Ingezonden persbericht


Rotterdam, 12 oktober 2009
518 woorden
PERSBERICHT

M25 Highlands opent met een knal

Meer dan 150 dak- en thuislozen te gast bij jongerenfestijn

Het megajongerenfestijn M25 Highlands opende zaterdag 10 oktober 2009 in de Hooglandse Kerk in Leiden met een knal. Wethouder Jan-Jaap de Haan prikte een grote ballon door ter opening van de eerste ontmoetingsdag van M25 groepen in het bisdom Rotterdam. Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam, moest afgelopen zaterdag in Polen zijn, maar hij prees in een videoboodschap de inzet van de jongeren voor kwetsbare groepen in onze samenleving. De dag van ontmoeting, inspiratie en actie maakte zo een vliegende start.

Ontmoeting
Vijfenzeventig jongeren en begeleiders uit heel Zuid-Holland presenteerden zich aan elkaar via een flitsend filmpje, een powerpoint-presentatie of een zelfgeschreven rap, en vertelden elkaar hoe zij handen en voeten geven aan de Werken van Barmhartigheid van M25 (Matteüs 25), zoals de hongerigen voeden, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdag geven, zieken en gevangenen bezoeken.

Wisseltrofee
M25 Rotterdam won daarmee dit jaar voor de M25 Wisseltrofee, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Een speurtocht door Leiden liet de M25-jongeren zien hoe zij met hun activiteiten in een eeuwenlange traditie staan van christelijke zorg en sociale bewogenheid: de zorg voor je naaste als jezelf. Of zoals ds. Alblas, voorzitter van de Raad van Kerken in Leiden, het formuleerde: het besef in de ander God zelf te mogen ontmoeten door mee te leven, je echt in te leven en dat vervolgens ook daadwerkelijk uit te leven.

Inspiratie
Er was inspiratie in de vorm van allerlei infostands van organisaties die zich inzetten voor anderen: De Voedselbank, Vluchtelingenwerk, Bureau Discriminatiezaken, de Straatadvocaat, de Stichting Present, Leiden in Dialoog, Amnesty International, Exodus, De Zonnebloem en de Diocesane Caritas Instelling. Deze laatste biedt sinds kort jongerengroepen financiële ondersteuning bij hun sociale activiteiten.

In de openingswoorden van wethouder Jan-Jaap de Haan, die vertelde over zijn eigen motivatie om de christelijke politiek in te gaan. Hij verwees naar de beroemde "Bergrede" van Willem Aantjes bij de start van het CDA in 1975: spreken voor wie geen stem hebben, handelen voor wie geen handen hebben, een weg banen voor wie geen voeten hebben, hulp bieden aan wie geen helper heeft. Inspiratie was er ook tijdens de gebedsviering, ondersteund door het dak- en thuislozenkoor "De Straatklinkers", waarin natuurlijk de woorden van Matteüs 25 centraal stonden.

Actie
M25 staat voor actie. Ruim honderd vijftig dak- en thuislozen meldden zich rond 18.00 uur bij de Hooglandse Kerk voor het beloofde grote Chinese buffet. Er waren borden te kort. M25 jongeren liepen af en aan om de gasten te bedienen en alles ging schoon op. Met een ballonnenbloem van Bloony of een kleurrijke lichtstaaf voor hun kleinkinderen in de hand namen ze tegen 20.00 uur weer afscheid.

Leuk, verrassend, inspirerend
Dat waren de eerste reacties van de deelnemers aan de dag. Leuk om eens kennis te maken met elkaar, nieuwe ideeën op te doen voor komende activiteiten. Verrassend was vooral ook de boottocht door Leiden, de eerste ontmoeting met zo'n grote groep dak- en thuislozen, de gesprekken. Inspirerend de stilte in de kerk tijdens de gebedsdienst, de verhalen van mensen van allerlei organisaties, het optreden van "De Straatklinkers", een dag als deze die je samen beleeft.

Einde bericht


---

Noot voor redacties

Noot voor de redactie /