Gemeente Stadskanaal

Het college legt de raad een nieuw beleidsplan openbare verlichting voor. Het college is van mening dat ontwikkelingen op het gebied van techniek, klimaatbeheersing, veiligheid en liberalisering van de energiemarkt een nieuw plan rechtvaardigen.

Duurzame verlichting

Kern van het plan is dat de gemeente wil verlichten op maat; verlichten waar het nodig is, en minder verlichten waar het kan. Gebruikers van de openbare weg moeten zich bij duisternis veilig voelen. Het beleidsplan is daarbij gericht op een zo duurzaam mogelijke openbare verlichting. Dat betekent dat de openbare verlichting CO2-neutraal moet zijn. Dat gebeurt door inkoop van groene stroom en gebruik van klimaatneutrale en recyclebare materialen.

Jaarlijks geeft de gemeente nu circa EUR 500.000,00 uit aan openbare verlichting. Het beleidsplan heeft tot doel efficiënter met de financiële middelen om te gaan. Na de benodigde investeringen zal de gemeente besparingen kunnen realiseren op onderhouds- en energiekosten.

Stadskanaal koploper

Het beleidsplan is tot stand gekomen op basis van inloopbijeenkomsten, proefopstellingen en het instellen van een klankbordgroep. Vorige week maandag, tijdens een door de gemeente georganiseerde themadag openbare verlichting, complimenteerde minister Cramer Stadskanaal als één van de koplopers op het gebied van de openbare verlichting.
* 12 oktober 2009