Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

7 oktober 2009

De Baarsjes, minder homofoob dan gedacht

Maandag 12 oktober start Club 8, de eigenzinnige club in de Amsterdamse Baarsjes, met een nieuwe wekelijkse avond voor homo's. De naam voor dit nieuwe initiatief is duidelijk genoeg: HOMA (m/v), de homo hang-out op maandag.

En dat is precies wat het is, gezellig borrelen vanaf 20:00, potje poolen, biertje drinken en in de rookruimte hangen. Niets meer en niets minder, maar dan wel gericht op de Amsterdamse en buitenlandse homo's die zich afvragen waar ze in godsnaam op maandag een leuke avond kunnen hebben. Er zal wel elke avond een dj zijn, voor diegene die toch lekker willen dansen en de eerste twee uur zal gevuld worden door Pinq Radio, die vanuit de club live zal gaan uitzenden.

De samenwerking met dit internet radiostation is een voorbeeld van hoe de crème de la crème van de Homoscene zich verplaatst naar West. Multitalenten zoals Zu Brovka en Ruud van der Peijl zullen acte de presence geven bij de Homa, en hun radioshow op maandag voortaan voor het oog van het publiek van Club 8 verzorgen.

Club 8 trekt zich hiermee niets aan van de geluiden dat Amsterdam West onveilig voor gays zou zijn. De programmering van de club kent al langer zeer succesvolle feesten voor de homodoelgroep, maar breidt het aanbod nu met deze wekelijkse avond uit. "Alhoewel wij zeker geen gayclub zijn, hebben wij goedlopende gayfeesten zoals UNK en Tompoes in Club 8 en merken eigenlijk heel weinig van homofobie in de buurt. Problemen zijn er nooit en homo's en lesbo's weten ons keer op keer weer te vinden", aldus programmeur Carolien Beenhakker.

Het doel van ondermeer Markouch om homoseksualiteit bespreekbaar, zichtbaar en geaccepteerd te laten worden, in stadsdeel Slotervaart, is misschien wat ambitieus. Want natuurlijk zijn er nog steeds moeilijke vraagstukken en bij tijd en wijlen vervelende situaties. Maar in de Baarsjes gaat het goed en voelt de homo zich al een stuk veiliger dan 5 jaar geleden. In dat opzicht kan je wel stellen dat er dus wel initiatieven ter bevordering van de homoacceptatie worden verankerd. "Gewoon door het te doen."

Amsterdam is wel toe aan een nieuw centrum volgens Club 8. De gevestigde clubs programmeren niet of nauwelijks meer op maandag, waarmee deze dag officieel de saaiste dag van de week is geworden. "Met de HOMA (m/v) slaan we twee vliegen in een klap: de maandag zal nooit meer saai zijn, en we laten zien dat de Baarsjes en stuk minder homofoob is dan gedacht!"

HOMA (m/v)
Vanaf 12 oktober: de homo-hangout op maandag!
Locatie: Club 8
Entree: GRATIS
Live Radio van PINQ RADIO



Ingezonden persbericht