersluis 345 5,3% 80 9,7% 138 Nigtevecht 1197 18,3% 91 9,9% 164 Vreeland 1350 20,6% 103 9,3% 184 Loenen Totaal 6550 100,0% 602 4,2% 1067

Tangram Advies & Onderzoek heeft uit het steekproefkader een steekproef getrokken van 1.067 personen. Ten behoeve van een hoge respons en een minimale respondentbelasting is gekozen voor een mixed mode aanpak. Dit wil zeggen dat men zowel schriftelijk, via internet en telefonisch aan het onderzoek kon deelnemen.

2 Wanneer gesproken wordt over steekproeven, maken we een onderscheid tussen de bruto en netto steekproef. De bruto steekproef bestaat uit mensen die we voor het onderzoek benaderen. De netto steekproef bestaat uit mensen die daadwerkelijk aan het onderzoek deelnemen.
7

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Uit naam van de gemeente Loenen heeft Tangram Advies & Onderzoek de personen uit de bruto steekproef op vrijdag 18 september 2009 een schriftelijke vragenlijst met begeleidende brief gestuurd. In de brief stond tevens een internetadres vermeld waarmee de vragenlijst op internet ingevuld kon worden en werd aangekondigd dat men tussen 28 september en 3 oktober eventueel telefonisch benaderd zou worden.

3.3 Respons en representativiteit
In totaal zijn 1.067 inwoners van de gemeente uitgenodigd om aan het onderzoek deel te nemen. Uiteindelijk hebben 661 personen gerespondeerd. Dit komt neer op een respons van 62%. Meer dan de helft (57%) heeft de vragenlijst op papier ingevuld en 18% heeft gebruik gemaakt van internet. Een kwart van de respons is telefonisch afgenomen.

Tabel 8. Responskanaal
Kanaal Respons

abs. %
Online 118 18%
Schriftelijk 381 57%
Telefonisch 165 25%
Totaal 661 100,0%

Van 22 personen is een vragenlijst ontvangen na sluiting van de veldwerkperiode. Deze vragenlijsten zijn niet in de resultaten meegenomen (eventuele toelichtingen zijn wel toegevoegd aan bijlage 2) maar worden wel tot respons gerekend. De resultaten van het onderzoek zijn daarom gebaseerd op 639 personen.
Vanwege de ophoging van de steekproef in Loenersloot en Nieuwersluis zijn de resultaten per kern gewogen zodat ze gezamenlijk representatief zijn voor Loenen als geheel. De respons is representatief naar leeftijd en geslacht.

Tabel 9. Gewogen en ongewogen netto respons Bevolking 18+ Loenen Netto steekproef Netto steekproef ongewogen gewogen abs. % n % n % Loenen a/d Vecht 3247 49,6% 268 41,9% 316 49,4% Loenersloot 411 6,3% 88 13,8% 40 6,3% Nieuwersluis 345 5,3% 80 12,5% 35 5,5% Nigtevecht 1197 18,3% 95 14,9% 117 18,2% Vreeland 1350 20,6% 108 16,9% 131 20,6% Loenen Totaal 6550 100,0% 639 100,0% 639 100,0%

De resultaten van dit onderzoek hebben op gemeentelijk niveau een betrouwbaarheid van 95% en een nauwkeurigheid van 4,2% (de gevonden uitkomst heeft een maximale afwijking van 4%). Op dorp niveau hebben de resultaten van dit onderzoek een betrouwbaarheid van 95% en een nauwkeurigheid van maximaal 9,9% (de gevonden uitkomst heeft een maximale afwijking van 9,9%).


8

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Bijlage 1: Begeleidende brief en vragenlijst

INITIALEN» «voorvoegsel» «Naam»
«
«Straat» «Huisnummer» «HUISLETTER» «HUISNR TOEV»
«Postkode» «Woonplaats»

Behandeld door Datum Doorkiesnummer Ons kenmerk - E-mail Onderwerp Uw brief van -

Geachte,

De gemeenteraad van Loenen wil graag van de inwoners horen hoe zij over de gemeentelijke herindelingsplannen denken. Daarom heeft de gemeenteraad Tangram Advies & Onderzoek de opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren.

Om een representatief onderzoek te kunnen doen heeft bureau Tangram een willekeurige steekproef getrokken van 1.000 personen. U bent één van deze personen en het gaat om uw mening. Voor de representativiteit van het onderzoek is het belangrijk dat u zelf de vragenlijst invult.

Uw medewerking vinden wij van groot belang. We verzoeken u daarom vriendelijk om 10 minuten van uw tijd te besteden aan dit onderzoek. Uw antwoorden worden op een volstrekt anonieme wijze verwerkt en gerapporteerd.

Er zijn twee manieren om aan het onderzoek deel te nemen.

U kunt de vragenlijst gemakkelijk invullen op internet U vindt de vragenlijst op het volgende internetadres: Uw persoonlijke inlogcode is: «Code»
Mocht u problemen ondervinden bij het invullen, kijk dan op www.tangramonderzoek.nl/hulp

Of u kunt de bijgevoegde schriftelijke vragenlijst invullen Deze kunt u deze terugsturen in de bijgeleverde antwoordenvelop gericht aan Tangram Advies & Onderzoek. Een postzegel is niet nodig.

U kunt tot en met 4 oktober 2009 deelnemen aan dit onderzoek.

Mocht u niet in staat zijn de vragenlijst in te vullen, dan kunt u tussen 25 september en 3 oktober telefonisch benaderd worden voor het onderzoek.

Dank voor uw medewerking en met vriendelijke groet,

Namens de gemeenteraad,
R.G. Boekhoven

9

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Gemeenteraad Loenen ­ Gemeentelijke herindelingplannen

september 2009

Indien u de vragenlijst niet online kunt invullen, vul dan deze schriftelijke vragenlijst in.

Instructie:

Kruis bij alle vragen één antwoord aan.

Vul de enquête in met blauwe of zwarte balpen.

Wanneer u niet weet wat u moet antwoorden, of echt geen mening over het onderwerp heeft, kies dan voor Weet niet/geen mening. Gebruik deze optie echter zo min mogelijk.

Als u een toelichting geeft, schrijf dan zo duidelijk mogelijk en binnen de kaders.

Stuur de vragenlijst terug vóór 04 oktober 2009 in de bijgevoegde antwoordenvelop. Een postzegel is niet nodig.


