Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 okt 2009

Campagne voor alcoholmatiging jeugd in IJsselland

De elf gemeenten van de politieregio IJsselland en de gemeente Hattem organiseren in de week van 12 tot en met 16 oktober 2009 activiteiten om de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd. De actie moet de jongeren onder andere wijzen op de gezondheidsrisico's.

Wethouder Erik Dannenberg van de centrumgemeente Zwolle: "We weten uit de jeugdmonitor van de GGD dat in IJsselland jongeren te vroeg, te veel en te vaak drinken. We weten dat dat schadelijk is voor de gezondheid. De jeugd doet er toe, die moet de toekomst hebben. Ik weet dat veel ouders worstelen om het onderwerp in de opvoeding op te pakken. Als gemeenten nemen we dan onze verantwoordelijkheid om ouders, maar ook bijvoorbeeld leerkrachten te ondersteunen met maatregelen en activiteiten. Mijn moto is: iedereen doet mee, ook jongeren, nu maar ook in de toekomst. En dat kan alleen maar optimaal als je gezond blijft."

Activiteiten
In de campagneweek worden verschillende activiteiten georganiseerd voor met name ouders en jongeren. De gemeenten worden daarin ondersteund door de GGD, Tactus Verslavingszorg, politie en SportService.

Het projectteam MDMS brengt in deze campagneweek een speciale Informatiekrant uit voor iedereen die belangstelling heeft voor het project MDMS, de gevaren van alcohol op jonge leeftijd en wil weten hoe prominente Overijsselaren denken over de boodschap Minder drank, Meer scoren.

Speciale aandacht in de week gaat uit naar de huisartsen die een wachtkamerposter ontvangen. Zij worden regelmatige geconfronteerd met de gevolgen van alcohol op jonge leeftijd, niet alleen de blijvende gezondheidsschade, maar ook verkeersongevallen of mishandeling als gevolg van alcoholgebruik.