NEN


SIL in de praktijk

maandag 12 oktober 2009, 16:00

De toepasbaarheid van relevante SIL-normen werpt vragen op. 'Moet ik absoluut aan de eisen voldoen of hebben de normen alleen een aanbevelend karakter?' `Waarmee moet ik rekening houden als ik de aanbevelingen niet volg?'

Aansprakelijkheid
De normen staan een behoorlijke beslissingsvrijheid toe, maar het veiligheidsdoel moet steeds vooropstaan. Bij een individueel gekozen oplossing neemt ook de individuele verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid toe. In geval van een storing en een beschuldiging ligt de bewijslast voor het vasthouden aan de regels bij de gebruiker. De verantwoordelijke wordt - in geval van schade - persoonlijk aansprakelijk gesteld. De eigenaar is verplicht de installaties op de laatste stand van de veiligheidstechniek te houden, waarbij het uitgangspunt van de veiligheidsbeschouwing de erkende regels van de techniek zijn. Normen zijn slechts richtinggevend. Andere wegen voor het bereiken van het veiligheidsdoel zijn ook toegestaan. In geval van schade moet echter wel de gelijkwaardigheid daarvan worden aangetoond. Gebruiksspecifieke normen hebben voorrang op basisnormen. In principe berust installatieveiligheid op drie pijlers: veiligheidsmanagement, technische eisen en kwalificatie van de medewerker.

Algemene uitgangspunten
Volgens een onderzoek van de HSE (Health and Safety Executive, UK) is de oorzaak voor het falen van veiligheidscircuits vaak terug te voeren op het organisatorische vlak. Daarom stellen de normen van de reeks NEN-EN-IEC 61511 'Functionele veiligheid - Veiligheidssystemen voor de procesindustrie' de `veiligheidslevenscyclus' (Safety Lifecycle) centraal. De implementatie van veiligheidscriteria vraagt als eerste om een duidelijke specificatie, die zowel functie als kwaliteit (SIL) beschrijft. De norm stelt drie principiële eisen: systematische fouten vermijden, hoeveelheid toevallige fouten bepalen en aan architectuurmuseum voldoen.

Factoren
Samengevat kan worden gesteld dat voor functionele veiligheid de volgende aspecten van belang zijn:

* Management: opstellen van een veiligheidsbeheersysteem.
* Technologie: aanhouden van de geldende regels van de techniek bij de keuze en toepassing van de noodzakelijke apparaten en systemen.
* Componenten: bij voorkeur gebruik van gecertificeerde of bedrijfsgeschikte componenten voor de veiligheidscircuits.
* Standaardisering: zo ver mogelijk doorgevoerde standaardisering bij hardware en software.

* Medewerkers: inzet van gekwalificeerde medewerkers.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij NEN-Elektrotechniek via info@nen.nl.

Bron: Automatie 8/2009
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 61511-1:2005 en (Norm) NEN-EN-IEC 62061:2005 en;fr (Norm) NEN-EN-ISO 13849-1:2008 en (Norm) NEN-EN-IEC 61508-1:2002 en;fr (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)