10

Inwonersraadpleging gemeente Loenen


1. Had u voor u deze enquête ontving iets gehoord of gelezen over de discussie rondom de herindeling van de gemeente Loenen?
Ja Nee-> ga verder naar vraag 6


2. In hoeverre voelt u zich betrokken bij het dorp waar u woont? Met "uw dorp" wordt bedoeld de kern waarin u woont.
Zeer betrokken Niet betrokken Betrokken Helemaal niet betrokken Nauwelijks betrokken weet niet/geen mening


3. In hoeverre voelt u zich betrokken bij de discussie over de toekomst van de gemeente Loenen? Zeer betrokken Niet betrokken Betrokken Helemaal niet betrokken Nauwelijks betrokken weet niet/geen mening


4. Met welk van de volgende gemeenten voelt u zich het meest verbonden: Breukelen De Ronde Venen Abcoude Maarssen Wijdemeren Weesp


5. Met welk van de volgende gemeenten voelt u zich het minst verbonden: Breukelen De Ronde Venen Abcoude Maarssen Wijdemeren Weesp


6. De gemeente Loenen zal in de nabije toekomst samengaan met één of meerdere andere gemeenten. Op dit moment zijn er nog vijf opties mogelijk. Welk van deze vijf opties heeft uw voorkeur? Samengaan met Breukelen
Samengaan met Breukelen en een samenwerking met Maarssen Samengaan met Breukelen en Maarssen
Samengaan met Breukelen, Abcoude en De Ronde Venen Samengaan met Breukelen en Abcoude
Ik heb geen voorkeur


7. Heeft u tot slot zelf nog opmerkingen met betrekking tot de herindeling of over dit onderzoek?

Dit was de laatste vraag van het onderzoek. Hartelijk dank voor uw medewerking.


11

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Bijlage 2: Toelichtingen van respondenten
Loenen aan de Vecht

Ik vind het jammer dat een fusie met Wijdemeren niet verder wordt onderzocht. Ik had het prettiger gevonden bij de laatste twee vragen een volgorde in de opties te kunnen aangeven, in plaats van een keuze voor slechts een ervan
Liever samenwerking dan samengaan, 2. Neem contact op met de Ronde Venen i.v.m. positieve resultaten. Hoe doen zij het? 3. Hoe groter de gemeente, hoe minder binding met de inwoners. De juiste man/vrouw op de juiste plek.
58 jaar ingezetene van Loenen (Ut). Ondanks dat Maarssen de "hete lucht in de nek voelt" van Utrecht, ben ik vóór 1 grote Vechtgemeente! Weesp had er van mij ook bij gemogen, en Muiden, en Wijdemeren. Abcoude maar bij De Ronde Venen.
Aangaande het onderzoek: Vraag 5 is niet juist samengesteld. Hierbij worden Weesp en Wijdemeren genoemd, terwijl deze gemeenten NIET voorkomen in de varianten. Het gaat erom te vragen met welke gemeenten de inwoners zich het minst verbonden binnen de varianten! Nu zullen veel mensen deze twee gemeenten noemen terwijl dit niet relevant is. Naar mijn idee hadden deze opties weggelaten moeten worden zodat duidelijk wordt dat 'Maarssen' voor de inwoners het minst aanlokkende alternatief is. Aangaande de herindeling: De lokale bestuurders en vooral raadsleden richtten zich teveel op de korte termijn en hun eigen positie. Om voor een langere periode stabiliteit te bewerkstelligen en een sterke, slagvaardige en professionele gemeente te vormen moet men streven naar een zo groot mogelijke schaal.
Als de gemeente Loenen samen met de gemeente De Ronde Venen gaat, wordt dit wel een hele grote gemeente samen! Dat is dus niet mijn voorkeur. Als ik toch een keuze zou moeten maken gaat mijn voorkeur naar een samenwerking met de gemeente Weidemeren. Met een kleinere gemeente kan je ook prima werken, dus de gemeente Loenen hoeft niet perse samen te gaan met een andere gemeente. De reorganisatie kan ook fout uitpakken.
Breukelen is de bom, Maarssen is oké. Abcoude komt te dicht bij Amsterdam (een grote stad) en brengt naar mijn mening de rustieke sfeer van dit dorp in gevaar. De herindeling is al jaren een discussie. Ik ben geboren in Loenen en heb het gevoel dat de mening van de "echte Loenenaren" er steeds minder toe doet. Dus de zin van deze vragenlijst heeft voor mij geen enkel nut. Er wordt wel voor mij beslist. De knoop moet snel worden doorgehakt. De reden dat ik mij weinig betrokken voel bij de discussies over de toekomst van Loenen is dat deze veel te lang duurt. In het begin voelde ik mij wel betrokken hierbij, maar de aandacht verslapt door de slepende kwestie die het is geworden. De locatie van het nieuwe gemeentehuis dient zodanig gekozen te worden dat deze voor iedereen makkelijk te bereiken is, dus ook voor oude mensen zonder auto. De politiek zou beter gaan luisteren naar de bevolking,dat was een veel gehoorde tekst bij de laatste verkiezingen. Helaas komt hier niets van terecht, de meeste mensen in Loenen willen eigenlijk niet herindelen, maar daar ontkomen wij niet aan volgens zeggen. Dan het liefst samen met Breukelen ook dat willen de meeste mensen in Loenen als beste optie, maar ook daar gaat waarschijnlijk geen gehoor aan gegeven worden. Nee, dan nog maar een geldverslindend onderzoek onder het mom van pappen en nathouden. Uiteindelijk doet de politiek toch wat ze jaren geleden al bedacht hadden en zijn wij alleen maar veel geld kwijt aan nutteloze onderzoeken. De Vechtgemeenten.
Deze enquête is flauwekul en bedoeld om een schijn van inspraak aan de herindeling te geven. Zowel burgers als gemeente hebben niets in te brengen als de provincie een besluit neemt. Het wordt tijd dat die volstrekt overbodige bestuurslaag wordt opgeheven! Dit onderzoek is aan de erge late kant en zal n.m.m. niet van invloed zijn op de uiteindelijk beslissing. Het geld had beter voor iets anders gebruikt kunnen worden. Door de gemeente zeer slecht uitgevoerd. Fracties rollebollend over de straat. Heel lang laten sloffen door alleen te willen blijven en niet verder te kijken. Alle overleg weigeren, terwijl Loenen bestuurlijk slecht functioneert. Bijv. vroeger onderwijs door koppel Schoone (slechte ambtenaar) en Soede (goedwillende wethouder met te weinig kennis). Dit is slechts 1 voorbeeld.
12

