Gemeente Zwolle

Regionale campagneweek Minder drank, Meer scoren! Week in het teken van alcoholmatiging jeugd

Datum uitgave persbericht: 10/09/2009

Herfstvakantie...... Even de schooldeur achter je dichttrekken. De stad in om het begin van de vakantie te vieren en daarna misschien op reis. Momenten van plezier waarin alcohol vaak een rol speelt, maar soms te veel, te vaak en op te jonge leeftijd. Alcohol op jonge leeftijd kan tot onherstelbare gezondheidsschade leiden. Voor de herfstvakantie, in de week van 12 tot en met 16 oktober 2009 organiseert het projectteam Minder Drank, Meer Scoren! regionaal activiteiten om zo de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd.

Wethouder Erik Dannenberg van de centrumgemeente Zwolle: "We weten uit de jeugdmonitor van de GGD dat in IJsselland jongeren te vroeg, te veel en te vaak drinken. We weten dat dat schadelijk is voor de gezondheid. De jeugd doet er toe, die moet de toekomst hebben. Ik weet dat veel ouders worstelen om het onderwerp in de opvoeding op te pakken. Als gemeenten nemen we dan onze verantwoordelijkheid om ouders, maar ook bijvoorbeeld leerkrachten te ondersteunen met maatregelen en activiteiten. Mijn moto is: iedereen doet mee, ook jongeren, nu maar ook in de toekomst. En dat kan alleen maar optimaal als je gezond blijft."

De wethouder denkt dat al die maatregelen en activiteiten helpen. Overtuigend: "Absoluut.! Sinds 2006 hebben we de handen in één geslagen in IJsselland. Onze inspanningen doen er echt toe. De jeugdmonitor laat een lichte tendens zien dat jongeren verantwoorder omgaan met alcohol en dat ouders minder tolerant zijn als het gaat om het drinken van alcohol door hun kinderen. Maar we hebben de tijd gelukkig mee. Het onderwerp jeugd en alcohol staat bij verschillende disciplines hoog op de agenda: bij de lokale en landelijke politiek, maar ook in de media. En kijk naar de horeca, winkels en sportverenigingen waar de alcoholverkoop aan jongeren teruggedrongen wordt. En dat helpt, samen kunnen we het verschil maken."

Activiteiten

In de campagneweek worden verschillende activiteiten georganiseerd voor met name ouders en jongeren. De gemeenten worden daarin ondersteund door de GGD, Tactus Verslavingszorg, politie en SportService. Het projectteam MDMS brengt in deze campagneweek een speciale Informatiekrant uit voor iedereen die belangstelling heeft voor het project MDMS, de gevaren van alcohol op jonge leeftijd en wil weten hoe prominente Overijsselaren denken over de boodschap Minder drank, Meer scoren. Speciale aandacht in de week gaat uit naar de huisartsen die een wachtkamerposter ontvangen. Zij worden regelmatige geconfronteerd met de gevolgen van alcohol op jonge leeftijd, niet alleen de blijvende gezondheidsschade, maar ook verkeersongevallen of mishandeling als gevolg van alcoholgebruik.

Campagne-acties

Gemeente Hattem is in aanloop van de campagneweek op dinsdag 6 oktober met de sportverenigingen aan tafel gegaan om een eerste aanzet te doen voor de formulering van een breed preventief alcoholbeleid voor alle sportverenigingen in Hattem.

In het Informatiecentrum in het stadhuis in Zwolle is een informatiestand ingericht over alcohol en jeugd. Op maandag 12 oktober nemen 70 leerlingen van de middelbare school Greydanus in Zwolle deel aan de clinic Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen. Wethouder Erik Dannenberg en raadslid John van Boven schuiven aan om net als de leerlingen geïnformeerd te worden over alcohol in het verkeer en in het uitgaansleven en om tips te krijgen hoe je iemand met onverantwoord en risicovol gedrag kan aanspreken. De clinic wordt gegeven door het ZAT Projectenbureau in opdracht van de gemeente Zwolle en het ROVO. In wijkcentrum De Weijenbelt zijn ouders om 20.00 uur welkom om met elkaar te praten over alcohol en opvoeden. Zaterdag 10 oktober praten medewerkers van Tactus en Travers vanachter een informatiestand met ouders en jongeren over alcoholgebruik in de kantine van voetbalvereniging SVI in Zwolle.

Op maandag 12 oktober opent wethouder Janssen van de gemeente Hardenberg de tentoonstelling van Tactus over alcoholgebruik in het LOC. De informatiepanelen zijn tot en met 15 oktober door de bezoekers gratis te bezichtigen. `Flitsend Fris met jongeren' is de titel waarmee de gemeente Hardenberg samen met de scholen en Tactus 900 jongeren en volwassenen wil bereiken. Op 15 oktober wordt in het LOC aandacht besteed aan jeugd en alcohol met de quiz `Flitsend Fris', met multimedia, een informatiestand en de tentoonstelling van Tactus. In het Grand Café mixen studenten Horeca van het Alfacollege de alcoholvrije cocktail `Caribbean style'.

In sportaccommodatie De Scheg in Deventer staat een informatiestand voor ouders en jongeren over alcohol van Tactus en de organisatie van de Gezondheidsweek Deventer. Ouders krijgen op maandag 12 oktober in Boode in Bathmen informatie over onder meer de gezondheidsrisico's van het gebruik van alcohol. In Deventer Nu, de huis-aan-huiskrant, is een special opgenomen over jeugd en alcohol. De week wordt afgesloten op zaterdag 17 oktober op de Brink waar de marktbezoekers mee kunnen doen aan een alcoholquiz van Tactus.

Op maandagavond 12 oktober is er in de vorm van een Lagerhuisdebat een discussie met ouders en jongeren vanaf 11 jaar in Sint Jansklooster in het Dorpshuis. De avond, met de titel 'Ouders en jongeren (z)onder invloed', is een initiatief van ouders in Sint Jansklooster en wordt door de gemeente Steenwijkerland ondersteund. Het panel bestaat uit een huisarts, wijkagent en een medewerker van Tactus. Aanwezig zijn de wethouders Peter van der Terp en Henk Boxum.

Gemeente Dalfsen organiseert op 12 oktober een workshop 'alcoholvrije cocktails shaken' in het gemeentehuis in Dalfsen voor kinderen van 12 t/m 16 jaar. `s Avonds worden de alcoholvrije cocktails uitgedeeld aan de raadsleden.

Meer informatie

Meer informatie over de campagneweek en de een overzicht van de activiteiten per gemeente is te vinden op de website: www.minderdrankmeerscoren.nl.

Alcoholmatigingsprogramma Minder Drank, Meer Scoren! Het projectteam MDMS heeft met financiële steun van de provincie Overijssel een regionaal alcoholmatigingsprogramma jeugd opgesteld. De partijen die zich inzetten voor dit programma met maatregelen, interventies en activiteiten zijn de gemeenten Zwolle, Kampen, Deventer, Hardenberg, Olst-Wijhe, Raalte, Ommen, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Hattem, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, politie IJsselland en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad