Projectorganisatie Maasvlakte 2


09-10-2009

Billboards van Paulien Oltheten op Maasvlakte

Kunstenares Paulien Oltheten heeft voor de Maasvlakte vijf kleine en een groot billboard ontworpen. Op de billboards zijn beelden te zien die Oltheten afgelopen zomer maakte tijdens haar bezoeken aan de Maasvlakte.

Ze fotografeerde mensen met bezigheden die typerend zijn voor dit gebied: motorcrossen, vogels en schepen spotten, kitesurfen, werken en wandelen. Vervolgens voorzag ze die foto's van (handgeschreven) commentaar. In informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte zijn tevens twee nieuwe video's van haar te zien.

Paulien Oltheten heeft mensen gefotografeerd tijdens hun gewone bezigheden op de bestaande Maasvlakte. Daarbij zoomt ze in op opvallende details, vraagt ze soms mensen een handeling te herhalen en voorziet ze de zo ontstane foto's van handsgeschreven of getekend commentaar. Oltheten laat de kijker toevallige, ongewone details zien en geeft daar een betekenis aan. Soms speelt ze met de getallen 1 en 2 door twee mensen zo achter elkaar te plaatsen dat een van beiden aanvankelijk niet zichtbaar is: een verwijzing naar de Eerste en de Tweede Maasvlakte.

Langs de A15 op de Maasvlakte staat een groot billboard met een enkel beeld. Vijf kleinere billboards met haar kenmerkende collages staan op de plaatsen waar de foto's gemaakt zijn. In Informatiecentrum FutureLand zijn twee video's van Oltheten te zien en is een plattegrondje te krijgen van het gebied waarop de billboards zijn gemarkeerd. Het werk blijft tot medio november te zien. Billboard Paulien Oltheten
Paulien Oltheten is een van de twaalf kunstenaars die gevraagd zijn dit jaar werk te maken met de aanleg van Maasvlakte 2 als aanleiding. Dit werk is daarmee onderdeel van Portscapes, een artistieke ontdekkingsreis naar het architectonische, politieke, sociale en ecologische verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven. Portscapes is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam (Projectorganisatie Maasvlakte 2). SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) adviseert. Het programma is ontwikkeld door het curatorenduo Latitudes (Max Andrews & Mariana Cánepa Luna).

Pagina bijgewerkt op: 12-10-2009

* Disclaimer

* Copyright

* Sitemap

* Colofon

Maasvlakte 2 is een project van Havenbedrijf Rotterdam N.V.
* Port of Rotterdam