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Eén antwoord per vraag haalt de nuances weg.
Een herindeling met alleen Breukelen zou ik persoonlijk ook prima vinden, doch ik denk dat die keuze niet voldoende zal zijn voor een optimale bestuurskracht. Een op een stemmingen zou beter zijn dan zo een enquête. Eigenlijk in het geheel géén samengaan!
Er is totaal geen band tussen Loenen en De Ronde Venen, dus een samengaan met die gemeente lijkt erg ver gezocht.
Er moet een gezonde gemeente komen tussen Amsterdam en Utrecht. Eventueel een samenwerking met Maarssen.
Ga samen, maak het overzichtelijk, houd het klein, bespaar veel kosten, zorg voor niet teveel inspraak, sta open voor de leden van de gemeente en hou het simpel. Heb onlangs gelezen over mogelijkheid om te reageren maar nergens stond waar. Het gemeenschappelijk belang van dorpen aan de Vecht moet zwaar wegen. Het heeft mijn sterke voorkeur Maarssen buiten een samenvoeging te houden: deze gemeente is groter dan Loenen en Breukelen tezamen. Als het niet anders kan dan hooguit een samenwerking met Maarssen, maar ik vind die optie een halfbakken verhaal. Abcoude en DRV moeten het samen rooien!
Het is mij onvoldoende duidelijk voor elk van de opties wat de invloed precies zal zijn op het behoud van de eigen identiteit van Loenen, kosten voor de inwoners (gemeentelijke belastingen en heffingen) en wat de invloed is op de voorzieningen. Ik vind de discussie voor zover ik die meekrijg emotioneel geladen en weinig feitelijk.
Het is van groot belang met de gemeenten Breukelen en Maarssen nu één stevige Vechtgemeente te vormen en geen half werk te doen door zogenaamde samenwerking met Maarssen en alleen Breukelen en Loenen samen te laten smelten. Als voorzitter van een cultuurhistorische vereniging met in hoofdzaak leden in Loenen, Breukelen en Maarssen (ca. 600) weet ik dat die combinatie ook politiek kan werken.
Het liefst blijven we zelfstandig als gemeente Loenen, als het moet dan ga ik voor samengaan met Breukelen.
Het liefst had ik dat er geen herindeling was! Het lijkt me dat iedereen nog wat te zeggen heeft en als Maarssen er bij komt is die stad te groot voor deze gemeente.
Het zou fijn zijn als alles een keer bij het oude blijft. Vernieuwing is niet altijd beter. Hopelijk komt er thans snel een einde aan dit " gekrakeel". Ik ben het niet eens met wat Loenen doet met de woningbouw. Ze bouwen alleen dure huizen. Het beleid van Breukelen bevalt mij beter. Daar zijn de huizen wat goedkoper. Ik denk dat het allemaal zo eindeloos lang gaat duren zoals het nu bezig is, dat het de burger op een gegeven moment niks meer interesseert.
Ik heb ,,helaas" onvoldoende zicht op de consequenties van samengaan met de verschillende gemeenten, op de lange termijn.
Ik heb liever dat de gemeente van Loenen zelfstandig blijft. Ik heb totaal niets met Abcoude, Wijdemeren, Ronde Venen en Weesp. Laat de vechtstreek de vechtstreek blijven
Ik hoop dat deze enquête zinvol is en dat "Den Haag" hun plannen tot grote herindeling niet alsnog zonder meer gaan uitvoeren.
Ik hoop oprecht dat de mening van de inwoners van dit dorp serieus genomen wordt. Ik merk gewoon altijd dat als ik in Breukelen ben, daar kom ik zoveel mensen uit Loenen tegen, sowieso, voor de markt in Breukelen. Die aspecten wegen gewoon mee, doordat mensen veel met Breukelen hebben, denk ik. Ik kom altijd mensen uit Loenen tegen in Breukelen, niet in Abcoude. Dat ligt veel te slecht ook qua er naartoe rijden etc. Dat vind ik al een nadeel. Ik moet het toch overlaten aan de overheden.
Ik vind dat het dorp gewoon hetzelfde moet blijven en geen andere gemeentes erbij en als het dan toch moet dan alleen met Breukelen en hoop dan dat er verder niets veranderd. Ik vind dat hier in Loenen alles naar beneden is gegaan. En als ze met Breukelen en Abcoude betrokken zijn dan gaat het misschien een beetje beter met het onderhoud van het dorp. Het is nu echt vreselijk. Het is heel rommelig.

