Ingezonden persbericht


Aardverschuiving Nederlandse vermogensmarkt

Oktober 2009

Jarenlang hebben verzekeraars een lucratieve monopolie gehad op fiscaal gefaciliteerde vermogensopbouw voor pensioenaanvulling of hypotheekaflossing. Per 1 januari 2008 is dat monopolie doorbroken met de introductie van banksparen. Anderhalf jaar na introductie heeft IG&H Consulting als eerste de complete bankspaarmarkt in kaart gebracht. Belangrijkste conclusies zijn:

- Banksparen groeit in de eerste 18 maanden snel naar een marktaandeel van 30% op de fiscale vermogensmarkt. Er staat inmiddels bijna ¤ 1,8 miljard op bankspaarrekeningen in Nederland.

- Dit is voor banken zeer aantrekkelijk, het geld heeft door zijn fiscale oormerk een veel lagere omloopsnelheid dan regulier spaargeld.

- Verzekeraars krijgen hiermee, na de woekerpolisaffaire, een volgende gevoelige klap in de markt voor spaar- en beleggingverzekeringen.

- De totale bankspaarinleg van ¤ 1,8 mrd lijkt niet geheel ten koste van verzekeringsproductie gerealiseerd te zijn. De groei van banksparen is namelijk fors hoger dan de daling van beleggingsverzekeringen. Banken lijken extra spaargeld uit de reguliere spaarmarkt aan te trekken waardoor de fiscale markt is gegroeid. Dit veroorzaakt een trendbreuk in de volume ontwikkeling van de fiscale vermogensmarkt.

- Het einde van de groei is nog niet bereikt, IG&H heeft berekend dat in 2012 een potentieel marktaandeel van 45% kan worden behaald. Dit marktaandeel kan zelfs hoger uitpakken indien fiscale mogelijkheden verder worden verruimd. Dit lijkt niet onwaarschijnlijk, zo wordt er al gesproken over uitbreiding naar gouden handdrukken.

- Verkoop van bankspaarproducten is vooralsnog vooral bancaire aangelegenheid. Meer dan 80% van het gerealiseerde volume is verkocht via banken.

- Intermediairs zijn nog steeds terughoudend in het adviseren van banksparen. Dat is mede te verklaren doordat het verdienmodel minder aantrekkelijk is voor intermediairs.

Rabobank, ING, ABN AMRO, Nationale-Nederlanden, SNS Bank, Delta Lloyd Bank, Florius, AEGON en Fortis Bank Nederland hebben aan dit onderzoek meegewerkt en hun gegevens beschikbaar gesteld.