Gemeente Enschede

Elk stadsdeel een eigen Power-centrum

Nu ook in Noord, Oost en West een activeringscentrum

Het aantal Maatschappelijke (`Power') Activeringscentra wordt uitgebreid. Noord, Oost en West beschikken binnenkort ook over eigen `MAC's'. In Zuid zijn daarmee veelbelovende ervaringen opgedaan. In een Maatschappelijk Activeringscentrum worden activiteiten en/of diensten ontwikkeld voor de wijk. Uniek is dat bewoners het zelf opzetten en laten draaien. Het centrum is een plek waar mensen in eigen tempo hun talenten ontwikkelen, (werk)ervaring opdoen en tegelijkertijd iets kunnen betekenen voor andere wijkbewoners. De drie nieuwe centra komen in Pathmos, Diekman Noord en Deppenbroek.

Myra Koomen, wethouder Werk & Inkomen: "POWER Zuid heeft begin 2009 haar deuren geopend. De eerste ervaringen laten zien dat meedoen aan de samenleving mensen weer zelfvertrouwen geeft. Voor de één is het de eerste stap naar een opleiding en werk. Voor de ander is het prettig om samen met anderen te werken aan de eigen ontwikkeling. Het resultaat daarvan is vaak dat de leefbaarheid van de wijk ook een impuls krijgt. Het zijn immers de wijkbewoners zelf die dingen organiseren De laagdrempeligheid van Maatschappelijke Activerings Centra zorgt ervoor dat mensen die niet snel iets buiten hun vertrouwde wereld ondernemen, nu wel die stap durven zetten."

Opzet nieuwe centra
Op dit moment vinden de voorbereidingen plaats voor het opzetten van de nieuwe POWER-centra. Zo zijn er in elk stadsdeel een aantal bewoners gevonden die er hun schouders onder willen zetten. Op dit moment zijn deze bewoners gestart met een training `ik als interviewer'. De groep gaat dan de wijk in om wijkbewoners te interviewen. De bewoners krijgen vragen over hun talenten, ideeën en kansen voor zichzelf en voor de wijk. Daarna gaat de opzet van het centrum ècht van start. Bovendien bekijkt de groep wat er allemaal al is te doen in de wijk en waar het centrum eventueel een verbindende rol kan spelen. Op basis van de uitkomsten maken de wijkbewoners een bedrijfsplan voor hun POWER-activeringscentrum. Begin 2010 zullen de centra onder een eigen naam en met eigen activiteiten de deuren voor alle wijkbewoners openen. Elk centrum wordt uniek en zal geheel eigen activiteiten en diensten opzetten. Op de website www.centrumpower.nl is te zien wat er bij POWER Zuid al tot stand is gebracht.

Geplaatst: 12 oktober 2009.

12 oktober 2009