13

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Ik vind dit "onderzoek" meer lijken op een referendum. U had best iets meer kunnen vragen over de achtergrond van het "hoe en waarom".
Ik vind dit weinig zin hebben.
Ik vind het weggegooid geld; het onderzoek en de herindeling. We komen uit Loosdrecht en daar hebben we dit ook allemaal meegemaakt. En ik vind het ongelooflijk wat dat voor geldverspilling is, de folders drukken etc. Het levert naar mijn aanzicht niks op voor de gemeente. Ik voel me wel betrokken, maar ik vraag me af wat het uithaalt. Dat heeft te maken met het feit dat er zolang discussie over is. Volgens mij wordt er op hoge hand toch te weinig geluisterd naar de burger, terwijl wij hier wonen.
Ik wil liever helemaal niet dat we met een andere gemeente samengaan. Indien herindeling tot een aanzienlijk grotere gemeente leidt, is de kans groot dat de betrokkenheid van de inwoners daalt. Dat is niet goed voor de democratie, het bestuur en het welzijn in de gemeente. Het is van groot belang dat bij een herindeling rekening wordt gehouden met een reeds aanwezige samenhang, bijvoorbeeld de rivier de Vecht. Ja, als het uiteindelijke resultaat Breukelen, Loenen, Maarssen wordt... Ja, ik vind het zonde dat alles zo lang moet duren en zoveel geld moet kosten. Dat kan je beter besteden aan voorzieningen voor jongeren en ouderen. Jammer dat bij herindeling nooit een gemeente opgedeeld kan worden. Loenen Nieuwersluis --> Breukelen. Loenersloot--> De Venen. Vreeland--> Wijdemeren. Nigtevecht--> Weesp. Kanaal of A2 is echt een grens!
Jammer dat het een gepasseerd station is om met Wijdemeren samen te gaan. Jammer dat Wijdemeren geen optie is.
Je hebt weinig te zeggen in het volk. De gemeente is niet meer zoals vroeger. Zij beslist alles. Maarssen zit al vast geplakt aan Utrecht. Voorkom a.u.b. dat ons dat ook overkomt. Utrecht bouwt graag alles vol. Dan kunnen we het groene hart wel vergeten. Mijn angst is dat als de gemeente Loenen samengaat met een andere gemeente dat de gemeente moeilijk te bereiken wordt. Vooral voor de ouderen! Mijn eerste keuze gaat uit naar een samenwerking met Wijdemeren, maar deze optie wordt niet gegeven...
Mijn moeder is 90 jaar heeft geen interesse meer in enquêtes. Mijn voorkeur gaat uit naar een samenvoeging van Breukelen/Wijdemeren/Loenen. Maar die variant wordt niet gegeven, dan is bovenstaande welke ik heb aangevinkt de minst slechte variant. Moet een Vechtgemeente blijven!!!
Moet meer duidelijk zijn, het komt niet meer over. Men weet het niet meer. Nee.(4x)
Niet samen gaan.
Nigtevecht op laten gaan bij Weesp. Provinciegrenzen zouden geen rol moeten spelen. Optie samenwerking Maarssen.
Samengaan met Breukelen en Abcoude en een samenwerking met Maarssen zou voor mij het ideaal zijn. Helaas lees ik nergens iets over deze optie. Samengaan met Breukelen heeft mijn voorkeur. De andere varianten zijn echter, met uitzondering van de grote variant, in mijn beleving niet slecht. De informatie avonden zijn een goed idee. Dit had echter veel eerder gemoeten. Nu is de herindeling al zo lang een issue dat de politieke partijen deze avonden gebruiken om hun eigen politieke standpunten te verdedigen. Men heeft geen open mind meer voor datgene wat hierover leeft bij de bevolking. Dit bleek ook wel tijdens de discussie in Loenen. De heer Jellesma gaf als enige aan dat zijn standpunt zou wijzigen als de bevolking dat in meerderheid aangaf. De rest gaf het 'politiek correcte' antwoord dat men het mee zou laten wegen in hun afweging. Erg jammer vind ik dat. Verder merk ik dat iedereen uit de informatie en argumenten datgene gebruikt wat het best past bij hun voorkeur. Hierdoor worden zaken uit de context getrokken. Teveel wordt geredeneerd vanuit de 'onderbuik gevoelens'. Tot slot denk ik dat niet alleen het voortbestaan van de gemeente Loenen op het spel staat maar ook de legitimiteit van de raad als hoogste bestuursorgaan in de gemeente. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen als globalisering, individualisering en alle negatieve effecten die dit heeft op de mens denk ik dat er dringend behoefte is aan zaken als kleinschaligheid, betrokkenheid, herkenbaar, aanspreekbaar.....en eigenlijk kan ik hier nog veel meer invullen. Ik denk dat ik het hier maar bij laat omdat het anders veel te lang wordt.

14

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Samengaan met Maarssen zou het beste gaan als Maarssenbroek bij Utrecht werd gevoegd. Het is al de overloop van Utrecht en geheel aan deze stad vastgebouwd. Samengaan met Maarssen zou nadelig zijn voor Loenen. Veel liever alleen met de Ronde Venen. Allemaal wat kleinere dorpen zodat er niet 1 dorp veel te vertellen heeft. Samenwerking is geen oplossing; samengaan is een definitieve stap en geeft stabiliteit aan de nieuwgevormde gemeente. Zeer zeker met de Ronde Venen met een zeer goed bestuur, dat vrijwel alles zelf ter hand kan nemen en heeft een zeer goed financiële situatie. De Ronde Venen met zijn weidegebied, industrie en een groot bedrijventerrein past goed bij Loenen/Breukelen en Abcoude. Stop met eindeloos ,, Geleuter" en geld verspillen! Nu geen woorden, maar daden!!! Vind het belachelijk dat opties steeds van tafel worden geveegd. Wat dit allemaal niet kost voordat er een werkelijke beslissing komt.
Voorgaande vragen zijn min of meer overbodig, gezien de uitkomst van het destijds gehouden referendum over de problematiek.
Waarom moet alles groter en groter?? Het kost alleen maar heel veel geld. Op de duur werkt het toch niet. Dat zie je bij scholen enz. Enz. Enz. Waarom niet Wijdemeren? Is volgens mij ook een goede optie Wanneer wordt het motel heropgebouwd? Het motel grenst aan ons huis en is in verre staat van verwaarlozing!
Wat ik heel belangrijk vind is dat eigen karakter van ons dorp Loenen bewaard blijft! Wat onze inbreng betreft, heeft geen zin. De beslissing wordt in Den Haag genomen. Wel prettig en handig als het gemeentehuis in Loenen actief blijft. Wijdemeren betrekt u wel in vraag 4 en 5 maar waarom niet in vraag 6, het CDA standpunt; een gemiste kans. Samenwerking/gaan met Maarssen alleen zonder Maarssenbroek is ook een interessante optie. De angst zit nl in de overheersing van een grote gemeente, enerzijds Maarsen en anderzijds meidrecht, die beiden zeer bouwlustig zijn en ons groene hart gaan volbouwen.Overigens hoeft een grote gemeente niet bestuurlijk efficiënt te zijn, zie de ultieme chaos in Maarssen en Hilversum, dus stapsgewijs fuseren is beter dan totale chaos en ruzie. En de provincie spint er garen bij. Deze enquête is te kort door de bocht.
Wijdemeren is de beste oplossing. Vecht, plassengebied, Amsterdam-Rijnkanaal, scheiding. Zeker bij samengaan is er altijd sprake van langdurig aftasten en overleggen, een proces waarbij verschil van inzicht naar buiten komt. Dat betekent dus ook dat de productiviteit van de partners daaronder lijdt, met alle kosten van dien. Ook vergt het lange tijd vóórdat alle betrokkenen het eigen patroon van besluitvorming rond de eigen gemeentebelangen kunnen vervangen door een patroon dat past bij het grotere geheel. Samenwerking lijkt mij daarom een betere oplossing. Dan kan er sprake zijn van schaalvergroting in vele praktische zaken en overleg waar belangen elkaar raken. In het vragenformulier bestaat geen keuzemogelijkheid voor uitsluitend samenwerken en ik wil u bij deze verzoeken deze mogelijkheid te heroverwegen. Een herindeling is wat mij betreft alleen zinvol indien het ook daadwerkelijk aantoonbare voordelen oplevert voor de burger.
De bisschoppen van Utrecht en de Graven van Holland konden het al niet. Dus zullen de huidige bestuurders ook wel niet tot een echte "Vechtgemeente" kunnen komen. Maarssen-Breukelen- Loenen-Nigtevecht-Weesp-Muiden, dat zou echt betekenis hebben. Ik vraag me af of dit invloed heeft.
Fijn dat u de bewoners zelf erbij betrekt.
Fijn dat de inwoners erbij betrokken zijn/worden. Dit onderzoek heeft geen effect! M.i. voor de inwoners beter te besteden voor lastenverlaging! Het onderzoek lijkt anoniem maar ben hierover minstens 5x gebeld (via antwoordapparaat) voor mijn gevoel geeft het resultaat van dit onderzoek geen effect, jammer van al deze gemaakte kosten! En dat zal niet gering zijn! Liever te besteden voor de inwoners!

