Gemeente Hilvarenbeek


College presenteert programmabegroting 2010

Financiële positie gemeente onder druk
De huidige economische crisis heeft uitzonderlijke gevolgen voor de overheidsfinanciën in zijn algemeenheid. Ook de financiële positie van de gemeente Hilvarenbeek staat zwaar onder druk. Met een pakket aan maatregelen is het college erin geslaagd de gemeenteraad een sluitende programmabegroting voor 2010 aan te bieden. Deze maatregelen zijn echter niet voldoende om ervoor te zorgen dat ook de meerjarenbegroting - voor de jaren 2011 tot en met 2013 - in evenwicht is. Het college stelt de raad daarom voor een commissie in te stellen die zich gaat buigen over verdere bezuinigingsmaatregelen. Deze commissie - die een brede samenstelling verlangt vanuit de gemeenteraad - zal in de eerste helft van 2010 met concrete voorstellen komen om de juiste afwegingen te maken.

De programmabegroting 2010 is een uitwerking van de Kadernota 2010. In april 2009, bij de vaststelling van de Kadernota 2010, werd nog rekening gehouden met een structureel tekort van ⬠285.000,00 in 2013.
Door de gevolgen van de economische crisis - waardoor de algemene uitkering uit het gemeentefonds terugloopt - en door de afname van het aantal inwoners, is dit tekort inmiddels opgelopen tot ruim â¬
1.000.000,00.
Het college beschouwt het pakket aan maatregelen dat nu wordt voorgesteld om de programmabegroting 2010 sluitend te krijgen - en waarmee een bezuiniging van
⬠600.000,00 wordt gerealiseerd -, als het maximaal haalbare op dit moment gelet op de beleidsuitgangspunten van de gemeenteraad. Extra belastingverhogingen blijven achterwege en de ambitie die voor deze bestuursperiode is vastgelegd, blijft gehandhaafd. Tegen het licht van deze uitgangspunten is het nu niet mogelijk een structureel sluitende meerjarenbegroting te presenteren. Het college stelt daarom voor een commissie in te stellen die onder verantwoordelijkheid van het college het komende halfjaar een rapport gaat opstellen op basis waarvan de raad kan besluiten welke verdere maatregelen genomen moeten worden om de begroting structureel sluitend te maken.