Gemeente Reiderland


Gezondheidsweek basisschool Houwingaham Bad Nieuweschans

Onder het motto âFit in je lijf, fit in je hoofdâ organiseert basisschool Houwingaham in Nieuweschans van 12 tot en met 16 oktober een gezondheidsweek

Centrale thema's in deze week zijn gezonde voeding (âgezond in je lijfâ) en je goed voelen, je talenten gebruiken, de relatie tussen voeding en emoties en ontspanning (âfit in je hoofdâ). Op deze wijze wil de school een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl. Een kind zich alleen goed kan ontwikkelen als het zich goed voelt, als het goed in zijn vel zit. Het is een uniek evenement, doordat verschillende organisaties in samenwerking met elkaar en met de groepsleerkrachten invulling geven aan het onderwerp. Zoals de GGD, Huis voor de Sport, Jeugd en jongerwerk en Lentis.

Voor de ouders en de kinderen is er een verrassende openings â en slotbijeenkomst onder het motto â Houwingaham beweegtâ. Kinderen van groep 7 en 8 maken een gezondsheidscampagne en een modeshow. Ook krijgen ze een workshop interviewtechniek, waarna ze een aantal mensen binnen de gemeente gaan interviewen over hun leefstijl. Verder komen smaak en voedingslessen aan bod (onderbouw) en worden er workshops gegeven omgaan met emoties en eten en ontspanning in de bovenbouw. De gemaakte producten, interviews, fotoâs en dergelijke zullen worden gebundeld in een speciale editie van de schoolkrant.

De Gemeente Reiderland loopt met deze activiteiten voorop in initiatieven die ontwikkeld worden in verschillende gemeentes in onze provincie. Deze initiatieven hebben als doel een integrale aanpak van gezondheidsbevordering te bevorderen.

Het is niet alleen het eerste project is met een dergelijke (integrale) aanpak binnen een school, maar heeft het ook tot doel de opgedane ervaringen en ontwikkelde werkwijze in een draaiboek te beschrijven. Dit draaiboek kan ingezet worden op andere locaties en onderwijsinstellingen.