Vereniging Milieudefensie


Info

"Kopenhagenakkoord mag niet tandeloos worden"

Bangkok, Thailand, 9 oktober 2009--De VN klimaatonderhandelingen in Bangkok lopen ten einde en de spanningen tussen ontwikkelingslanden en geindustrialiseerde landen lopen hoog op.

"Als het aan de VS ligt krijgen we straks een tandeloos Kopenhagen akkoord met loze beloftes over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in rijke landen en vage toezeggingen over internationale klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden" Aldus Linda IJmker, woordvoerder Milieudefensie ter plaatse. "Ontwikkelingslanden zijn woedend en zien dit als een ondermijning van het huidige Kyoto Protocol."

Het Kyoto Protocol is een wettelijk bindend verdrag met sancties als het niet wordt nageleefd. De VS, die het Kyoto Protocol nooit heeft ondertekend, geeft in de onderhandelingen zeer duidelijk aan dat zij niets moet weten van het vastleggen van wettelijk bindende reductiedoelstellingen volgens wat wetenschappelijk nodig is met sancties. Geindustrialiseerde landen proberen de VS tegemoet te komen door te pleiten voor een nieuw akkoord waarbij het Kyoto Protocol komt te vervallen.

Linda IJmker: "Het zal voor de EU onmogelijk worden om het Kyoto protocol heelhuids te integreren in een nieuw verdrag. Het zet de deur wagenwijd open voor andere geindustrialiseerde landen die de VS als excuus zullen gebruiken om zelf minder strenge verplichtingen aan te gaan."

"We moeten het Kyoto Protocol sterker maken in plaats van te verzwakken. Deze ontwikkelingen dreigen ons 12 jaar terug in de tijd te zetten en dat is onacceptabel. De geschiedenis laat zien dat vage niet bindende internationale beloftes niets, maar dan ook niets opleveren."

De afgelopen dagen zijn duizenden, vooral aziatische actievoerders de straat op gegaan die nu concerete acties willen zien van geindustrialiseerde landen voor en eerlijk en effectief klimaatakkoord. Met verminderen van een pak papier nemen zij geen genoegen. Ook eisen zij oplossingen die werken tegen ontbossing voor vele gemeenschappen over de wereld van essentieel belang in hun levensonderhoud.

"De EU heeft deze oproep blijkbaar niet begrepen toen zij in de onderhandelingen erop aan drong tekst te verwijderen die er juist voor had kunnen zorgen dat natuurlijk bossen niet kunnen worden omgezet in schadelijke monucultures zoal palmolie met enome CO2 uitstoot en verlies van biodiversiteit tot gevolg."