NEN


Focus op brandveiligheid

vrijdag 11 september 2009, 11:11

In de Benelux woeden dagelijks tientallen branden. Daarbij vallen jaarlijks tientallen doden en duizenden gewonden. De schade van de branden bedraagt honderden miljoenen euro's per jaar. Meer dan de helft van de bedrijven die door een grote brand getroffen worden, gaat binnen drie jaar failliet. Bovendien heeft elke brand schadelijke gevolgen voor het milieu. Kortom, brandveiligheid verdient alle aandacht!

Het Bouwbesluit 2003 en het Gebruiksbesluit stellen strenge eisen aan de brandveiligheid van bouwwerken. Het Bouwbesluit regelt het brandveilig bouwen en verbouwen en de brandveilige bouwkundige toestand van alle typen bouwwerken. Het gaat hierbij om bouwtechnische eisen aan het bouwen van nieuwe en het verbouwen van bestaande bouwwerken. De eisen gelden voor nieuwbouw, maar ontheffing kan worden verleend tot de minimale eisen voor bestaande bouw.

Gebouwen moeten ook brandveilig worden gebruikt. De brandveiligheids-voorschriften verschilden per gemeente, maar zijn per
1 november 2008 geüniformeerd in het Gebruiksbesluit. Deze voorschriften werken rechtstreeks en gelden voor elke vorm van gebruik. Daarnaast is voor de meer risicovolle vormen van gebruik een gebruiksvergunning of een gebruiksmelding nodig.

Prestatie-eisen
Het Bouwbesluit 2003 stelt eisen aan:

* de sterkte van de constructie bij brand;
* de indeling in compartimenten;

* het vluchten bij brand en de inrichting van vluchtroutes;
* het materiaalgedrag bij brand;

* de brandbeveiligingsinstallaties;

* bijzondere gebouwen.

Telkens wordt aangegeven welke functionele eis er geldt en met welke prestatie-eisen de functionele eis kan worden gerealiseerd. De prestatie-eis bestaat uit een grenswaarde ('waaraan moet worden voldaan?') en een bepalingsmethode ('hoe moet worden voldaan?'). De bepalingsmethode betreft veelal een verwijzing naar een nationale of Europese norm. In de desbetreffende norm staat met welke methode een grenswaarde moet worden bepaald.

De prestatie-eisen voor brandveiligheid in het Bouwbesluit zijn alleen gericht op effectbeheersing. Uitgegaan wordt van een brandsituatie in een brandcompartiment. De prestatie-eisen zijn erop gericht om een beheersbare situatie te realiseren, waarin veilig gevlucht kan worden en de inzet van hulpdiensten mogelijk is.

Rekenprogramma's
Door het werken met prestatie-eisen hebben ontwerpers een grotere ontwerpvrijheid. Om sneller en meer inzicht te krijgen in de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit en de relevante normen publiceert NEN binnenkort drie nieuwe rekenprogramma's: brandscan, brandoverslag en doorstroomcapaciteit.

Bijeenkomst 'Instrumenten voor brandveiligheid' Op maandag 12 oktober houdt NEN een gratis middagbijeenkomst over brandveiligheid: 'Instrumenten voor brandveiligheid'. Verschillende sprekers gaan in op de rol van VROM, het Bouwbesluit en normen. Ook wordt de praktische kant van brandpreventie belicht. Kortom, in slechts één middag krijgt u een volledige praktische kennisoverdracht. Lees meer en meld u aan!
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Praktijkgids Bouwbesluit - Brandveiligheid (Publicatie) NEN Bouwmail (Publicatie)