Landelijke Open Huizendag trekt veel belangstelling.

12/10/2009 15:25

Hypodomus

Kopers ruiken hun kansen.

Er was opvallend veel belangstelling voor de NVM landelijke Open Huizen dag. In vrijwel heel het land kwamen bezichtigers massaal een kijkje nemen in één van de te koop staande woningen. Niet om alleen maar te kijken, maar ook om te kopen. Dat is opvallend omdat de belangstelling om een woning te bezichtigen de laatste twee weken van september duidelijk achterbleef. Sombere politieke uitlatingen rond Prinsjesdag en de opkomende discussie over wijziging van de hypotheekrenteaftrek maakten huizenkopers onzeker. "Politici realiseren zich nog onvoldoende hoeveel invloed hun uitspraken hebben op het gemoed van de consument", aldus Hypodomus directeur Kees van de Kerk. "Het consumentenvertrouwen is van immense invloed op de woningmarkt en daar zou men wat vaker bij moeten stilstaan."

Bij de landelijke keten Hypodomus, inmiddels één van de grootste makelaars van ons land, deden bijna 900 woningverkopers mee aan het Open Huis. Deze woningen trokken meer bezichtigers in vergelijking met de Open Huizen dag in het voorjaar.

Marketingdirecteur Kees van de Kerk: 'De woningmarkt laat duidelijk tekenen van herstel zien in vergelijking met het eerste halfjaar. Het is juist nu een uitstekende tijd om een huis te kopen en de consument heeft dat inmiddels ook wel door. De prijzen liggen wat lager, je kunt goed onderhandelen vanwege het ruime aanbod en bovendien is de hypotheekrente aantrekkelijk."

"De markt toont duidelijk tekenen van herstel, al zitten we nog lang niet op het oude niveau", zo vervolgt Van de Kerk. Het aantal NVM transacties ligt nog zo'n 30% onder het gebruikelijke niveau. Eerder lag het aantal transacties bijna 50% lager. Het is van immens belang dat het herstel niet doorkruist wordt door een politieke discussie rond de hypotheekrenteaftrek. Een huizenkoper zoekt meer dan ooit naar zekerheid alvorens zo'n belangrijke beslissing te nemen als de koop van een huis.





http://www.hypodomus.nl