Ruud Lubbers geeft startschot klimaatcampagne voor ontwikkelingslanden

12/10/2009 15:00

Stichting Uitvoering Klimaatprogramma

Vandaag presenteerde Ruud Lubbers in de Haagsche selexyz het eerste virtuele pop-up boekje van Kofi Annan. Met dit boekje gaat Kofi Annan aan miljoenen Nederlanders uitleggen hoe het leven in ontwikkelingslanden wordt beïnvloed door klimaatverandering. Het boekje staat centraal in 'DAARbenik', een campagne over hoe we HIER invloed hebben op het leven van mensen DAAR.

Het boekje van Kofi Annan wordt in oktober en november in een oplage van 1,3 miljoen verspreid via goede doelen-magazines, dagbladen en publieksbladen. Daarnaast is het zolang de voorraad strekt gratis verkrijgbaar in de boekwinkels van selexyz. Ruud Lubbers is als Worldconnector bij de campagne betrokken.

Augmented reality

Het virtuele pop-up boekje maakt gebruik van een bijzonder techniek: augmented reality (AR). Voor het eerst wordt AR op deze grote schaal toegepast in Nederland. AR is een nieuwe techniek, waarmee je met behulp van je webcam een 3D-wereld kunt oproepen. Vanaf 12 oktober stap je op de website www.daarbenik.nl met het virtuele pop-up boek in de wereld van de 12 jarige Ethiopische geitenhoedster Halima. "Een innovatieve manier om het verhaal van mensen in ontwikkelingslanden te vertellen, ik vind het leuk en belangrijk", aldus Ruud Lubbers.

Al weet zij niet wat klimaatverandering betekent, Halima merkt in haar land elke dag wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. In gebieden waar regen nu steeds langer uitblijft, dalen de landbouwopbrengsten en moeten mensen steeds grotere afstanden afleggen voor hun drinkwater. Daarbij ontstaan conflicten over het resterende water. Ondertussen bereikt de malariamug ook het Afrikaanse hoogland van Ethiopië en Kenia, waar de bevolking niet bekend is met de ziekte.

Klimaatconferentie

In aanloop naar de internationale klimaatconferentie in december in Kopenhagen vraagt de campagne om extra aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Eind dit jaar maken wereldleiders in Kopenhagen afspraken om de broeikasuitstoot wereldwijd terug te dringen. Daarnaast staat in Kopenhagen bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering op de agenda. Mensen in de armste landen moeten deze strijd nu al aan gaan.





http://www.daarbenik.nl