NEN


Nieuwe symbolen in NEN 5152

maandag 12 oktober 2009, 15:37

De nieuwste versie van de norm NEN 5152 `Technische tekeningen - Elektrotechnische symbolen' is verschenen. Een flink aantal symbolen is nieuw of de omschrijving en toepassing zijn veranderd.

Ook zijn de symbolen nu voorzien van lettercodes en functieklassen volgens NEN-EN-IEC 61346-2 `Industriële systemen, installaties en uitrusting en industriële producten - Structuurbeginselen en referentieaanduidingen - Deel 2: Classificatie van objecten en codes voor klassen'. Deze lettercodes zijn nodig om bij het gebruik van symbolen ook de functie hiervan aan te geven.

Nieuwe symbolen
NEN 5152:2009 is de opvolger van het handboek 5152:2004 en een vertaling van de internationale norm IEC 60617 `Graphical symbols for diagrams'. Nieuwe symbolen zijn er onder meer voor regelbaarheid (faseverschuiving), complexe functies, concentrische geleiders, verbindingsklemmen, transformatoren, gecombineerde vermogenschakel- en scheidingsfunctie en gecombineerde scheider met schakelen van de aarde.

Mondiale symbolen
Het streven in de elektrotechniek is om normalisatie door te voeren op mondiaal niveau. Dat lukt nog niet overal, maar wel voor elektrotechnische symbolen. De International Electrotechnical Commission (IEC), waarin Nederland is vertegenwoordigd, is verantwoordelijk voor deze mondiale normalisatie.

Status van symbolen
Als symbolen niet meer geldig zijn en niet meer mogen worden toegepast, moeten ze toch bekend zijn. In de praktijk kunnen ze immers nog steeds voorkomen, zoals bij onderhoud of inspectie van oudere installaties. Daarom heeft elk symbool een status:
* standaard: het symbool kan worden toegepast
* verouderd - alleen informatief: het symbool wordt niet meer toegepast, maar kan nog wel op tekeningen voorkomen.

Zelf symbolen samenstellen
De mondiale collectie van symbolen - dus ook NEN 5152 - bevat alleen basissymbolen. Soms is het noodzakelijk zelf symbolen samen te stellen. De ontwerper is vrij om combinaties van basissymbolen te gebruiken voor specifieke toepassingen. Ook is de gebruiker vrij om de symbolen te verschalen.

Symbolen op cd-rom
De cd-rom bij NEN 5152 is ook volledig aangepast met alle symbolen en hun omschrijvingen. Elk symbool kan in Autocad worden ingelezen als dwg-bestand. Autocad-menu's worden standaard meegeleverd voor de meest recente versies van Autocad en Autocad-LT. Ook in andere tekenprogramma's kunnen de symbolen worden ingelezen als dwg- of dxf-bestand.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij NEN-Elektrotechniek via info@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5152:2009 nl (Norm) NEN-EN-IEC 61346-2:2000 nl (Norm) NPR-IEC/TR 61734:2006 en;fr (Norm) NEN 5154:1993 nl;en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)