Loenersloot

Alle raadsleden moeten 'ns meer openstaan voor de toekomst en niet alleen aan hun eigen hachje denken.
Als we bij De Ronde Venen komen dan verwachten we dat de gemeentelijke belasting omlaag gaat.
15

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

De combinatie van gemeenten die er voor zorgen dat de kosten voor de inwoners niet verder oplopen, heeft zeker mijn voorkeur.
Dit hadden ze veel eerder moeten doen, zonde van al het geld! Goede samenwerking tussen de gemeenten is voorwaarde. Om tot een goed bestuurlijke inzet te komen ten behoeve van alle inwoners. Te land en te water van diverse pluimage. Graag een zo groot mogelijke gemeente, i.v.m. kostenbeheersing. Het interesseert mij niet veel. Er zal toch weinig veranderen. Het is een langdurig verhaal inmiddels. Hoe kleiner het gebied, hoe beter het gaat functioneren, hoop ik.
Het lijkt voor mij als inwoner dat wij niet veel in te brengen hebben. Wij worden er niet zo bij betrokken. Men doet wel alsof, maar als ik kijk naar de plannen die zij voorstellen en de plannen die wij aandragen, dan lijkt het alsof ze bij hun eigen plan zijn gebleven en het ook niet willen wijzigen. Het maakt niet zoveel uit wat ik denk, want het gebeurd toch. Het samengaan van de Vechtgemeenten lijkt me ook een goede optie i.v.m. historie. Ik denk dat het moeilijk wordt om een beslissing te nemen met zoveel gemeenten. Ik heb de hele folder van jullie gelezen, maar ik mis dan wel een hele hoop achtergrondinformatie. Zoals bijvoorbeeld waarop beslissingen geargumenteerd worden. Ik heb de schriftelijke vragenlijst voor me, die gaat morgen ook in de post bus! Ik wil mijn opmerking daarop kwijt.
Ik heb het idee dat dit niet nodig is, want het lijkt wel dat er al een beslissing is genomen door de gemeente Loenen. Dat was eigenlijk ook de reden waarom ik de vragenlijst nog niet had ingevuld. Ik hoop dat de mensen een beetje goed kunnen nadenken en als we met Breukelen samengaan dat we dan onder de zoden zitten. Met dat Maarssen erbij worden we opgeslokt, het is veels te groot met dat Maarssenbroek erbij etc. Loenen en Breukelen vind ik een goede optie. Het moet wel dorps blijven en dus niet te groot worden.
Ik vind dat de beslissing niet bij de bewoners moeten zijn maar bij de bestuurders zelf, want zodra het niet goed gaat worden de verantwoordingen bij de bewoners gelegd. Ik vind het jammer dat de mogelijkheid om met Wijdemeren samen te gaan niet meer bestaat. Verder ben ik van mening dat groter niet altijd beter betekent. Ik vind zo'n onderzoek hartstikke goed!
Ik woon in de Binnenweg behorende bij de kern Loenersloot. Onderhoud aan wegen en tunnels wordt door Loenen minimaal uitgevoerd. Een noodzakelijk industrieterrein voor de gemeente wordt ons echter wel "gegund". Voor ons zal welke herindeling dan ook weinig verschil maken. De Ronde Venen staat er financieel het beste voor. Zware industrie is geconcentreerd in Mijdrecht. De Vechtstreek zal zodoende echt niet drastisch veranderen na samengaan van Loenen met Breukelen, Abcoude en De Ronde Venen.
Indien het een combinatie zou worden met Maarssen dan vind ik de optie 'samenwerking' uit den boze; als we een betere kwaliteit van bestuur nastreven dan is 'samenwerking' een te vrijblijvende optie; dat heeft de gemeentepolitiek de afgelopen jaren duidelijk gedemonstreerd. Is samengaan met Wijdemeren (en evt. Breukelen) geen optie? Ja, liever geen herindeling. Na herindeling waarschijnlijk nog langere lijnen, meer bureaucratie en in het "economisch belang" nog meer bouw activiteiten (golfterreinen, industrieterreinen, wegverbreding etc !!)
Mocht samengaan met Breukelen niet doorgaan (te weinig inwoners) dan samengaan met Breukelen en een samenwerking met Maarssen.
Neen
Niet grootschalig, zo klein mogelijk.
Samengaan met Breukelen kan alleen maar beter worden, want de gemeente doet weinig voor zijn inwoners.

16

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Samengaan met Ronde Venen moet kost-wat-kost voorkomen worden! Alles wat er in die gemeente wordt ondernomen is 'middle-of-the-road', 'niet onderscheidend' en 'eenheidsworst'. Een Vecht- focus is waar het mij om gaat! Een gemeente met een sterke cultuurhistorische identiteit. Samenwerking met Maarssen is een prima optie als dit de kans op een Vecht-gemeente vergroot. Op de vraag 'waar woont u?', leggen inwoners van Loenen, met sterk gevoel van waarde&trots, uit: IN DE VECHTSTREEK! Het is daarom GEEN optie voor de bewoners om door de herindeling in de toekomst te moeten antwoorden...........'wij wonen iets ten Oosten van Mijdrecht'.....dat is echt een andere wereld....en zal zeker niet met gevoel van waarde&trots worden beleefd. Vriendelijke groet! Wij wonen bij het spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht en hebben al heel veel meegemaakt met de gemeente. Ze luisteren niet.

