Rechtbank Zutphen


Scholen strijden in rechtbankarena om Pleitaward

Zutphen, 12 oktober 2009 - Casus nu bekend gemaakt bij leerlingen. Leerlingen van het Veluws College uit Apeldoorn en het Isendoorn College uit Warnsveld strijden op zaterdag 7 november in een Pleitwedstrijd op de rechtbank Zutphen.

Eind vorige week ontvingen de leerlingen de casus, die in een strafzitting wordt behandeld. De voorbereidingen voor de wedstrijd kunnen nu écht beginnen. Aan het Isendoorn de taak om de rol van officier van justitie te vervullen en aan het Veluws College de taak om als advocaat de belangen van de verdachte te verdedigen. Uiteindelijk gaan de leerlingen die hun taak het beste vervullen er met de hoofdprijs vandoor!

Vurig pleidooi
De casus gaat over een ruzie in een café. Bij deze ruzie valt het slachtoffer door een ruit en moet worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Aan de scholen om uit te maken of hij door de ruit is gegooid of dat het een ongeluk was. Ook is de casus doorspekt met actuele maatschappelijke problemen: hoe om te gaan met botsende culturen? En moeten agenten tegen een stootje kunnen? Kortom, genoeg munitie voor een vurig pleidooi!

Intensieve voorbereiding
De leerlingen ontvingen al eerder van de rechtbank een oefencasus, een uitleg over de strafzitting, informatie over het schrijven van een requisitor en pleitnota en een hele reeks van begrippen en uitleg. Maar nu dus voor het echie! een echte casus. De leerlingen krijgen ondersteuning bij hun voorbereiding van een secretaris van de rechtbank. Deze kunnen ze juridisch inhoudelijke vragen stellen.

De jury bestaat uit ervaren rechters die de meervoudige kamer vormen tijdens de strafzitting, tijdens de wedstrijd. Benieuwd welke school er uiteindelijk met de buit vandoor gaat? Kom tijdens de Open Dag van de Rechtspraak kijken bij de rechtbank Zutphen! De pleitwedstrijd is van 10.00 - 12.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Actief beleid Scholenvoorlichting
De rechtbank Zutphen neemt al enkele jaren een actieve rol in de scholenvoorlichting. Een pool van rechters bezoekt middelbare scholen, zo'n kleine twintig klassen per schoolseizoen. De rechtbank ontvangt gemiddeld twee groepen scholieren per week bij
politierechterzittingen. Om een extraatje te beiden aan de middelbare scholen in het arrondissement is in het kader van de Open dag van de rechtspraak is een pleitwedstrijd voor middelbare scholieren uitgeschreven. Het Veluws College uit Apeldoorn en het Isendoorn College uit Warnsveld strijden om de Zutphense Pleitaward.

"De rechter maakt het verschil"
Open dag rechtbank Zutphen op zaterdag 7 november

Op zaterdag 7 november van 10.00 -16.00 uur heeft de landelijke Open Dag van de Rechtspraak 2009 plaats. Ook rechtbank Zutphen, Martinetsingel 2, zet die dag haar deuren open onder het motto "De rechter maakt het verschil".

U kunt dan niet alleen zelf ervaren op welke wijze rechters te werk gaan in (nagespeelde) zittingen, maar ook vragen stellen over hoe de rechter beslist. Verder kunt u een gesprek voeren met een ex-gedetineerde en informatie krijgen over onder andere Rechtspraak, Openbaar Ministerie, Advocatuur, Juridisch Loket, Reclassering, Notaris en Halt. De rechtbank gonst die dag van de bijzondere activiteiten, ook voor kinderen is het zeer interessant. Bekijk het programma voor meer informatie.

Wilt u het totaalplaatje van de landelijke Open Dag, kijk dan op www.opendagvanderechtspraak.nl.

U vindt de rechtbank Zutphen aan de Martinetsingel 2 (routebeschrijving).

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 12 oktober 2009 Naar boven