Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 12 oktober

Alkmaar, 12-10-2009 o 14.00 uur

De politie waarschuwt:

Laat uw kentekenplaat vastzetten
Heerhugowaard, donderdag 15 oktober

Op donderdag 15 oktober kunnen automobilisten de kentekenplaten van hun auto gratis goed vast laten zetten tijdens een kenteken-popnagelactie bij het ROC Horizon College aan de Umbriëllaan 2 in Heerhugowaard. De actie, die tussen 10.00 uur en 16.00 uur wordt gehouden is een samenwerkingsverband tussen studenten van het ROC, afdeling motorvoertuigtechniek en studenten van de politie. De actie wordt gesponsord door verzekeringsmaatschappij Univé.

Het komt regelmatig voor dat kentekenplaten van autos worden gestolen. Soms gebeurt dit door jongeren die nummerplaten verzamelen, in andere gevallen echter door criminelen die misbruik van uw kentekenplaat willen maken. Wat de bedoeling van de dief ook is, de kans op diefstal neemt sterk af als de kentekenplaat stevig op uw auto is gemonteerd. Een goede manier om dit te doen is door de plaat met popnagels vast te zetten.

Grote schadepost

De diefstal van uw kentekenplaat kan u geld en tijd kosten. U bent de nodige tijd kwijt om aangifte te doen en daarnaast zult u een nieuwe plaat aan moeten schaffen. En dan is het nog maar te hopen dat uw nummerbord op een jongenskamer terecht is gekomen waar het op de muur is geplakt. Nog erger wordt het als uw kenteken in handen is gevallen van een crimineel die het nummerbord op zijn eigen auto heeft gemonteerd. Alle bekeuringen komen bij u terecht. Maar ook blijkt er vaak te worden getankt zonder dat er wordt afgerekend met een auto met vals kenteken. De kentekenplaten worden soms ook gebruikt bij inbraken of andere criminele activiteiten.

Klaar terwijl u wacht

Op donderdag 15 oktober kunt u tussen 10.00 en 16.00 uur terecht bij het ROC Horizon College aan de Umbriëllaan 2 in Heerhugowaard (dicht bij het station). Leerlingen van de afdeling motorvoertuigtechniek zetten onder leiding van hun docent uw kentekenplaat vast met popnagels, zodat de kans op diefstal van uw kentekenplaat tot een minimum wordt beperkt. De studenten zetten met moderne apparatuur, welke door verzekeringsmaatschappij Univé ter beschikking is gesteld, de kentekenplaten gratis vast. Tegelijkertijd kijken de politiestudenten of uw autopapieren in orde zijn en geven bestuurders advies over hoe diefstal van of uit de auto kan worden tegengegaan. Uw bezoek wordt beloond met een gratis veiligheidshesje, dat in sommige Europese landen al verplicht is.

Ook als u in het bezit bent van een motor, scooter of brommer bent u van harte welkom om uw kentekenplaat vast te laten zetten.

Dodelijk verkeersongeval

Schagen, zondag 11 oktober

Op zondagavond omstreeks 19.50 uur vond er een verkeersongeval plaats op de Kanaalweg in Schagen waarbij een 78-jarige vrouw uit Schagen dodelijk gewond raakte. Drie andere betrokkenen raakten gewond. De vrouw zat in de auto bij haar 81-jarige echtgenoot. Zij reden vanaf de rotonde op de kruising Kanaalweg-Westerweg in de richting de Stolpen. Vanaf de andere kant kwamen een personenauto, bestuurd door een 20-jarige vrouw uit Schagen. Als passagier reed een 19-jarige jongen uit Schagen mee. Door onbekende oorzaak kwam deze auto in een bocht in de weg op de verkeerde weghelft terecht. Hierdoor ontstond een frontale aanrijding waarbij de 78-jarige vrouw dodelijke verwondingen opliep. De overige drie betrokkenen raakten ernstig gewond en werden voor onderzoek en behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De auto van het oudere echtpaar raakte van de weg en op zijn zij in de naast de weg gelegen sloot terecht.

Een bestelauto, die achter het oudere echtpaar reed, liep schade op doordat brokstukken van de aangereden autos door het rooruit naar binnen vlogen.

Aanrijding met letsel

Hoogkarspel, maandag 12 oktober

Op maandagmorgen omstreeks 06.40 uur raakte een 47-jarige vrouw uit Westwoud gewond bij een aanrijding op de Drechterlandseweg in Hoogkarspel. De vrouw reed op een motorfiets. Achter haar reed een 66-jarige man uit Grootebroek in een personenauto. Beiden reden in de richting Enkhuizen. Bij de kruising met de Kerspelweg gaf de automibilist gas om het groene verkeerslicht nog te kunnen halen. Hij had niet gezien dat het verkeer voor hem langzamer was gaan rijden. Hij botste achter op de motorfiets, die op haar beurt weer tegen een personenauto aanreed die voor haar reed. De motorrijdster kwam ten val en liep letsel op aan rug-nek- en schouders. Zij werd voor onderzoek en behandeling overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Aanrijding met letsel (2)

Heerhugowaard, maandag 12 oktober

Op maandagmorgen omstreeks 08.35 uur raakte een 9-jarige jongetje gewond bij een aanrijding op de kruising van de Westtangent en de Robijn in zijn woonplaats. Het jongetje reed op de fiets over het fietspand van de Westtangent en kreeg geen voorrang van de bestuurder van een personenauto die vanaf de Robijn de kruising op kwam rijden. De auto werd bestuurd door een 87-jarige man uit Heerhugowaard. Het slachtoffertje is met onbekend letsel overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar.