Nieuwersluis

Absoluut niet samengaan (herindelen of samenwerken) met Maarssen. Absoluut niet herindelen met de gemeente Maarssen. Betreft echt geen vechtgemeente om daar mee te herindelen, meer dan de helft van de bewoners woont dan in Maarssenbroek en Maarssenbroek past echt niet in één gemeente met Loenen. Tevens is Maarssen organisatorisch een drama. Een groene hart gemeente bereik je alleen met Breukelen, Abcoude en de Ronde Venen. Antwoord 6 is gebaseerd op getalsmatigheid. Mocht Breukelen en Loenen samen voldoende kwantiteit, en ook kwaliteit opleveren, dan kies ik natuurlijk voor optie 1: Samengaan met Breukelen.
De gemeente Loenen heeft niks met Abcoude en De Ronde Venen. Eventueel een samengaan met Breukelen én Maarssen.
De Vecht is historisch gezien de "band" tussen de beide gemeentes. De Ronde Venen heeft totaal geen binding! Overkant A2 meer polder/veengebied. Er wordt veel gesproken over bestuurlijke slagkracht en het beter bedienen van de burgers als er een grotere gemeente komt. De politiek mag niet voorbij aan het feit dat de bewoners zich ook nog moeten blijven thuis voelen in hun gemeente. Wij hebben indertijd er zeer bewust voor gekozen om in de Vechtstreek te gaan wonen en voelen ons totaal niet verwant met het gebied Ronde Venen. Wij komen ook nooit in bijvoorbeeld Mijdrecht, omdat alle voorzieningen in de Vechtstreek te vinden zijn.
Het bestuur van de gemeente Loenen heeft te lang gewacht haar burgers ordentelijk te informeren over deze problematiek en vervolgens hen te weinig betrokken bij een meer gezamenlijke besluitvorming met het oog op de toekomst van de gemeente en haar inwoners. Het is belangrijk dat de gemeenten niet te ver uit elkaar liggen. Het is goed dat de gemeente Loenen zo een onderzoek laat doen. Niemand kan achteraf zeggen van dat ze het niet wisten over het samengaan van gemeentes! Het is jammer dat Loenen niet alleen kan blijven. Het is niet zo eenvoudig, omdat er ook nog een financieel element bij betrokken is. Al die opties hebben ook weer financiële elementen. Je weet niet zo goed wat je kiest daardoor, omdat dat er niet bij genoemd wordt.
Het kost een hoop geld en of dat meer betrokkenheid teweegbrengt dat weet ik niet. Ik denk niet dat het uitkomt als we samen met hen samengaan, want bijvoorbeeld in mijdrecht kom ik toch nooit dus dat interesseert me ook niet. In Breukelen kom ik wel vaak. Het liefst houden we het gewoon zo.
Het project waarmee ze bezig zijn duurt te lang, dat betekent dus ook dat dit veel geld gaat kosten. Ik ben geboren in Breukelen, er ongeveer 36 jaar gewoond. Nieuwersluis ligt net tussen Loenen en Breukelen daarom.
Ik ben voor een Vechtgemeente, met dorpen langs de Vecht. Die hebben (historisch) landschappelijk en toeristisch gezien dezelfde belangen. Ik vind dat De Ronde Venen en Abcoude een andere uitstraling en visie hebben wat betreft onze Vechtstreek.
Ik vind dat het op een ontzettend rare manier gegaan is, dat had anders gekund. Eerst waren ze overal tegen, tegen de hele herindeling, en wilden ze zelfstandig zijn. Ik vind het erg chaotisch.
17

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

L.S., Het is van groot belang de cultuur historische waarden te behouden. Om dit zo goed mogelijk te bereiken is het o.m. Van belang gemeenten van gelijke situatie samen te voegen. Verder is het voor de burger belangrijk om dicht bij het gemeentehuis/bestuur te kunnen (blijven) staan, een gemeentehuis vele kilometers/dorpen verderop is daarom verre van gewenst. Met name voor de oudere burger of minder "beweeglijke"burger. Daar de gemeente meer en meer verantwoordelijkheden van de Overheid toebedeeld krijgt wordt juist het gemeentebestuur voor de burger van steeds groter belang. (her-) Indelen zal dus zeer zorgvuldig dienen te geschieden en niet op basis van welke dorpen omliggend zijn... Met dank en vriendelijke groeten. Loenen moet zelfstandig blijven. Ik vind dit veel beter. Maarssen kan beter samengaan met Utrecht en Weesp met Amsterdam. Deze gemeenten liggen wel erg ver van Loenen af.
Mijn sterkste voorkeur gaat uit naar geen herindeling! Het is al moeilijk genoeg om voor Nieuwersluis-dorp aandacht in Loenen te krijgen. Nee.(2x)
Ongeloofwaardig, onwaardig, zo langzamerhand, dat er zoveel tijd, geld enz. verloren gaat. Voordat zoiets zijn verlof krijgt. Aan de slag en een deadline. Mensen kunnen niet meer de verantwoordelijkheid dragen voor een beslissing. Steeds meer wapenlijsten, nieuwe bureaus, instanties die dit onderzoeken. Onbegrijpelijk. Voel me meer Breukelaar dan Loenenaar. Omdat ik vroeger in Breukelen op school (mulo) ben geweest en in Breukelen op kamers heb gewoond. Ben niet in het bezit van internet, daarom schriftelijk.
We weten allemaal dat grootschaligheid slecht werkt, dus houdt het zo klein mogelijk. Ze moeten niet te lang twijfelen, maar gewoon met Breukelen samengaan. Ze moeten opschieten.

