Senternovem

12-10-2009 | Nieuwe ideeën voor energieprojecten in Kazachstan tijdens seminar

Op 5 oktober 2009 organiseerde SenterNovem een seminar in Astana, waarbij vele nieuwe ideeën zijn opgedaan voor vervolgprojecten op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en energie efficiency.

Gebouw in Kazachstan waar het seminar plaatsvond

Het drukbezochte seminar werd geopend door Minister van der Hoeven die een bezoek aan Kazachstan bracht vanwege de KIOGE fair, de belangrijkste beurs in Centraal-Azië op het gebied van olie- en gaswinning.

Nederland als voorbeeld
Op het seminar hebben Nederlandse experts, zowel SenterNovem als externe consultants, een kijkje in de Nederlandse beleidskeuken gegeven. Dit gebeurde via presentaties over ons beleid op de hierboven genoemde terreinen. Er was veel belangstelling voor de instrumenten die wij succesvol inzetten om dat beleid ook daadwerkelijk te implementeren. Aan dit soort kennis bestaat in Kazachstan grote behoefte.

Invulling energie kaders
Op basis van instructies van President Nasarbayev is er wel een wettelijk kader dat aangeeft dat energie bespaard moet worden en dat duurzame energie een belangrijkere rol moet gaan spelen, maar hoe dat nu verder ingevuld dient te worden is voor velen in Kazachstan nog onduidelijk. De Nederlandse experts werden bestookt met vragen hoe we dat in Nederland gedaan hebben en nog doen en hoe zij denken dat het in Kazachstan het beste zou kunnen gebeuren.

Achtergrond
In opdracht van EZ is SenterNovem bezig met de verdere uitwerking van het Memorandum of Understanding (MoU) dat EZ en het Kazachstaanse Ministerie van Energy and Mineral Resources (MEMR) in 2007 gesloten hebben. EZ wil graag een goede relatie met Kazachstan onderhouden vanwege de belangrijke rol die dat land speelt in onze internationale energiepolitiek. Bovendien is Nederland de grootste buitenlandse investeerder.

In het MoU hebben beide ministeries afgesproken om samen te werken op het gebied van energie efficiency, energiebesparing en duurzame energie. SenterNovem draagt zorg via het Programma Energie Internationaal (PEI) voor de implementatie van het MoU. Als eerste project hebben mensen van PEI, samen met afdelingen van MEMR, op 5 oktober het seminar georganiseerd in Astana, de nog jonge hoofdstad van Kazachstan.

Vervolgprojecten
De contacten op het seminar met de Kazachstaanse experts hebben meerdere ideeën opgeleverd voor vervolgprojecten waarin meer op detailniveau Nederlandse kennis en ervaringen wordt overgedragen. In de komende periode worden deze ideeën verder uitgewerkt, uiteraard in samenspraak met de Kazachstaanse gesprekspartners bij MEMR.