AG&AI: stap af van het dwingend voorschrijven van één rentecurve

12/10/2009 12:32

AG&AI

Stap af van het dwingend voorschrijven van één rentecurve, en stap over op een principle based aanpak.

Utrecht, 12 oktober 2009

Het wettelijk voorschrijven van één enkele rentecurve (rentetermijnstructuur) die maatgevend is, lijkt onverstandig. Afhankelijk van het moment - de marktomstandigheden - kan op basis van principes, opgesteld door het Actuarieel Genootschap (AG), de juiste rentecurve voor dat moment worden bepaald.

"Het toezicht in Nederland is principle based vormgegeven. Het dwingend voorschrijven van één unieke rentecurve past hier niet in", aldus Rajish Sagoenie voorzitter van het AG.

Voor de waardering van de verplichtingen moet een zo goed mogelijke benadering worden gevonden, die recht doet aan het nagestreefde risicovrije karakter. Inherent aan een (beste) benaderingsmethodiek is dat deze dynamisch is door de tijd. Wat vandaag goed is, is dat niet per se morgen ook, aldus het AG.

De belangrijkste principes waaraan een rentecurve zou moeten voldoen zijn:

o Risicovrij, De curve moet de waarde van kasstromen weergeven die geheel vrij van risico zijn;

o Goed observeerbaar, de curve is observeerbaar voor alle relevante looptijden, in het bijzonder lange looptijden;

o Verhandelbaar, Renterisico moet in de markt afgedekt kunnen worden;

o Robuust, dit principe stelt eisen aan de diepte van de markt waarin de curve tot stand komt. De ideale curve is niet gevoelig voor marktverstoringen.

Het AG is er voorstander van dat de toezichthouder een standaardcurve voor Pensioenfondsen en verzekeraars publiceert, gebaseerd op bovenstaande principes. Marktpartijen die een afwijkende rentecurve willen hanteren, kunnen dat doen zolang ze hun keuze kunnen onderbouwen op basis van bovenstaande principes ("comply-or-explain").

Op dit moment zijn zowel de swapcurve als de ECB AAA-curve goede rentetermijnstructuren om als standaardcurve te dienen. De voorkeur van het AG gaat, gegeven de huidige marktomstandigheden, uit naar de swapcurve. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze marktnoteringen kent met een lange looptijd.

De rentetermijnstructuur, zoals beschreven in het rapport "principes voor de rentetermijnstructuur", is bedoeld voor vaststelling van verplichtingen ten behoeve van toezicht, communicatie naar deelnemers en (mogelijk) beleidsbepaling. Voor deze toepassingen is een risicovrije verplichting - en daarmee curve - de meest juiste, aldus het AG.

Het rapport is geschreven door de sector voor de sector en kan tevens dienen als input voor de discussie over en besluitvorming rondom de rentermijnstructuur (RTS), in het bijzonder voor de commissie die onder ministeriële verantwoordelijkheid het FTK gaat evalueren.





http://www.ag-ai.nl/download/6742-091009.RTSrapport%28LR%29.pdf