Nigtevecht

Abcoude en De Ronde Venen zijn absoluut geen optie. Zijn gesitueerd aan de overkant van het kanaal en de Vecht. Voor Nigtevechters zéér onhandig. Alle gemeentes die op de lijst staan, zijn te ver van Nigtevecht. Als er een nieuwe gemeente zal komen dan zou ik zelf Weesp prima vinden.
Als bewoner van een kleine dorp van een groot gemeente is het moeilijk om de consequenties van herindeling in te schatten.
Als klein dorp vind ik dat je een sluitpost bent. In Loenen zie je wel goede dingen gebeuren, zoals groen in de gemeente en onderhoud van straatmeubelen. Je merkt dat de opdrachtgevers zelf actiever zijn in hun eigen gemeenten, dan in andere gemeenten. Ik denk dat het nog erger wordt als het in een grotere gemeente wordt opgenomen. Beter in één keer een robuuste Vechtgemeente, dan over 10 jaar weer een herindeling. Bij die ene vraag staat Weesp er niet bij, terwijl het net wel is opgenoemd bij het rijtje gemeente. Als het aan mij ligt, wil ik graag dat de gemeente Loenen samengaat met Weesp; qua faciliteiten is het ruimer.
Bij samenvoeging met o.a. Abcoude in ieder geval hoogste spoed betrachten met de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Gemeentehuis in Loenen moet blijven bestaan, dan wel een dependance daarvan.
Breukelen en Loenen aan de Vecht en Abcoude. Ik hoop dat het tot stand komt. Breukelen, Abcoude, De Ronde Venen. Ik hoop dat het tot stand komt. De staatssecretaris had de knoop door moeten hakken, de gemeentes blijven praten en komen er niet uit. Deze enquête kost alleen maar weer veel geld. Gaan voor landschappelijke kwaliteitswinst en sterk agrarische sector. Het karakter van de dorpen aan de Vecht mag niet verloren gaan en ook in de dorpen moet geïnvesteerd worden om de leefbaarheid te houden! Het lijkt me qua structuur handig om met Weesp samen te gaan, omdat het dichter bij ligt. Nigtevecht ligt meer georiënteerd op Weesp dan op Loenen. Het lijkt mij dat de burgers weinig inspraak hebben met betrekking tot de herindeling. Bij vraag 4 en 5 meerdere antwoorden gegeven.

18

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Ik heb eigenlijk geen behoefte aan samengaan met welke gemeente dan ook. De gemeente komt bij schaalvergroting alleen maar verder van de burgers in Nigtevecht af te staan, zowel figuurlijk als letterlijk, qua afstand. Ik snap dat het financieel interessant is, maar of het voor de burgers van Nigtevecht veel oplevert, daar ben ik niet van overtuigd. Ik vind dat ze gewoon naar de burgers moeten luisteren. Ik vind het belangrijk dat het karakter van de Vechtplaatsen/dorpen behouden blijft, dus kleinschaligheid en (laag) bouw.
Ik vind het moeilijk om zo aan de hand van een paar vragen een mening te geven. Ik krijg niet duidelijk een beeld wat het inhoud.
Ik vind voor Nigtevecht alle opties bijna even slecht. Waarom geen totale herindeling en Nigtevecht bij Weesp trekken?
Ik wil liever met Weesp samen. De rest lijkt me allemaal niks. We zijn al zo achteruitgegaan toen we met Loenen zijn samen gegaan, op onderhoud, groenvoorziening etc. Als we weer samengaan wordt het alleen maar erger, nee ik zie daar niks in. Ik zou graag bij gemeente Weesp horen. Met alles zijn we betrokken bij Weesp. We hebben niks met alle andere gemeentes.
Ik zou liever bij Weesp horen, qua indeling en afstand veel logischer Info over de herindeling op 12 september in het dorpshuis bereikte ons ná 12 september. Jammer. De Klompweg hoort toch ook bij Nigtevecht.
Ja, de gemeente Loenen wordt teveel als geheel beschouwd, terwijl Nigtevecht hier volledig buiten valt. Dit is nooit meegenomen in de besprekingen! Keuze voor combinatie Breukelen/Abcoude: Breukelen vanwege ligging in de Vechtstreek, Abcoude vanwege de oriëntatie op Amsterdam. Nigtevecht is provincie Utrecht, maar is erg gericht op Noord Holland c.q. (Weesp) en Amsterdam.
Meeste zaken gericht op Weesp, bijv. schoolvakanties. NB Nigtevecht wordt niet eens benoemd op het overzichtsplaatje!
Misschien 1x per week een openstelling voor gemeentezaken in de plaats waar ik woon Na fusie met Loenen is Nigtevecht het derde wiel aan de wagen geworden. Door nog groter te worden zal de saamhorigheid en belangstelling door de grote afstanden naar politiek en ambtenaar verder verloren gaan. De burger zal zich nog meer in de steek gelaten voelen. Niet gevraagd, maar Weesp.
Nigtevecht is helemaal niet georiënteerd op deze 5 opties. Nigtevecht ligt aan de rand van Loenen, bij een eventuele herindeling moeten de faciliteiten zoals het gemeentehuis niet nog verder weg moeten komen te liggen dan nu. Onze voorkeur gaat uit naar Weesp! Wonende te Nigtevecht is er niets wat ons verbindt met de andere gemeentes. Alles wat wij ondernemen gaat via Weesp. Zelfs bij Loenen horen is een vreemde zaak aangezien Weesp veel dichterbij ligt. Loenen mag ook wel zorgen dat Nigtevecht netter verzorgd wordt! Nigtevecht is een rommeltje/zooitje waar gemeente Loenen niets aan doet. Al een paar keer melding van gemaakt.
Voor de kern Nigtevecht is het vanuit geografisch, sociaal en economisch standpunt veel beter dat Nigtevecht samengaat met Weesp. Veel Nigtevechters hebben hun roots in Weesp. Openbaar vervoer is in Weesp, winkels staan in Weesp. Samengaan van Loenen met Abcoude en de Ronde Venen is een onzalige gedachte. Samengaan met Breukelen en Maarssen als Vechtgemeente heeft alleen zin als het deel van deze gemeenten ten westen van het ARK naar een gemeentecombinatie Abcoude-Ronde Venen en de overige delen van Loenen, Breukelen en Maarssen gaan. De oplossingen lijken logisch, maar zijn blijkbaar geen gespreksonderwerp. Op den duur leidt dit weer tot spanningen.
We kregen een schrijven of een bijeenkomst/informatieavond was deze al geweest dat vond ik erg slordig.
Weesp is de dicht bijzijnde winkelstad, vandaar de verbondenheid met Weesp. Wij kregen de infokrant over de herindeling en de datum van de voorlichtingsavond véél te laat. De datum was al geweest. Schande!!!
Wij zijn eigenlijk veel meer gericht op Weesp. Ons voorkeur gaat daar ook liever naar uit. Wij zijn nu al het stiefkindje van Loenen; dus wat maakt alles uit? Ook deze enquête zal daar geen verandering in brengen. Doe ons bij Weesp; lekker dichtbij i.v.m. Calamiteiten, ons een grote zorg! Wij zijn vanuit Nigtevecht meer georiënteerd op Weesp dan op Loenen.
19

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Willen liever samengaan met Wijdemeren. Voor oudere mensen is elk samengaan een ramp. Zou graag bij gemeente Weesp betrokken zijn. Volgens mij zijn bijna alle Nigtevechters meer betrokken bij Weesp.
De laatste vraag (6) kunnen wij niet invullen. We zouden wel met Weesp samen willen. Voor al onze boodschappen zijn we daarop aangewezen, er is daar ook een busverbinding mee. Samengaan met Weesp.

