Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 09-10-2009

AOb gaat door 80.000 leden-grens

80.000 leden! De Algemene Onderwijsbond (AOb) bereikt een nieuwe mijlpaal. Steeds meer onderwijspersoneel wordt lid van de onderwijsbond. De 21-jarige Katalin Svabo van OBS De Vogelaar uit Dieren plukt daar maandag 12 oktober om 14.45 uur de vruchten van. Katalin werd het 80.000e lid en krijgt een digitaal schoolbord voor haar school. Liesbeth Verheggen, bestuurder primair onderwijs van de AOb is bij de overhandiging: "In alle onderwijssectoren zijn we de grootste bond en met driekwart van de nieuwe leden onder de 35 blijven we ook verjongen."

Jonge leden weten de AOb steeds beter te vinden. Dat komt doordat de onderwijsbond heel gericht diensten, cursussen en informatie aanbiedt voor jong onderwijspersoneel. Ook het ledenblad is van hoge kwaliteit. Het Onderwijsblad van de AOb won afgelopen vrijdag de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek. Ook de collectieve belangenbehartiging is nog steeds een argument om lid te worden. Daarnaast boekte de bond de afgelopen tijd natuurlijk aansprekende successen.

Meer ruimte en waardering voor onderwijsprofessional Met het convenant LeerKracht heeft de bond een belangrijke afspraak gemaakt voor de toekomst van het onderwijs. Minster Plasterk, de werkgeversorganisaties maakten daarin afspraken over een aantrekkelijker beroep. De lerarenbeurs, die elke leraar een extra scholing garandeert en de salarisverbeteringen maken een groot verschil op scholen. Ook kwamen er -mede door inspanningen van de bond- extra conciërges bij in het primair onderwijs.

Lid worden loont
Nog steeds is er veel te doen. Na hun Amerikaanse collega's geven Nederlandse leraren geven meer uren les aan meer leerlingen dan waar dan ook. In dat licht is de dreigende bezuiniging op de efficiency van het onderwijs dan ook onbegrijpelijk. In het onderwijs is nog steeds sprake van te grote reserves op scholen en onderwijsbestuurders gaan nog te vaak met te grote bedragen in salaris en pensioenpremies naar huis. Dit zijn zomaar twee van de belangrijke thema's waar de bond de komende jaren -namens steeds meer leden- werk van gaat maken.