Raad van State


maandag 12 oktober 2009
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan 'Zitterd Revisited, deelplan 1,2 en 4' van de gemeente Sittard-Geleen. Dit plan heeft betrekking op de binnenstad van Sittard en maakt onder meer de bouw mogelijk van een ondergrondse parkeergarage en een aantal woontorens. Ook heeft het plan betrekking op de sloop van een bestaande flat in het centrum. Met deze sloop van de flat is een aantal bewoners van de flat, verenigd in de Vereniging van Eigenaren Flat Deken Tijssenstraat, het niet eens. Zij vinden de sloop onnodig en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State oordeelde al over een eerder goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan. In die uitspraak van 10 oktober 2007 werd de vereniging in het gelijk gesteld. Die uitspraak is onder zaaknummer 200601295/1 te vinden op deze site. Over het nieuwe goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur gaat de zitting vandaag. (zaaknummer 200807106/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft opgelegd aan Coöperatie De Oorsprong vanwege bouwwerkzaamheden op Landgoed De Oorsprong aan de Spanjaardsdijk in Schalkhaar. Op het landgoed staan onder meer een boerderij, werkplaats en winkel. De coöperatie verkoopt daar ambachtelijke streekproducten van kleinschalige producenten rechtstreeks aan de consument. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de coöperatie de winkel en de werkplaats in strijd met de bouwvergunning heeft gebouwd. Het gaat onder meer om dakkapellen die niet in de bouwvergunning stonden. De coöperatie vindt dat het gemeentebestuur de dwangsom niet mocht opleggen, omdat ambtenaren van de gemeente haar zouden hebben toegezegd dat zij aanpassingen in het oorspronkelijke plan mocht aanbrengen. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft in januari van dit jaar een eerder beroep van de coöperatie ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901141/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Westpoort Groningen' van de gemeente Groningen. Het bestemmingsplan maakt een nieuw bedrijventerrein mogelijk ten westen van de stad Groningen, aan het spoor en langs de A7. Het gaat om een terrein van 150 hectare. Daar omheen komt een rondweg. Twee inwoners van Groningen zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast door de bedrijven en door het verkeer van en naar het bedrijventerrein. (zaaknummer 200808776/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Leeuwarden-Bedrijventerrein Newtonpark IV (fase 1 en 2)' van de gemeente Leeuwarden. Het plan maakt de aanleg van een nieuw bedrijventerrein mogelijk. De vereniging Milieudefensie vindt dat het provinciebestuur een zogenoemd milieueffectrapport had moeten opstellen om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Zij vindt dat dit moet gebeuren, omdat het bedrijventerrein deel uitmaakt van een groter bedrijventerrein. Verder vreest zij dat het leefgebied van weidevogels door de komst van het terrein zal worden aangetast en dat de populatie weidevogels daardoor zal dalen. Ook vindt Milieudefensie dat de aanleg van het bedrijventerrein niet nodig is, omdat de bevolkingsgroei in de provincie stagneert. Ten slotte had het provinciebestuur meer onderzoek moeten doen naar de trekroutes van vleermuizen in het gebied, aldus Milieudefensie. Daarom is zij tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het goedkeuringsbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200905603/2)

12.15 uur

Zitting over de ontheffing die de minister van VWS heeft verleend voor wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om onderzoek van de stichting Centre for Human Drug Research uit Leiden naar de werking van een aantal medicijnen zoals diazepam. De stichting komt tegen de ontheffing in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is het er niet mee eens dat zij een ontheffing nodig heeft voor het onderzoek, omdat de medicijnen worden toegediend door artsen. Als artsen medicijnen toedienen in het kader van geneeskundig onderzoek, is ook geen ontheffing nodig, aldus de stichting. (zaaknummer 200902426/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Werkendam van het bestemmingsplan 'Uitbreiding begraafplaats Sleeuwijk'. Het plan maakt uitbreiding van de begraafplaats aan het Kerkeinde mogelijk. Drie omwonenden vinden dat de begraafplaats ergens anders moet worden uitgebreid. Nu vindt de uitbreiding plaats op een drassig terrein achter hun tuinen. Op dat terrein wordt eerst zand gestort om het minder drassig te maken. De omwonenden vrezen voor belemmering van hun uitzicht, omdat het lang zou duren voordat het zand is ingeklonken. Verder zijn zij bang voor (grond)wateroverlast, omdat de uitbreiding van de begraafplaats hoger komt te liggen dan hun eigen tuinen. Daarom zijn ze tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200905034/2)

13.45 uur

Zitting over de brief van de minister van Buitenlandse Zaken over de Toescheidingsovereenkomst tussen Nederland en Suriname van 1975. De Toescheidingsovereenkomst is een overeenkomst die is gesloten toen Suriname onafhankelijk werd. In de overeenkomst staan regels over de nationaliteit van mensen met Surinaamse afkomst. Verder worden daarin rechten toegekend aan Surinamers die in Nederland wonen. Een aantal inwoners van Nijmegen heeft eind 2005 aan de minister gevraagd om de onderhandelingen met Suriname over het opheffen van de overeenkomst te staken. Ook wilden zij dat de minister erop zou toezien dat de Surinaamse autoriteiten een bepaald artikel uit de overeenkomst naleven. De minister heeft hen daarop in december 2005 per brief laten weten dat hij de zorgen kent van de Surinaamse Nederlanders. Tegen deze brief hebben de inwoners bezwaren ingediend bij de minister. De minister is niet inhoudelijk ingegaan op hun bezwaren, omdat de brief volgens hem niet kan worden aangemerkt als een besluit waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Hij is dus ook niet inhoudelijk ingegaan op het verzoek van de inwoners om toe te zien op naleving van de Toescheidingsovereenkomst. De vraag die tijdens deze zitting aan de orde komt is of de minister terecht hun bezwaren niet-ontvankelijk heeft verklaard. De zitting gaat niet over de inhoud van de Toescheidingsovereenkomst en de bezwaren tegen het mogelijk opheffen daarvan. (zaaknummer 200902268/1)

14.00 uur

Zitting over het verzoek van de vereniging De Bovengrondse in Amsterdam aan de Raad van State om een eerdere uitspraak te herzien. Het gaat om een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 20 februari 2001 over het bestemmingsplan 'Noord-Zuidlijn' van de gemeente Amsterdam. Die uitspraak gaat over het bestemmingsplan dat de aanleg van de metrolijn 'Noord-Zuidlijn' mogelijk maakt. In die uitspraak is het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland over het bestemmingsplan grotendeels in stand gelaten. Zo is ook het bezwaar van de vereniging ongegrond verklaard dat de bouwkundige risico's zijn onderschat waardoor schade zal ontstaan aan de bestaande bebouwing van de historische binnenstad. De Raad van State heeft daarover onder meer geoordeeld dat 'de maatregelen die werden genomen om met deze risico's om te gaan afdoende zijn geacht'. De vereniging heeft om herziening van deze uitspraak verzocht, omdat zij van mening is dat als de Raad van State had geweten dat de projectwethouder de risico's destijds al veel groter inschatte dan aan de Raad van State is verteld, de Raad anders had geoordeeld over de vraag of het provinciebestuur goedkeuring aan het bestemmingsplan had kunnen verlenen. (zaaknummer 200902453/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.