Deelgemeente Osdorp Amsterdam



---

Stadsarchief ontvangt 10-jaararchief van stadsdeel Osdorp

8 oktober 2009
Op 29 september ondertekenden stadsdeelsecretaris Marens Engelhard van stadsdeel Osdorp en Jan Boomgaard, directeur van het Stadsarchief van Amsterdam het document waarmee het archief van stadsdeel Osdorp vanaf begin 1981 tot 1989 overgedragen wordt aan het Stadsarchief. Osdorp is het eerste stadsdeel dat het voor elkaar heeft het archief dusdanig op te schonen en te inventariseren zodat deze mijlpaal bereikt is.

De Archiefwet verplicht ertoe om archieven van gemeentelijke instellingen binnen 20 jaar na het ontstaan over te brengen naar een `archiefbewaarplaats' en in Amsterdam is dat nu in gebouw De Bazel, waarin het Stadsarchief gehuisvest is. "Om archieven zo helder te ordenen en te beschrijven, is een prestatie waar Osdorp met recht trots op is", aldus Engelhard.
stadsdeelsecretaris Marens Engelhard (l) en Jan Boomgaard, directeur Stadsarchief (r). Foto: Jaap Wals
Stadsdeelsecretaris Marens Engelhard (l) en Jan Boomgaard, directeur Stadsarchief (r). Foto: Jaap Wals

Een archief is een geschenk

Jan Boomgaard sprak lovende woorden over de inventaris die hij in gedrukte vorm maar ook digitaal in ontvangst nam na de ondertekening; "Dit archief is een geschenk aan de volgende generatie en je deelt daarmee je eigen handelen met de mensen die na je komen. Je deelt het verhaal van Osdorp en je legt daarmee verantwoording af. Het ziet er prachtig uit."

Publiekelijk toegankelijk

Binnenkort is de inventaris van dit overgedragen archief in te zien op de website van het Stadsarchief en kunnen mensen wereldwijd de dossiers opvragen. Dit is een publieke dienst die gratis is voor mensen die de dossiers in gebouw De Bazel inzien. Het is ook mogelijk digitaal dossiers op te vragen maar daarbij worden de kosten van de gemaakte scans doorberekend. In combinatie met de beeldbank waarin honderden afbeeldingen over Osdorp zijn opgenomen is dit een prachtige aanvulling.
in het midden Ad Roobeek, eerste voorzitter stadsdeel Osdorp. Foto: F. Busselman
In het midden: Ad Roobeek, eerste voorzitter stadsdeel Osdorp. Foto: F. Busselman

---