Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z18635

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over onnodig lange en onduidelijke aanwijzings- en accreditatietrajecten voor onderwijsinstellingen voor een Leven Lang Leren. (Ingezonden 12 oktober 2009)


1
Kunt u aangeven waarom de Hogeschool Wageningen, ondanks positieve adviezen van het Netherlands Quality Agency (NQA) en de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), nog steeds geen aanwijzing, respectievelijk accreditatie, heeft verkregen?


2
Is het waar dat het aanwijzings- en accreditatieproces van de Hogeschool Wageningen begin
2007 is gestart? Deelt u de mening dat het, mede gelet op de belangen van betrokken studenten, niet langer dan twee jaar zou mogen duren voordat een onderwijsinstelling dit proces kan afronden? Uitgaande van het belang van voldoende aanbod van goede opleidingen voor de Nederlandse ambities op het gebied van Leven Lang Leren, deelt u de mening dat juist ook het gebruik van erkende elders verworven competenties (EVC) een zeer belangrijke rol speelt?


3
Wat gaat u doen om snel helderheid te geven aan de Hogeschool Wageningen? En wat gaat u doen om onnodig lange en onduidelijke combinaties van aanwijzings- en accreditatietrajecten voor alle onderwijsinstellingen voor Leven Lang Leren in de toekomst te voorkomen, daarbij in aanmerking nemend dat ook onder de nieuwe wetgeving Versterking besturing er eenzelfde soort erkenningsprocedure voor de dan zogeheten rechtspersonen voor hoger onderwijs zal gaan gelden?


4
Kunt u garanderen dat aan de Hogeschool Wageningen op dit vlak geen zwaardere eisen worden gesteld in vergelijking tot die voor bekostigde en andere aangewezen instellingen? Zo ja, hoe verhoudt zich dat dan tot de bezwaren die de onderwijsinspectie in december 2008 voor het eerst heeft opgeworpen en die zijn gebaseerd op een restrictieve uitleg van de Wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)?


5
Bent u het eens met deze restrictieve wetuitleg van de Inspectie en zo ja, waarom? Wat is in dat geval uw oordeel over de positieve oordelen van de NVAO en NQA?