Gemeente Soest

.

Baggeren start in januari 2010

12 oktober

In de tweede week van januari start Waterschap Vallei & Eem, samen met de gemeente Soest met het schoonmaken van bijna alle vijvers en sloten in de gemeente.

Waarom baggeren?

Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Die bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. Deze baggerlaag groeit elk jaar ongeveer een á twee centimeter.

Een dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaat stinken, ook wordt de afvoer van water belemmerd. De waterkwaliteit neemt hierdoor af. Om dat te voorkomen is het nodig om ongeveer elke 10 jaar te baggeren.

Na het baggeren hebben de watergangen weer voldoende diepgang, waardoor het water goed aan- en afgevoerd kan worden en dieren en planten er beter in kunnen leven.

Hoe gaat het baggeren?

Baggeren kan op verschillende manieren. Een veel voorkomende manier is `nat baggeren'. Het water blijft dan in de sloot of vijver. Een baggerbootje duwt de bagger naar één plek en een graafmachine laadt de bagger op een vrachtwagen. Als de sloten te smal zijn voor een baggerbootje, schept een kraan de bagger rechtstreeks uit de sloot op de vrachtwagen.

Een andere manier is `zuigen'. De bagger wordt met een zuiger opgezogen en via een transportleiding naar een centrale vijver gepompt. Vanuit de centrale vijver wordt de bagger met een graafmachine op een vrachtwagen geladen.

Bij het werken wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de aanwezige vissen. Soms worden ze weggehaald en elders uitgezet, soms wordt er zo gewerkt dat de vissen niet klem komen te zitten en voor het baggerwerk uit naar ander water kunnen zwemmen.

Wanneer baggeren?

De baggerwerkzaamheden zouden oorspronkelijk in september van dit jaar beginnen. De voorbereiding van de werkzaamheden heeft echter langer geduurd waardoor de werkzaamheden zijn uitgesteld tot januari 2010.

Naar verwachting duurt het ongeveer zestien weken in totaal. In die buurten waar daadwerkelijk gebaggerd gaat worden, ontvangen buurtbewoners tijdig informatie van het waterschap en de gemeente.

Oeverbeschoeiing

Na het baggeren wordt ook de beschoeiing vervangen op de plaatsen waar deze slecht is. Er zijn ook plaatsen waar natuurlijke oevers gemaakt worden en de beschoeiing verdwijnt.

Op dit moment worden de plannen voor de waterkanten uitgewerkt. Het is nog niet duidelijk of de uitvoering van de werkzaamheden aan de waterkanten ook begin 2010 plaats kunnen vinden. In dat geval schuift dit door naar het najaar van 2010. In die buurten waar werkzaamheden aan de waterkanten uitgevoerd gaan worden, ontvangen buurtbewoners tijdig informatie van het waterschap en de gemeente.

Inloopavond bewoners

Het Waterschap Vallei & Eem en de gemeente Soest zullen voor de start van het baggeren een inloopavond voor bewoners organiseren op dinsdag 17 november 2009 van 19.30 uur - 21.30 uur.

De bijeenkomst zal gehouden worden in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein te Soest.