Gemeente Noordwijk

Gemeente peilt buurt met kersenboomenquÊte

De bewoners van de Vloedlijn, Deining, Hoogtij en omgeving in de wijk Vinkeveld hebben een enquête ontvangen over de kersenbomen die in hun buurt staan. De bomen staan langs het water, vanaf het bruggetje naar het Bonnikeplein, tot aan de bocht in de Vloedlijn en langs het stuk water aan de Deining.
De gemeente zet de enquête uit, nadat een aantal wijkbewoners Wethouder Martijn Vroom een petitie aanbood. Daarin drongen zij aan op kap van de kersenbomen. Deze bewoners willen dit, omdat de dertig bomen in de nazomer volhangen met kersen die door vogels worden opgegeten, waarbij in de omgeving pitten en stukken kers worden verspreid. Een situatie die voor overlast zorgt bij sommige omwonenden. Het is in hun beleving een vieze bende.

De enquêtevragen luiden: wilt u de kersenbomen vervangen door een soort die geen kersen produceert, maar wel net zo mooi bloeit, of wilt u ze laten staan? De gemeente vraagt de buurt om voor 1 november te reageren.
Wethouder Vroom vindt het belangrijk de bewoners te betrekken bij het probleem. Hoe kijken zij tegen het vraagstuk aan? Delen ze de mening van de petitie-aanbieders? De kersenenquête past bij de buurtgerichte aanpak die de gemeente voorstaat.

Vervanging houdt wel in dat er kleinere bomen terugkomen dan er nu staan, wat natuurlijk van invloed is op het aanzicht van de straat. Wat ook van belang is, dat de kersenbomen die er staan kerngezond zijn. Vervanging betekent dus het kappen van gezond groen.