Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Besluitenlijst deelraadsvergadering 8 oktober

De deelraad van IJsselmonde heeft op 8 oktober de volgende besluiten genomen:

Afhandeling moties
De deelraad beschouwt de moties Maatschappelijke stages, Subsidies voor taallessen en Communicatieplan 2009 Deelraad/Burgerjaarverslag als afgedaan.

Uitwerking motie AED (defibrillatoren) in de openbare ruimte Om de inzet en het gebruik van AEDs te stimuleren door deze op strategische plekken in de deelgemeente neer te zetten is in de raadsvergadering van 22 mei 2008 heeft de deelraad een motie van de fracties van het CDA en LB aangenomen.
Het dagelijks bestuur stelt voor een stimuleringsregeling in het leven te roepen, waardoor instellingen geprikkeld worden een AED aan te schaffen en scholing aan te bieden voor het deskundig gebruik. Behandeling deelraad
De deelraad stemt in met het voorstel van het dagelijks bestuur. De motie is hiermee uitgevoerd en wordt als afgehandeld beschouwd.

Afhandeling motie Geluidsoverlast
De deelraad heeft in november 2007 een motie van de VVD aangenomen om met maatregelen te komen/oplossingen te bedenken voor geluidsoverlast bij bepaalde evenementen.
Het dagelijks bestuur is van mening dat de Leidraad geluid bij kleine evenementen een goed en bruikbaar instrument is. De dagelijkse praktijk geeft dit ook aan. Er is geen aanleiding om deze leidraad aan te scherpen.
Behandeling deelraad
De deelraad stemt met 23 stemmen voor en 1 tegen (fractie VVD), waardoor de motie als afgehandeld wordt beschouwd.

Verlening van ontheffing van het vereiste van ingezetenschap aan dagelijks bestuurder de heer J.A. Grijzen
De heer Grijzen, lid van het dagelijks bestuur en portefeuillehouder van de beleidsvelden Kunst en Cultuur, Sociaal Cultureel Werk en Integratie, is op 9 oktober 2008 door de deelraad benoemd. De heer Grijzen is woonachtig in de deelgemeente Delfshaven.

Volgens de Gemeentewet moeten bestuurders wonen in de deelgemeente waar zij werken. Een jaar geleden heeft de deelraad hiervoor dispensatie verleend aan de heer Grijzen. De verleende ontheffing geldt voor de periode van 1 jaar. Ontheffing kan in bijzondere gevallen, telkens met een periode van maximaal een jaar, worden verlengd.
Behandeling deelraad
Na een discussie over de bijzondere omstandigheden waaronder verlenging van de ontheffing wordt gegeven, stemmen de leden schriftelijk. Met 15 stemmen voor en 9 tegen stemt de deelraad in met het verlenen van verlenging van ontheffing aan de heer Grijzen.

Kunstwerk Pascalweg
In de deelraadsvergadering van 10 november 2005 is door de deelraad de motie Kunstwerk Pascalweg van de VVD aangenomen. In de begroting van 2007 is hiervoor een budget van 10.000,-- opgenomen. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam is vervolgens benaderd voor het geven van advies. Het CBK plaatst kanttekeningen bij het ontwerp ten aanzien van de schaalgrootte, locatie en concludeert dat een budget nodig is van 80.000,-- tot 100.000,--.
Behandeling deelraad
Het oorspronkelijke bedrag waarvoor het kunstwerk gemaakt en geplaatst zou worden wordt vele malen overschreden is de belangrijkste reden dat de raad twijfelt over de wenselijkheid van uitvoering. Een verzoek van de fractie van de PvdA om het onderwerp nogmaals in de commissie te bespreken wordt niet ondersteund. Met 13 stemmen voor en 11 tegen (PvdA, Groen Links en 1 lid van de Huurdersvereniging IJsselmonde) wordt de motie als afgedaan beschouwd, wat inhoudt dat geen opdracht wordt verstrekt voor realisatie van het kunstwerk.

Motie klappaaltje IJsselmondse Hoofd
De fractie van Leefbaar Rotterdam dient een motie in waarin wordt gevraagd het klappaaltje aan het IJsselmondse Hoofd te laten verwijderen en een passende oplossing te zoeken voor het overlastprobleem.
Behandeling deelraad
De fractie van LR maakt principieel bezwaar tegen het feit dat burgers het beheer krijgen over (gedeelten van) de openbare weg. Tegenstanders van de motie vinden plaatsing van een paaltje ter voorkoming van overlast een goede praktische oplossing. De deelraad verwerpt de motie met 9 stemmen voor en 15 tegen.

Extra bespreekpunten, ter vergadering ingebracht.

Initiatiefvoorstel Lijst de Veth: Bevordering burgerparticipatie Indiener van het initiatiefvoorstel vindt burgerparticipatie belangrijk voor de kwaliteit en draagvlak van beleid. Dit uitgangspunt wordt door alle fracties onderschreven. Niet alleen het dagelijks bestuur heeft hierin een verantwoordelijkheid, maar ook de deelraad. Met 22 stemmen voor en 2 tegen (CU/SGP en 1 lid van het CDA) stemt de deelraad voor het initiatiefvoorstel, waarmee de griffier de opdracht krijgt een notitie te schrijven die in de commissie AZV&F in januari zal worden besproken.

Motie PvdA: Armoedebeleidsplan
De fractie van de PvdA wenst een vervolg op het actieplan 2008-2009 en stelt voor een beleidsplan op te stellen voor de periode vanaf 2010. De verantwoordelijke portefeuillehouder Van Hemmen stelt voor eerst de evaluatie af te wachten van het actieplan, voordat verdere stappen worden genomen. Deze evaluatie wordt in november dit jaar gepresenteerd. Na deze toezegging trekt de PvdA de motie in.

Brief wethouder Kriens: keuze monistisch of dualistisch bestuursmodel De fracties zijn verbaasd over het feit dat wethouder Kriens de vraag voorlegt aan het dagelijks bestuur, in plaats van aan de deelraden. De meest correcte vorm zou zijn dat de gemeenteraad, die de nota We kunnen zoveel beter in september 2009 heeft vastgesteld, de initiatiefnemer voor de brief zou zijn. De deelraad stemt unaniem (24 stemmen) voor voortzetting van het huidige dualistische systeem. Hierbij is de overweging dat de ervaringen van de afgelopen 8 jaar positief zijn, hoewel er blijvend gestreefd moet worden naar verbeteringen. De griffier krijgt de opdracht dit besluit in een brief aan de gemeenteraad mede te delen, waarvan het college van B&W van de gemeente Rotterdam een afschrift krijgt.