NEN


Elektrotechnisch wordt Europa steeds meer één

maandag 12 oktober 2009, 16:10

Op het gebied van de elektrotechnische installatietechniek is er dit jaar het nodige veranderd. In juli werd de nieuwe Europese EMC-richtlijn van kracht, eind december is de beurt aan de nieuwe Machinerichtlijn. De jongste Europese ATEX-richtlijnen gingen drie jaar geleden al in. Daarnaast blijft de algemene Europese Laagspanningsrichtlijn van kracht. In al deze richtlijnen worden eisen gesteld aan elektrotechnische installaties. Voor het voldoen daaraan wordt verwezen naar een groot aantal geharmoniseerde Europese normen. Verder is in februari een nieuwe wereldwijde norm voor geïntegreerde in- en externe bliksem- en overspanningbeveiliging door Europa overgenomen: NEN-EN-IEC 62305. En eind dit jaar wordt de nieuwe norm voor schakel- en verdeelinrichtingen Europees geharmoniseerd tot NEN-EN-IEC 61439.

Kennis
Kortom, elektrotechnisch wordt Europa steeds meer één. En dan hebben we het nog niet over Europese normen voor specifieke deelinstallaties als brand- en inbraakdetectie, noodverlichting en vluchtwegaanduiding en inbraakbeveiliging. Daarnaast kennen we nog tal van nationale laagspanningsnormen als NEN 1010 en NEN 3140 voor de bedrijfsvoering van en het veilig werken aan installaties. Dit hele stelsel van richtlijnen en normen vraagt van de elektrotechnisch installateur en adviseur een grote hoeveelheid kennis. En dat terwijl er vrijwel iedere dag weer veranderingen in de normen worden doorgevoerd. De techniek staat immers niet stil, dus normen worden door het nationale en internationale bedrijfsleven steeds weer verder doorontwikkeld. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? De grote en middelgrote installatiebedrijven hebben er zelfs fulltime specialisten voor in dienst. Maar hoe gaat het midden- en kleinbedrijf in de installatietechniek - naast alle technologische ontwikkelingen die moeten worden bijgehouden - hiermee om?

Lees hier meer over in het zevende nummer van Mag1010 van 2009 of kijk op www.Mag1010.nl.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij NEN-Elektrotechniek via info@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1010:2007+C1:2008 nl (Norm) NEN 3140:1998 nl (Norm) NEN-EN-IEC 62305-1:2006 nl (Norm) IEC 61439-1:2009 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)