Gemeente Emmen


*

Gemeente Emmen gaat plastic verpakkingsafval

vrijdag 9 oktober 2009

Met ingang van 2010 wordt in de gemeente Emmen het plastic verpakkingsafval huis aan huis gescheiden. Het doel is om een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. De ingezamelde kunststoffen worden door de kunststofproducerende industrie gebruikt voor nieuwe producten. Area Reiniging is verantwoordelijk voor de inzameling van het verpakkingsafval.

De gemeente Emmen wil zo weinig mogelijk restafval en zo veel mogelijk afval scheiden zodat het kan worden hergebruikt. Nu bestaat nog zo'n tien tot vijftien procent van de inhoud van de restafval (grijze) container bij huishoudens in de gemeente Emmen uit kunststoffen. Dit zijn enkele tientallen kilo's per huishouden per jaar. De gemeente wil met de gescheiden inzameling van dit afval de hoeveelheid restafval verder beperken en daarmee een bijdrage leveren aan een beter milieu. Ook wil de gemeente besparen op de verwerkingskosten van het restafval.

Wettelijke plicht
Het rijk verplicht alle gemeenten in Nederland om kunststof apart te gaan houden. Er zijn door de minister van VROM afspraken gemaakt met de kunststof producerende industrie. Deze afspraken behelzen dat producenten in 2012 meer dan 15 kilo kunststof per huishouden terugkrijgen door gescheiden afvalinzameling.

Naast ondermeer gft-afval, oud papier, glas en textiel kunnen de inwoners van de gemeente Emmen vanaf half december ook plastic verpakkingen gescheiden houden. Area Reiniging haalt vanaf half januari 2010 het afval maandelijks huis aan huis op: van flesjes tot folies en van boterkuipjes tot plastic zakken.

Hoe inzamelen?
Het plastic verpakkingsafval wordt ingezameld in speciale gratis plastic afvalzakken. Huishoudens kunnen deze zakken gebruiken om lege plastic verpakkingen zoals drankenflesjes, shampoo- en wasmiddelenflacons, apart te houden. Het afval mag ongewassen, met dop, in de speciale afvalzak. Alle inwoners van de gemeente Emmen ontvangen in de loop van december een informatiepakket in de bus met daarin de eerste twaalf zakken en informatie over de inzameldagen. Als de zakken op zijn kunnen de inwoners gratis zakken krijgen door deze aan te vragen. Hoe en waar wordt in de loop van volgend jaar bekend gemaakt.

Wat gebeurt er met het ingezamelde afval?
Het gescheiden plastic verpakkingsafval wordt gerecycled en hoeft dus niet te worden verbrand. Het wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe plastic producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval en minder CO2-uitstoot.

Kosten?
De gemeente Emmen ontvangt een vergoeding voor iedere ton gescheiden ingezamelde kunststoffen en financiert daarmee de inzameling. Daarom heeft de gescheiden inzameling geen nadelige gevolgen voor de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Meer info?
Inwoners van de gemeente Emmen kunnen voor meer informatie de website www.plastic-heroes.nl bezoeken.