Ingezonden persbericht


Eenvoudige energietips besparen gezin 180 euro per jaar

Tikkie Terug kan Nederland een totaalbesparing van 1,3 miljard euro opleveren

Rotterdam, 12 oktober 2009 - Eenvoudige energiebesparingstips zijn goed voor het klimaat, maar ook voor de koopkracht. Een Tikkie Terug kan een gemiddeld gezin per jaar ruim 180 euro opleveren volgens berekeningen van Milieu Centraal. Voor alle Nederlandse huishoudens is dit ruim 1,3 miljard euro. Het gaat dan om kleine aanpassingen bij het vaatwassen, wassen en drogen van kleding en het verwarmen en verlichten van het huis. Hoeveel je zelf kunt besparen door thuis een Tikkie Terug te doen, is uit te rekenen met de Tikkie Terug-bespaartest op www.tikkieterug.com.

Tikkie Terug compenseert koopkrachtdaling
De Tikkie Terug-campagne is een initiatief van RTL Nederland in samenwerking met Procter & Gamble en wordt ondersteund door de HIER Klimaatcampagne. De campagne maakt duidelijk met welke kleine aanpassingen in en om het huis je energie en geld kunt besparen. Die besparing op energiekosten kan aardig oplopen. Milieu Centraal heeft berekend dat dit voor een gemiddeld huishouden ruim 180 euro per jaar is. Volgens het Centraal Planbureau daalt de koopkracht van alle huishoudens volgend jaar met 84 euro. Modale eenverdieners gaan er zelfs gemiddeld 209 euro op achteruit. Met een Tikkie Terug bij het vaatwassen, wassen en drogen van kleding en het verwarmen en verlichten van het huis is dat verlies dus grotendeels te compenseren. Dat is erg welkom in tijden van economische crisis.


1,5% minder CO2-uitstoot
Milieu Centraal berekende daarnaast de besparing op milieugebied. Als alle Nederlanders een Tikkie Terug zouden doen op de eerdergenoemde gebieden, wordt een hoeveelheid energie bespaard die gelijk staat aan de verwarming van 1,5 miljoen woningen, warm water voor 5 miljoen huishoudens of 5 keer de jaarlijkse hoeveelheid stroom die Nederlandse huishoudens gebruiken voor verlichting. Daarnaast vermindert de totale uitstoot van broeikasgassen (inclusief uitstoot door landbouw, industrie en vervoer) in heel Nederland met 1,5%. Dit is een kwart van de verplichting die Nederland is overeengekomen in het Kyoto-verdrag.

Tikkie Terug-bespaartest
Hoeveel geld je precies kunt besparen door een Tikkie Terug te doen bij het vaatwassen, wassen en drogen van kleding en het verwarmen en verlichten van het huis, kun je vanaf 15 oktober uitrekenen met de Tikkie Terug-bespaartest op www.tikkieterug.com. De test, ontwikkeld door Milieu Centraal, geeft een advies op maat op welke manier mensen energie én geld kunnen besparen.

De meeste besparing is te realiseren door alle volgende Tikkie Terug-tips op te volgen:
- wassen van kleding op lagere temperaturen;
- buiten drogen van de was (als het weer het toelaat);
- vaatwasser op de ecostand (50°C - 55°C) zetten;
- thermostaat een graadje lager zetten;

- thermostaat een uur voor bedtijd lager zetten;
- gloeilampen door spaarlampen vervangen;
- lampen in ongebruikte ruimtes uitdoen.

Wassen op lagere temperaturen
Goed voorbeeld van een Tikkie Terug is het wassen op lagere temperaturen. Wassen op 15°C in plaats van op 40°C kan tot 57% energie besparen. De nieuwe generatie wasmiddelen, zoals Ariel Excel Gel, wast al schoon vanaf 15°C.

Behoefte aan goedkope en gemakkelijke milieutips
Nederlanders hebben behoefte aan eenvoudige milieutips, zo blijkt uit onderzoek van communicatie-adviesbureau Porter Novelli. Daaruit komt naar voren dat Nederlanders graag iets meer voor het milieu willen doen als dat minder geld en moeite zou kosten. 54% wil zich extra inzetten als het goedkoper wordt gemaakt en 46% als het makkelijker is. Met simpele tips is dus veel milieuwinst te halen. Dat is precies waar Tikkie Terug op inhaakt. Bij de start van Tikkie Terug, begin 2008, wist 42% van de Nederlanders niet wat ze moesten doen tegen klimaatverandering. Na afloop van de campagne was dat nog maar 33%. Bovendien wast inmiddels 52% van de Nederlanders die thuis de was doen regelmatig op een lagere temperatuur (30°C). Dat is een verbetering van 22% ten opzichte van 2008.

Nieuwe Tikkie Terug-campagne
Tikkie Terug gaat op 15 oktober 2009 van start met een nieuwe campagne. Daarin legt ambassadeur Froukje de Both uit dat je energie bespaart door op lagere temperaturen te wassen en de vaatwasser op de ecostand (50°C - 55°C) te zetten. De campagne, waarin ook de Tikkie Terug-bespaartest centraal staat, zal te zien zijn op de RTL-zenders.