Provincie Utrecht

Provinciale subsidie binnenstedelijke woningbouw Utrecht

12-10-2009 -

Financiële impuls ontwikkeling Merwedekanaalzone en Cartesiusdriehoek

De provincie Utrecht stelt 8 ton ter beschikking voor het versneld ontwikkelen van twee binnenstedelijke woningbouwlocaties in Utrecht. Het gaat om de Merwedekanaalzone en de Cartesiusdriehoek. Met het geld gaan de gemeente en de provincie samen plannen ontwikkelen voor woningbouw op deze locaties. Gedeputeerde Krol en wethouder Bosch hebben de overeenkomst ondertekend, waarin de afspraken rond de samenwerking zijn opgenomen.

De provincie stimuleert gemeenten om een zo groot mogelijk deel van de woningen binnenstedelijk te bouwen. Hierdoor neemt de woningbouwdruk op het buitengebied af. De planontwikkeling bij binnenstedelijke locaties is meestal ingewikkelder dan in het buitengebied, bijvoorbeeld doordat er meerdere grondeigenaren zijn, bedrijven moeten worden uitgeplaatst of dat er sprake is van knelpunten door milieueisen. De provinciale subsidie levert een belangrijke bijdrage aan het versnellen van de planontwikkeling. Eerder heeft de gemeente Amersfoort subsidie gekregen voor de ontwikkeling van binnenstedelijke woningbouw op de locaties Kop van Isselt en de Wagenwerkplaats/NS Emplacement.

Merwedekanaalzone
De Merwedekanaalzone ligt ten zuidwesten van het Merwedekanaal, waar in de toekomst naar verwachting ruim 3000 extra woningen kunnen worden gebouwd. Hier ontwikkelt de gemeente een plek waar wonen, werken en ontmoeten centraal staan. Ontwikkeling van dit gebied biedt ook kansen om de Oost-westverbindingen in de stad (Kanaleneiland/Transwijk en centrum/Rivierenwijk) te versterken.

Cartesiusdriehoek
De Cartesiusdriehoek ligt tussen de Cartesiusweg en de 2e Daalsedijk. In de toekomst zouden hier 1500 woningen gebouwd kunnen worden. Door de komst van Leidsche Rijn ligt dit gebied geografisch centraal in Utrecht. De plannen gaan uit naar een vergaande transformatie van dit gebied met woningen en kleinschalige bedrijven.

Ruimtelijk Actieprogramma
De subsidie maakt deel uit van het Offensief binnenstedelijke woningbouwlocaties, één van de zes pijlers van het provinciale Ruimtelijk Actieprogramma (RAP). Met het RAP werkt de provincie aan het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit. Naast dit project werkt de provincie in het kader van het RAP onder andere aan de kwaliteit van de nationale landschappen, het herstructureren van bedrijventerreinen en het verbeteren van fietsverbindingen tussen de stad en het platteland.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 - 258 3207