Vreeland

Abcoude hoort bij Amsterdam, en Maarssen bij Utrecht. Dus zijn er nog maar weinig opties over. (p.s. Het zou leuk zijn als we eerder de datum's voor vergadering ontvangen, en niet na de datum ) Als het maar niet met Maarssen.
Als je opgaat in te grote gemeente zoals met de Ronde Venen, denk ik dat er met name in de kleine kernen weinig meer gebeurt. Meestal richt de politiek zich dan op de grotere kernen/gebieden. Bij de twee vragen over verbondenheid met een gemeente kon respondent geen keuze maken. De vragen waren echter niet over te slaan. Daarom bij beide 'Breukelen' gekozen. Bij de vraag met welke gemeente de respondent zich het meest/minst verbonden voelt, heeft de respondent geen keuze gemaakt. Ik heb echter wel iets moeten invullen om verder te kunnen in de vragenlijst.
Blijvend groen en geen hoogbouw.
Dat het allemaal vreselijk lang duurt. Er moet gewerkt worden en op deze manier gaan ze er een hoop tijd en energie in steken om het voor elkaar te krijgen. Maar zo gaat dat tegenwoordig. Dat niet de mensen met een uitkering en géén auto bezitten weer de dupe worden. De gemeente Loenen aan de Vecht is zeer karakteristiek; bijzondere cultuur & landschap, het is een vechtgemeente met een rijke geschiedenis en een betrokken dorpskern. Loenen komt het meest overeen met Breukelen en samen vormen zij ook al een gemeente van ruim 20.000 inwoners. De samenhang met Abcoude is een goede, zelfde karakter. Met Maarssen niet vanwege stedelijke karakter. De Ronde Venen heeft wel een dorpskarakter, maar toch totaal anders dan de rivierdorpen. Breukelen en Weesp vormen aanvullende gemeenten voor de dorpgemeentes. De uitnodiging voor de informatieavond betreft de herindeling heb ik pas ontvangen nadat deze avond reeds was geweest. Herindeling: het mag niet groot en onoverzichtelijk worden, maar samengaan met Vechtgemeente Breukelen!
Dit is mosterd na de maaltijd nu we de inspraakavonden al gehad hebben. Dit onderzoek is weggegooid geld!
Duidelijk informeren omtrent gang van zaken herindeling Duidelijke voorkeur voor één grote(re) Vechtgemeente. Wellicht geeft dit echter in de nabije toekomst weer problemen m.b.t. Het draagvlak (aantal inwoners te gering). Dan zou Abcoude er bij moeten.
Een paar jaar geleden is er ook een stemming geweest en daar hoor je verder niets van. Een soort 'supergemeente' is geen goed plan, want de Vechtstreek heeft een eigen identiteit en dat maakt het ook makkelijker bestuurbaar. Maar een grotere gemeente, met Breukelen en eventueel Maarssen, zou goed zijn.
Het is genoegzaam bekend dat de folder over de bespreking in Vreeland na de bespreking kwam. Belachelijk dat ze dit onderzoek hebben uitgegeven. Talloze onderzoeken, het geld wat extern wordt ingestoken, terwijl ze intern ook aan de weet komen. Hoe kleiner, hoe fijner.
Hopelijk verloopt deze herindeling beter dan de nieuwe gemeente "Wijdemeren". Bijv. Afstand tussen bestuur en inwoners is te groot! Openbaar vervoer bereikt gemeentehuis niet. Mensen kennen elkaar niet meer. Kortom: een fiasco!
Ik ben voor een grote gemeente en dan de provinciale staten afschaffen. Ik vind dat de actie een geld verspilling is. Hierdoor krijgt de gemeente Loenen een achterstand. Ik vind het positief dat dit onderzoek gedaan wordt, en ik hoop dat ze er snel uit komen! In tweede instantie samengaan met Breukelen.

20

Inwonersraadpleging gemeente Loenen

Mijns inziens zal alleen een behoorlijk grote gemeente in staat zijn een capabel ambtenarencorps te onderhouden dat voldoende kennis in huis heeft om alle complexe, hedendaagse problemen aan te kunnen en kan alleen van een grote gemeente een goed bedrijven (vestigings) beleid verwacht worden
Nu ben ik nog mobiel, maar ik ga er van uit dat als ik ouder word/ben, dat ik dan van het openbaar vervoer gebruik ga maken en de verbinding met De Ronde Venen is nou niet zo dat me dat aanstaat.
Samen met Breukelen alleen heeft mijn voorkeur maar is mijns inziens nog te kleinschalig en geeft over 10 jaar weer een nieuwe discussie. Gezien het inlognummer, dat ook bovenaan het papieren formulier staat, lijkt mij dit toch niet helemaal anoniem zoals in de brief staat. Samengaan met Wijdemeren.
Tweede optie zou zijn samengaan met Breukelen en samenwerking met Maarssen Voor mij is er maar 1 optie: samen met Breukelen, eventueel Maarssen. Alle anderen is geen optie. Voorkeur voor Wijdemeren.
Wij hopen dat er naar de inwoners geluisterd wordt en daarmee zoden aan de dijk zet. Het gaat om beter bestuur en lagere/reële kosten. Het verminderen van het aantal gemeenten verloopt veel te traag. Bij dit verminderen van het aantal gemeenten dient eveneens een initiatief tot opheffing van provincies en de provinciale bestuurslaag/-lagen genomen te worden. Wordt toch zonder inbreng van de inwoners beslist. Het tot stand komen van een weloverwogen besluit. Goed geluisterd wordt naar de inwoners van de gemeente Loenen.


21


---- --