CompetentCity 2009: draagvlak cgo neemt toe

12/10/2009 17:23

Colo en het procesmanagement MBO 2010

EDE - Over de honderd workshops en presentaties. Enkele pittige discussies. En vooral: veel positieve geluiden. Zie daar de opbrengst van CompetentCity 2009, het grootste evenement over de vernieuwing in het mbo, dat vandaag in de Reehorst in Ede haar derde editie beleefde.

CompetentCity 2009 kreeg een gedroomde aftrap. De enqu(ee)te die Colo (samen met MBO 2010 de organisator van dit evenement) vooraf hield onder de bezoekers, bleek vooral positieve resultaten op te leveren. 'Bij bezoeken aan de scholen vang ik vooral goede signalen op', vertelde Colo-directeur Ben Rijgersberg. 'Maar in de media leeft een negatief beeld. Dan is zo'n enqu(ee)te toch wel spannend. 83 procent van de respondenten werkt in onderwijs. Daardoor kunnen we nu opgelucht vaststellen dat de onderwijspraktijk de kwalificatiedossiers een ruime voldoende geeft. Immers: driekwart van de onderwijsprofessionals stelt dat er draagvlak is voor de invoering van competentiegericht beroepsonderwijs en vindt de kwalificaties een verbetering ten opzichte van de eindtermen. De heldere beroepsbeschrijvingen in de kwalificatiedossiers bieden een goede basis voor onderwijsorganisaties. Ook de vakkennis en vaardigheden zijn helder beschreven. Zo zijn er nog meer positieve bevindingen. Aandachtspunt blijft de ondersteuning, maar daar gaan we werk van maken.'

Stukadoor

De vraag om meer ondersteuning komt ook naar voren in het debat dat onder leiding van dagvoorzitter Tom van 't Hek wordt gehouden en waarbij Staf Depla (PvdA) en Jack Biskop (CDA) aan de hand van enkele stellingen vooral in discussie gaan met het publiek. Beide Tweede Kamerleden zitten duidelijk op één lijn: het proces verloopt goed, maar extra support en een stevige regie zijn beslist nodig. De zaal weet de beide Kamerleden echter scherp te houden. Op de vraag of een stukadoor die niet kan spellen toch zijn diploma mag halen, antwoordt Depla dat het niet erg is als hij af en toe een foutje maakt. Maar hij moet wel kunnen lezen en schrijven. Een diploma houdt immers ook in dat je de basisvaardigheden beheerst.

Bezoek Van Bijsterveldt

Uiteraard mocht staatssecretaris Van Bijsterveldt niet ontbreken op een evenement dat de volle breedte van het middelbaar beroepsonderwijs laat zien. Ze was er zelfs twee keer: een keer met een videoboodschap tijdens de opening en - even later - live. Van Bijsterveldt wilde CompetentCity ondergaan als een van de vele bezoekers. Dus: veel meters maken, allerlei stands bezoeken en bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen en best practices. Verder sprak ze met diverse standhouders én bezoekers over de invoering van het competentiegericht onderwijs. 'We kunnen vaststellen dat we op de goede weg zitten. 2010 is haalbaar. Maar als enkele scholen extra tijd nodig hebben, dan is dat geen probleem', aldus de staatssecretaris.

Brengen en halen

Naast bovenvermelde programmaonderdelen konden de bezoekers over de honderd workshops en presentaties volgen. De 'city' bestond verder uit drie pleinen, waar allerlei scholen, instellingen en bedrijven hun best practices en ontwikkelingen konden tonen. In alle hoeken en gaten van de Reehorst konden de bezoekers inspiratie opdoen en kennis delen. De breedheid van de mbo-sector toonde zich in volle glorie. Daarbij viel veel te vieren. Zoals de eerste verjaardag van Markplaatsmbo.nl, de site waarop lesmaterialen, praktijkvoorbeelden en filmpjes worden geüpload. De website werd tijdens de 2008-editie van CompetentCity gelanceerd en bevat nu meer dan tweeduizend 'bronnen'. Of de uitreiking van de U-factor 2009 aan kenniscentrum Servantis. Hans Verschoor van Servantis ontving de prijs voor het best uitvoerbare kwalificatiedossier (voor het dossier Signmaker). Servantis werd door Het Coördinatiepunt verkozen boven de overige genomineerde kenniscentra Stichting Hout en Meubel (SH?) en Innovam. Juryvoorzitter Hans Oud roemde 'de originele opleiding, de aansluiting bij de wensen van de leerlingen en de goede beschrijving van de uitvoerbaarheid'. In totaal streden 241 kwalificatiedossiers om de hoofdprijs.





http://www.competentcity.nl