ABVAKABO FNV

Uitkomst onderzoek zorg: verbeter arbeidsvoorwaarden jongeren

Bijna negen op de tien medewerkers in de zorg vinden dat de arbeidsvoorwaarden voor jongeren verbeterd moeten worden om ze te interesseren voor deze sector. In opdracht van ABVAKABO FNV heeft ADV Market Research onder bijna 2.200 werknemers in de zorg en daarbuiten onderzocht wat het imago is van werken in de zorg.

Hoge werkdruk, salaris en beperkte doorgroeimaatregelen zorgen voor een negatief imago van de zorgsector. Dit moet worden aangepakt om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. En dat is hoognodig gezien de toenemende tekorten door de vergrijzing.

Van alle werknemers in de zorg vindt 59 procent het salaris niet goed en de doorgroei- en opleidingsmogelijkheden beperkt (39 en 23 procent). Daarnaast geven de zorgmedewerkers aan dat de werkdruk hoog is. De bureaucratie is groot; de marktwerking dit heeft versterkt. Voor werknemers buiten de zorg zijn de werkdruk, de werktijden en het salaris redenen om een zorgberoep te mijden.

Maar, zes op de tien werknemers in het onderzoek zeggen hun werk als heel prettig te ervaren. Tachtig procent zegt zelfs uitermate trots te zijn op hun zorgberoep. De meest positieve aspecten zijn het contact met cliënten en collega's en voldoening van het werk. Werknemers in niet-zorg vinden een beroep in de zorg vooral maatschappelijk belangrijk.

Welke smaak heeft jouw eis
Deze week bezoekt ABVAKABO FNV verschillende verplegings- en verzorgingscentra in Nederland om ijsjes uit te delen. De vakbond doet dit om aandacht te vragen voor de op handen zijnde onderhandelingen voor de cao Verplegings-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Met de slogan `Welke smaak heeft jouw eis' vraagt de bond input van medewerkers in de verpleging en verzorging.

Arbeidsvoorwaarden verbeteren
Het is met name het beeld van de sector in de media, waar de werknemers in de zorg zich niet in herkennen. Werknemers buiten de zorg beschouwen dit beeld als realiteit. Elise Merlijn, zorgbestuurder van ABVAKABO FNV: "Het beeld van pyjamadagen, niet douchen en zonder eten naar bed als standaard voor de zorg is voor buitenstaanders realiteit, terwijl werknemers een heel ander geluid laten horen. Uit ons onderzoek blijkt dat zij werken in de zorg hartstikke leuk vinden. Daarom doen wij ons stinkende best om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, zoals nu in de VVT. Maar dan hoop ik dat we straks wel meer instroom krijgen in de sector, want de zorg zit te springen om mensen."

12-10-2009, VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) | Doorsturen