Auto in brand

Heerhugowaard, zondag 11 oktober

Op zondagavond omstreek 21.00 uur bleek een personenauto in brand te staan op de J.J.P. Oudweg in Heerhugowaard. Toen de brand werd ontdekt was de auto al nagenoeg geheel uitgebrand. Omdat het voertuig al enkele dagen met een lekke band stond en dus niet heeft gereden, gaat de politie uit van brandstichting. Het ging om een zwarte Fiat Punto.

Overval op café

Enkhuizen, maandag 12 oktober

Op maandagmorgen werd een gewapende overval gepleegd op een café aan de Westerstraat in Enkhuizen. In het café was alleen een 39-jarige vrouw werkzaam. Toen zij tegen middernacht de laatste klanten had uitgelaten wilde zij het café afsluiten. Ze stapte naar buiten stapte en werd bedreigd door een man die gewapend was met (mogelijk) een vuurwapen. De vrouw moest het pand binnengaan. De overvaller maakte hier een klein bedrag aan muntgeld buit. Hierop verliet hij het café. Zijn vluchtrichting is onbekend. Het slachtoffer liep geen verwondingen op.
De overvaller is een licht getinte man, lengte ongeveer 1,70 meter en een leeftijd van tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij had een slank postuur. Hij droeg een zwarte (mogelijk leren) jas met een vaste capuchon en een donkere spijkerbroek.

Eventuele getuigen van de overval worden verzocht contact op te nemen met de politie in Stede Broec, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Onder invloed GHB

Broek op Langedijk, zondag 11 oktober

Op zondagavond omstreeks 21.15 uur werd op de Dorpsstraat in Broek op Langedijk een 26-jarige Alkmaarder aangehouden.

De man stond midden op straat op een bromfiets luid te schreeuwen en met zijn armen te zwaaien. Buurtbewoners hadden hiervan melding gedaan. Bij controle bleek de man sterk onder invloed van GHB te verkeren. Hij staat bekend als GHB-verslaafde. Toen de politie hem aan wilde houden verzette hij zich hevig. De man bleek opbezoek te zijn geweest bij een kennis aan de Dorpsstraat. Hij had een flesje GHB bij deze kennis achtergelaten. Het flesje werd door de politie in beslag genomen.

Omdat tijdens het verhoor totaal geen contact kon worden gelegd met de verdachte, werd hij voor onderzoek overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar. Hier werd hij korte tijd later ontslagen.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Zijn GHB is in beslag genomen.

Man te water

Alkmaar, maandag 12 oktober

Op maandagmorgen omstreeks 01.00 uur zagen omstanders dat een 55-jarige man uit Zaandam over de Platte Stenenbrug in Alkmaar liep. De man, die mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde of onwel geworden was, had de hele breedte van de straat nodig en viel op een gegeven moment van de kademuur het water in. De man werd door omstanders uit het water gehaald. De gewaarschuwde politie begon direct met reanimeren tot dit door ambulancepersoneel kon worden overgenomen. De man is voor behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar. Zijn toestand is zorgelijk.

Doorrijden na aanrijding

Warmenhuizen, zondag 11 oktober

Op zondagmiddag omstreeks 16.20 uur werd een geparkeerd staande auto aangereden op de Dorpsstraat in Warmenhuizen. Doordat een getuige het kenteken van de auto van de dader had genoteerd kon deze worden achterhaald. Het bleek om een 65-jarige vrouw uit Warmenhuizen te gaan. Zij had haar auto in de garage gezet. Verse schade kwam overeen met de schade op de geparkeerd staande auto. De vrouw gaf aan niets van de aanrijding te hebben gemerkt.

Bij controle bleek de vrouw alcohol te hebben gebruikt. Zij blies 630 ug/l. dat is bijna drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt. Zij moest haar rijbewijs inleveren.

Twee 14-jarige diefjes

Alkmaar, zondag 11 oktober

Op zondagmiddag omstreeks 16.30 uur kreeg de politie twee 14-jarige jongens uit Alkmaar overgedragen van bewoners van de Broekerwaard in Alkmaar. De jongens waren, met nog een derde jongen, bij een woning aan de deur gekomen in verband met een sponsorloop van een middelbare school. De bewoonster van het pand wilde hier wel aan mee doen en liep een van de jongens naar binnen om het formulier in te vullen. In de tijd dat zij daar mee bezig was, kwamen de andere twee jongens de hal binnen en namen daar een toilettasje weg. Dit werd echter gezien door de bewoonster en met behulp van anderen, konden twee van de jongens ter plaatse worden vastgehouden. Een derde verdachte wist te ontkomen. De jongens bleken diverse make-up artikelen en sieraden bij zich te hebben. Zij werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de derde verdachte.

Eventuele andere slachtoffers van deze diefjes worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaar, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Snelheidscontroles

Alkmaar, zondag 11 oktober

Op zondag werden op de Helderseweg, de Nieuwe Schermerweg en de Kanaaldijk in Alkmaar snelheidscontroles gehouden. Het ging hierbij steeds om weggedeelten waar 50 km per uur (bebouwde kom) gereden mag worden. In totaal kregen 44 personen een proces-verbaal omdat zij te snel reden. Hoogst gemeten snelheid: 87 km per uur op de Nieuwe Schermerweg.