Dura Vermeer

Rotterdam - 12 oktober 2009

Eerste paal Port City I geslagen

Dura Vermeer Bouw Rotterdam en Dura Vermeer Bouw Rosmalen hebben de eerste officiële paal geslagen van Port City I, een kantoorgebouw voor de Broekman Group, één van de grootste transporteurs van nieuwe auto's in Europa.

Het kantoorgebouw wordt circa 9.000 m² groot, verdeeld over 10 bouwlagen en heeft een hoogwaardige architectuur. Niet louter het kantoorgebouw zal hierbij indruk maken, maar ook de ruime aanwezigheid van parkeerfaciliteiten. Het skelet van het gebouw wordt geheel in prefabbeton uitgevoerd met daaromheen een combinatie van aluminium cassette- en vliesgevel. Daarmee zal dit kantoorgebouw zich duidelijk onderscheiden van de andere gebouwen.

Op de begane grond van het pand wordt door een collega-aannemer een grote parkeergarage aangelegd. Wat dit deelproject zo bijzonder maakt is dat de parkeergarage pas in een later stadium zal worden aangelegd. Het gebouw dat nu gebouwd wordt staat dan ook letterlijk op een structuur van kolommen. Pas als het dek van de parkeergarage gereed is kan de hoofdingang van het gebouw gebruikt gaan worden.

Klein oppervlak
Ook bijzonder aan dit kantoorgebouw is dat het wordt gerealiseerd op een stuk grond dat pas onlangs is ingepolderd in de Rotterdamse Waalhaven. Naast Port City I worden op dit kleine oppervlak van de haven de komende maanden nog twee kantoorpanden gebouwd. De krappe omgeving in combinatie met een hoog bouwtempo maakt het noodzakelijk dat de samenwerking met de andere bouwbedrijven optimaal is. Op het terrein wordt nu al gewerkt met drie torenkranen, die zo dicht op elkaar staan dat het voor ons vrijwel niet meer mogelijk was om ook met een torenkraan te bouwen. Hierdoor is er gekozen om het skelet met een rupskraan op te gaan bouwen.

Snelle start bouw
In maart 2009 startte in bouwteamverband de voorbereidingen van het project. Vanwege de verwachting dat er zeer snel gebouwd kon gaan worden, zijn de vakgroepen Voorbereiding en Productie samen opgetrokken. In samenwerking met Architectenbureau C.R. Baart en de constructeurs van IMd Raadgevende Ingenieurs zijn de afgelopen maanden het bestek en de bestekstekeningen nauwkeurig uitgewerkt.

Omdat de bouwtijd voor het hele project iets meer dan 14 kalendermaanden omvat, moest er zo snel gestart worden. Dit terwijl de contractonderhandelingen nog niet geheel afgerond waren. De eerste werkzaamheden zijn dan ook op basis van vooropdrachten uitgevoerd.